Cheltuielile statului, mai mari cu 16 miliarde decât încasările. Unde stăm cel mai rău


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 01 Noiembrie 2018 06:41
Categorie: Stiri Economice

Avem cel mai mare deficit bugetar după primele 9 luni ale anului, din 2014 încoace, potrivit datelor privind Execuţia Bugetară, publicate de Ministerul Finanţelor.

Deficitul bugetar înseamnă că avem cheltuieli mai mari decât reuşeşte statul să strângă de la populaţie şi firme. Execuţia bugetară înseamnă pe româneşte câţi bani a cheltuit statul şi câţi bani a adunat din taxele, impozitele, contribuţiile impuse salariaţilor şi firmelor. În grafic linia albastră reprezintă cheltuielile, linia roşie veniturile.

După primele 9 luni din an, dacă în 2014 şi 2015 aveam excedent, adică statul aducea mai mulţi bani la buget decât cheltuia, în 2016 raportul s-a schimbat, iar anul acesta avem deja cel mai mare deficit din ultimii 5 ani.

Cheltuielile statului au ajuns la 23,5% din Produsul Intern Brut, faţă de venituri de doar 21,7%. Ca să vă faceţi o idee şi mai clară, în sume exacte la începutul intervalului Finanţele adunau cu 6 miliarde de lei mulţi bani la buget decât cheltuiau, acum cheltuie cu 16,7 miliarde de lei mai mult decât pot să colecteze. Asta înseamnă un deficit de 1,77% din PIB.

În condiţiile în care acest PIB care reprezintă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului de la noi, a crescut cu 200 de miliarde de lei în aceşti ani, peste 25%.

Unde stăm cel mai rău la colectare - la veniturile fiscale, în speciale taxe şi impozite. Sunt în scădere de la an la an ca procent în PIB. Cresc contribuţiile pe asigurări, adică cele pentru sănătate şi pensii. E drept, impozitul s-a redus pe salarii, unele taxe au fost eliminate, în timp ce contribuţiile se colectează mai bine după transferul lor la angajat.

Cum stăm faţă de europeni la veniturile acestea fiscale, din taxe şi impozite, Franţa e campioana în 2017, cu 48% din PIB colectare. Italia e pe 5 în Europa, chiar şi Grecia stă foarte bine, aproape de media Uniunii de 40%. Bulgarii şi-au pus la punct Fiscul, au reformat sistemul şi acum culeg roadele. Noi nu am reuşit asta şi suntem penultimii cu doar 25,8% din PIB venituri fiscale, potrivit Eurostat. Irlandezii stau mai prost decât noi, dar ei trăiesc din investiţii în tehnologie şi au un regim fiscal relaxat pentru afaceri.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO