Cei care au pariat pe "ginsengul romanesc" se lauda cu castiguri anuale generoase. Cat este de profitabila investitia
Catina, sau "ginsengul romanesc" asa cum este supranumita, devine tot mai interesanta pentru cei care au investit in astfel de culturi.
Bobitele portocalii care cresc pe ramurile spinoase sunt pline de vitamine iar occidentalii stiu asta cel mai bine. Drept urmare fermierii de la noi s-au pliat pe cerere si se lauda ca au castiguri anuale de cateva ori mai mari decat ale celor care cultiva pomi fructiferi. Numai din Romania pleaca la export mult peste 500 de tone de catina.
In urma cu 10 ani, cand despre catina putini credeau ca va ajunge atat de cautata, domna Ana Lupu din judetul Alba a investit echivalentul a 5000 de euro in 1.300 de puieti pe care i-a plantat pe doua hectare de pamant.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ana Lupu, ferimier: "Anul trecut am avut o productie de 8 tone, anul acesta sper la 10 tone. Timpul a fost foarte prielnic anul acesta. Catina ajunge in toata Europa si este foarte ceruta pentru prelucrare."
Bobitele portocalii costa intre 5 si 10 lei pe kilogram, insa chiar si asa "regina imunitatii" - este prea putina comparativ cu cererea existenta.
"Cum la ora actuala sunt putine culturi de catina, aceasta este mai valoroasa si mai profitabila decat sa cultivi fructe clasice, ca mere, pere, prune, pentru ca se vand mai scump", sustine dr. ing. Irina Ancu, Institutul de cercetari pomicole Maracineni.
Catina romaneasca are patru soiuri care rodesc atat vara, cat si toamna. Cei mai multi mananca fructele cu miere,delicatesa recomandata chiar si pruncilor. Asa-numitul "ginseng romanesc" face adevarate minuni pentru ca are o cantitate uriasa de vitamina C, mult peste citrice sau peste macese.
De asemenea, este plina si de vitaminele A, B, E, K, dar si de fosfor, potasiu, magneziu si fier.
Apreciat este si uleiul de catina, folosit mai ales in industria farmaceutica. La Bistrita, exista o fabrica de acest fel.
"Catina uscata se macina si apoi intra in faza finala de extractive. Aici incepe distilarea, prin interiorul tevilor, a schimbatorului de caldura intra apa fierbinte, in exterior uleiul cu solventul", explica muncitorii.
Anul trecut, numai aici au fost produsi o mie de litri de ulei de catina. Iar pretul unui litru ajunge si la 150 de euro pentru ca scade nivelul colesterolului, ajuta in tratarea ulcerului gastric si a afectiunilor circulatorii si hepatice.
Iacob Roṣca, director fabrica: "E foarte cautat uleiul de catina din Romania datorita faptului ca solul nostru contine peste 14% fier in sol si uleiul e foarte bogat in Beta-caroten"
Inca este loc pentru astfel de culturi, cata vreme cererea externa nu este satisfacuta nici macar pe jumatate.