Cîțu: Guvernul va subvenționa o parte din costul gigacaloriei în marile orașe
Premierul interimar Florin Cîțu a anunțat, luni, într-o videocnferință cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, că Guvernul va începe în perioada următoare să aloce primii bani pentru subvenționarea gigacaloriei.
Cîțu a precizat că acești bani vor fi alocați din Fondul de Rezervă al Guvernului, însă nu a dat detalii despre sumele exacte care vor fi împărțite.
”Pentru ce facem această alocare din fondul de rezervă, din bugetul de stat. O facem pentru a susține această subvenție la gigacalorie, nu pentru plăți, pentru amenzi, pentru plățile restante și așa mai departe. Asta nu vom face. Vom face pentru a susține o parte din subvenția la gigacalorie, pentru a trece peste această iarnă și pentru a vă ajuta să treceți peste această perioadă.” - a declarat premierul interimar.
Florin Cîțu le-a transmis primarilor, în această videocnferință, că, întâi vrea să fie stabilite principiile care vor sta la baza acordării sumelor de bani, astfel încât fiecare unitate administrativ teritorială (UAT), adică gospodărie, să beneficieze în mod egal de ajutorul Guvernului.
”Putem să discutăm cât să dăm pentru o gospodărie. Avem o sumă, nu știu, X, pe care o alocăm din fondul de rezervă. Sunt nu știu câte, Y, familii care vor beneficia. Împărțiți suma la numărul de familii și atunci poate să fie echitabil. Sunt mai multe variante, aș vrea să agreăm principiile pe care le vom folosi pentru alocarea acestor sume, ca să nu avem după aceea discuții că la un UAT se duc mai mulți bani decât la altul și profităm de situația pe care o avem acum.” - a spus Cîțu.
ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei în toată ţara. În unele orașe, preţul va fi dublu
Recent, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din ţară, cele mai mari creşteri fiind la Oradea, Arad şi Bârlad
Acesta nu este preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic, la care se adaugă tarifele de transport şi distribuţie.
Fără subvenții, asta poate înseamna și dublarea facturilor cetățenilor. În București, de pildă, există două scenarii: subvenția ar acoperi toată creșterea sau doar jumătate.
În al doilea caz, pentru două camere, am putea da numai pentru căldură în jur de 300 de lei, în loc de 160, cum se întâmplă acum.
Sursa: Pro TV
Etichete: caldura, Florin Cîțu, ajutoare, primari, iarna, gigacalorie, subventie,
Dată publicare:
01-11-2021 16:52