Orașele mari din România, afectate de scumpirile anunțate de ANRE. Există două scenarii pentru subvenționare
Scumpirea gazului aduce majorări uriașe la încălzirea centralizată din toată România. ANRE a anunțat deja creșteri de până la sută la sută a costurilor de producție a agentului termic.
Fără subvenții, asta poate înseamna și dublarea facturilor cetățenilor. În București, de pildă, există două scenarii: subvenția ar acoperi toată creșterea sau doar jumătate. În al doilea caz, pentru două camere, am putea da numai pentru căldură în jur de 300 de lei, în loc de 160, cum se întâmplă acum.
Scumpirile anunțate de ANRE afectează toate orașele mari din România unde există sistem centralizat de încălzire.
Cele mai mari creșteri ale costurilor de producție sunt în Botoșani, Oradea și Bârlad - peste 94 la sută. În București prețul de producte a unei gigacalorii ajunge la 450 de lei.
Cel mai mare preț de producție îl găsim la Cluj - 500 de lei. Urmează Focșani, Timișoara și Bacău - cu peste 460 de lei.
La aceste costuri se adaugă și transportul. În acest moment, în București, este de 260 de lei pe gigacalorie, dar va crește și cu 100 de lei, spun surse din cadrul primăriei.
Facturile sunt mai mici decât aceste costuri pentru că autoritățile subvenționează prețul gigacaloriei. Deocamdată majoritatea primăriilor din țară nu au anunțat dacă noile subvenții vor crește cât să acopere noile costuri. Este și cazul Bucureștiului.
În București noile tarife de producție și transport înseamnă că 2 camere ar consuma agent termic de peste 700 de lei pe lună, față de 500 de lei în prezent. În acest moment factura unui apartament cu două camere este de 160 de lei.
Surse apropiate negocierilor spun că se discută două scenarii de subvenționare. Unul în care scumpirea să fie acoperită în întregime, adică factura nu va crește. Scenariul pesimist prevede că acoperă doar jumătate din majorare. În aceste condiții factura la două camere ar fi de 300 de lei.
Nicușor Dan anunță oficial doar că ar putea da din bugetul Capitalei între 100 și 200 de milioane de lei în plus la miliardul pe care îl plătește deja pentru subvenționarea căldurii.
Nicușor Dan: Sunt așa de multe variabile, încât nu pot să spun cât o să dăm.
Reporter: Dar ne puteți da asigurări că ar putea fi acoperită sută la sută această creștere?
Nicușor Dan: În acest moment, nu.
În Cluj-Napoca, primăria ar urmă să anunțe noua subvenție săptămâna viitoare.
În municipiul Brașov, 20 la sută dintre gospodării sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire. Nici aici nu a fost decisă subvenția.
„Înseamna undeva la 15 la sută din taxele și impozitele pe care brașovenii le plătesc la bugetul local”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
Deși nu are suficienți bani, primăria din Pitești a decis ca subvenția să acopere 40 la sută din creștere. Pentru 2 camere s-ar putea plăti 380 de lei.
„Am solicitat de la Guvern, până la 30 aprilie, am solicitat 51,5 milioane de lei, sperăm să și primim banii ăștia”, a declarat primarul Piteștiului.
„O să fie jale, deja dacă mă gândesc acum intru în depresie”, mărturisește o localnică.
La Timișoara situația este mai dură, iar alimentarea cu agent termic s-a oprit. Primarul Dominic Fritz spunea joi că timișorenii vor avea căldură, dar oamenii au stat a treia noapte la rând în frig. Doar spitalelor le-a fost furnizată căldură. Vineri, primarul a anuțat că vrea să facă un împrumut la trezorerie ca să acopere cheltuielile din această iarnă.