Chiriasii, noii favoriti in cursa pentru casele RA-APPS. Negocierea a ajuns la "dar tu cat dai?"
Vanzarea caselor RAPPS pare ca se transforma intr-un esec. Institutia nu vinde proprietati din cele mai ravnite zone ale marilor orase, nici dupa ce a redus pretul cu zeci de procente.
Acum va trece la negocieri directe, adica fiecare client ofera cat vrea, iar statul isi alege cumparatorul. O procedura despre care nici macar angajatii RAPPS nu pot oferi prea multe informatii, dar prin care sunt favorizati chiriasii.
Pe Aleea Cauzasi, la 2 pasi de Biblioteca Nationala, intr-o zona centrala a capitalei gasim un bloc nou construit, cu parcare subterana si apartamente spatioase.
"E locuit tot blocul, sunt oamenii Guvernului, secretari de stat", povesteste un vecin.
Toate apartamentele sunt oficial scoase la vanzare.
Rapps a organizat deja 3 licitatii pentru aceste apartamente in timpul carora a redus pretul si cu 80.000 de euro pentru unele dintre ele. Daca in mod normal astfel de proprietati se vand imediat, in cazul de fata nu s-a prezentat nimeni nici macar pentru vizonari.
Anul acesta RA-APPS a vandut un singur apartament.
"Evaluarile erau facute, repet, la nivelul pietei imobiliare din urma cu cativa ani", a incercat sa explice Victor Ponta.
Evaluarile au inceput in 2010, astfel incat preturile de pornire de la licitatii au fost mari.
Desi dupa licitatii preturile au scazut cu 30 %, apartamentele mult ravnite din centrul capitalei vor fi vandute prin negociere directa posibil si la valoarea de inventar, pe care RAAPPS nu o face publica.
"Nu este nimic ne transparent poate participa absolut toata lumea o sa aveti acces la toate datele", ne asigura premierul.
O explicatie pentru esecurile consecutive ar putea fi ca prea putini potentiali cumparatori afla despre aceste licitatii.
Pe prima pagina a site-ului RAPPS nu apare nicio informatie despre licitatii desi vanzarea imobilelor este prioritatea numarul unu a institutiei de mai bine de 2 ani.
Sectiunea imobile unde ar fi normal sa gasesti date despre proprietati nu contine nicio o informatie. Trebuie sa ghicesti ca anunturile sunt de fapt la sectiunea stiri. Si nici aici nu afli decat pretul , suprafata si adresa. Dar nu gasesti cu ar fi normal poze, anul de constructie, sau daca proprietatea este sau nu locuita.
Toate aceste informatii se dau contra cost , inca o piedica in calea vanzarii.
"Va rog mult de tot sa nu+mi puneti intrebari despre un subiect pe care nu-l stapanesc in detaliu", mai spune Ponta.
Legea spune ca imobilele scoase la negociere vor fi publicate de RAAPPS pe site. La negociere poate participa oricine, cu conditia sa afle ce se vinde. Daca se ajunge la licitatie, la preturi egale castiga chiriasul.