Ministrul Muncii: Salariul minim de 2.300 lei este mic. Este un nivel pe care angajatorii au considerat că-l pot susţine

Ultima actualizare: 17-02-2021 22:45
Raluca Turcan
Agerpres

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă 1,4 milioane de salariaţi din sistemul privat au salariul minim pe economie, cifra fiind de şapte ori mai mare decât numărul bugetarilor care au salariul minim pe economie.

Turcan recunoaşte că salariul minim este mic, dar fost stabilit un cuantum pe care mediul privat a considerat că-l poate susţine.

”În momentul de faţă avem 1,6 milioane de angajaţi cu salariul minim pe economie, dintre care 1,4 milioane sunt în mediul privat şi restul sunt în sistemul de stat. În mediul privat, dacă salariul minim nu este raportat la productivitatea muncii, la rata inflaţiei, eventual la alţi indicatori de sustenabilitate economică, rişti ca dacă faci această majorare superficial, economia să se contracte şi să dispară locuri de muncă, să se închidă afaceri”, a afirmat Raluca Turcan, miercuri seară, la Antena 3, potrivit News.ro.

Ministrul a catalogat valoarea salariului minim drept mică, dar a precizat că este o valoare pe care mediul privat o poate susţine.

”Salariul minim este mic, ca să fiu foarte sinceră cu dvs., însă nivelul pe care l-am stabilit pentru anul acesta, de 2.300 de lei brut, este un nivel pe care angajatorii, mediul privat, s-au angajat să-l poată duce în condiţii de criză economică, de contracţie după o criză sanitară”, a mai afirmat ministrul Muncii.

Turcan a menţionat că ”anul acesta salariul minim a fost majorat” şi vor exista consultări periodice şi cu sindicatele şi cu patronatele, pentru a se găsi ”o formulă de angajament astfel încât de acum încolo majorarea salariului minim să se facă predictibil şi adaptată la capacitatea economiei de a susţine această majorare”.

Ministrul a precizat că predictibilitatea în cazul stabilirii valorii salariului minim constă în introducerea unor indicatori de care să se ţină cont, iar majorarea să nu se facă ”din pixul unor guvernanţi care, dacă avem un an electoral, se gândesc să facă salariul minim mai mare, dacă nu, strâng cureaua”.

De asemenea, Turcan a mai precizat că intenţionează ca în viitoarea lege care va reglementa salariile din sistemul bugetar să introducă grile de salarizare în instituţii ai căror angajaţi au salarii foarte mari, cum ar fi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO