Bucureștenii ar putea plăti aproape 1.700 la încălzire pe perioada iernii, la două camere. Prețul gigacaloriei crește cu 20%

Ultima actualizare: 19-10-2021 15:20
Încălzire
Shutterstock

Locuitorii Capitalei ar putea plăti aproape 1.700 de lei pe perioada iernii pentru încălzirea unui apartament de două camere și peste 2.000 de lei la un apartament de trei camere. Prețul gigacaloriei va crește cu 20% din noiembrie.

 

În prezent, prețul gigacaloriei este de 490 de lei în București. Primăria oferă subvenții de peste 60%, astfel că bucureştenii plătesc 164 de lei/gigacalorie.

Însă de la 1 noiembrie, prețul gigacaloriei va crește la 600 de lei, adică majorare de 110 lei. Primăria Capitalei nu a anunțat deocamdată cât din această sumă va fi achitată de municipalitate.

Prin urmare, dacă bucureștenii vor suporta întreaga majorare, înseamnă că vor plăti 274 de lei/gigacalorie. În cazul în care municipalitatea va achita 66% din preț, cum se întâmplă în prezent, atunci cetățenii racordați la sistemul centralizat vor plăti 201 lei/gigacalorie.

Potrivit unui studiu realizat de RADET în 2016, pentru o temperatură interioară de 20 de grade, la un apartament de două camere, consumul este de 6,12 gigacalorii/an, în sistem centralizat. Pentru un apartament de trei camere, consumul este de 8,22 gigacalorii/an.

Astfel că, bucureștenii care stau în apartamente cu două camere, vor plăti pe perioada iernii între 1.230 și 1.676 lei. La un apartament de trei camere, încălzirea va costa între 1.652 și 2.252 de lei.

Nicuşor Dan: CGMB va decide cât va fi subvenția

 

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat recent că Consiliul General utmează să decidă cât va achita municipalitatea din prețul de 600 de lei/gigacalorie.

Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei, dar asta depinde de mai multe, răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie. Noi avem un contract (...) cu Comisia Europeană care ne dă acei 300 de milioane de euro ca să reparăm 210 kilometri de conductă şi acel contract are nişte condiţii foarte tehnice în ceea ce priveşte subvenţia. Deci, la 1 noiembrie, când o să aflăm şi tariful pe care ANRE îl stabileşte, Consiliul General, după o dezbatere pe care o să o avem, o să spună şi cât din cei 600 de lei o să fie plătiţi de bucureşteni şi cât o să fie plătit de Primărie în continuare”, a explicat Nicuşor Dan la Europa FM, potrivi Agerpres.

Potrivit primarului general, problemele actuale în furnizarea agentului termic derivă din faptul că ELCEN nu a terminat reviziile, iar Vest Energo şi CET Griviţa nu funcţionează. “Din cauza faptului că se cumpără gaz nereglementat şi se vinde căldură reglementat, în momentul de faţă pentru toată lumea e nerentabil să dea energie termică şi atunci aceste două centrale nu funcţionează azi. A treia problemă e că prognoza spunea că vremea rece o să vină pe 20 octombrie şi nu pe 10 octombrie. (...) Mai sunt câteva zile necesare pentru a se finaliza lucrarea din Ferentari şi în felul acesta să poată să fie util şi CET Progresul”, a declarat Nicuşor Dan.

El a amintit că vara aceasta s-au realizat lucrări de reparaţii a avariilor şi a estimat că iarna aceasta va fi puţin mai bine decât în precedenta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO