România a fost lăudată de presa internațională pentru performanțele economice din 2020
Economia a dat marți o veste excelentă. Pe întreg anul trecut scăderea economică a fost de sub 4% în condițiile în care țările ociidentale au înregistrat căderi chiar și duble față de noi.
Și asta pentru că în ultimele 3 luni din an România a reușit să evite o recesiune și chiar a crescut nesperat de mult deoarece autoritățile nu au mai impus măsuri restrictive severe ca în alte state potrivit economiștilor de la Bloomberg.
În acest peisaj optimist, peste 60% din managerii de firme participanți la un sondaj spun că în 2021 își reorganizează afacerile le digitalizează și fac angajări.
Economia României a fost lăudată marți de presa economică internațională pentru, culmea, o performanţă cu minus. Adică o scădere de doar 3,9 % a creșterii Produsului Intern Brut pentru anul trecut. În condiţii de criză mondială, se pare că măsurile de la noi au fost unele potrivite. Oamenii au continuat să lucreze și să cumpere, să consume bunuri şi produse. Creșterea economică înseamnă că față de anul precedent, o economie produce mai multe bunuri şi servicii ori acestea au o valoare mai mare. Prognoza oficială pentru anul acesta arată o creştere de 4,3% față de 2020 - o bancă de la noi a anunţat că am putea creşte chiar cu 5,5%.
Un studiu Confidex făcut în rândul managerilor de firme, reprezentativ pentru economie, arată că față de toamna trecută avem ceva optimism. 73% dintre directorii de companii sunt îngrijoraţi moderat şi relaxaţi.
Şi oamenii spun asta pentru că deja privesc cu totul altfel pandemia - au transformat-o în oportunitate. 56% spun că accelerează digitalizarea şi intensifică inovarea - evident că cei mai mulţi îşi regândesc strategia, dar nu schimbă fundamental piaţa sau produsele decât o cincime dintre companiile chestionate.
Iar declanşatorul unei creşteri a afacerilor ar putea fi chiar vaccinarea - campania va avea un impact pozitiv asupra economiei Globale, cred 87% dintre manageri - a economiei Naționale 84% şi a sectorului sau chiar a propriei firme - susţin trei sferturi dintre directori. Atenţie, datele arată că nu sunt planificate concedieri, ci recrutări în perioada următoare.