Cea mai neagră zi la bursă din ultimii 7 ani. Analiză: Care sunt cele mai afectate companii

Ultimul update: Miercuri 19 Decembrie 2018 14:45
Data publicarii: Miercuri 19 Decembrie 2018 13:55
Categorie: Financiar

Panică pe pieţele financiare româneşti.

 Anunțul de marți seară al ministrului Finanţelor, potrivit căruia vrea să impoziteze prin ordonanţă băncile, companiile din energie, să facă Pilonul II de pensii opţional şi să plafoneze preţul gazelor a provocat la Bursă, miercuri dimineaţă, cea mai mare scădere din 2011 încoace.

Mihai Peticilă, corespondent Știrile ProTV:Nu stăm deloc bine. Este, de fapt, cea mai neagră zi din punctul de vedere al acțiunilor la bursă și al pieței economice din România din ultimii 7 ani.

Coaliția pentru Dezvoltarea României, adică peste 45 de organizații care reprezintă peste 200 de companii din România care generează cam 50% din PIB-ul țării și au peste un milion de angajați au dat un comunicat în care spun așa: „Încurajăm Guvernul să colecteze taxele și impozitele datorate. Această măsură ar reprezenta un echilibru bugetar, nu ceea ce face acum.”

Ei spun că Guvernul împrovizează, cu calcule făcute în grabă, și încearcă să acopere găurile din buget prin aceste măsuri. Cer Guvernului să nu adopte ordonanța, care are 57 de pagini, și administratorii fondurilor de pensii susțin că propunerile desființează, de facto, Pilonul II de pensii și vor fi efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale românilor și aceștia vor fi condamnați la sărăcie și captivitate față de sistemul public de pensii, legat politic și influențat de decizii politice și care nu va face față declinului demografic la care România a fost condamnată.

Haideți să vedem ce se întâmplă pe bursă: bursa, în acest moment, este pe roșu. Puteți vedea o scădere de 8.7% - este cea mai mare scădere din 8 august 2011 până astăzi. Cele mai afectate companii au fost băncile - Banca Transilvania (pierdere de 13%), BRD ( pierdere de 10%) - , apoi companiile din energie - OMV Petrom (pierdere de 9%) , Electrica (7%), Romgaz (7%), Compet (5%).

Sunt scăderi pe toată linia. Practic, nimeni nu a scăpat. Ei bine, în acest moment, oamenii de afaceri s-au întrunit, vor avea o conferință de presă comună la ora 16.00.”

Haosul înseamnă pierderi serioase pentru toţi românii care au acţiuni, pentru toată economia. Oamenii de afaceri au luat deja poziţie cerând Guvernului să nu adopte ordonanţa respectivă.

Transformarea Pilonului II de pensii este cea mai importantă decizie pe care Guvernul o pregăteşte de la 1 ianuarie.  Ministrul de Finanţe a explicat care vor fi condițiile în care oamenii şi-ar putea retrage banii adunaţi în conturi.

Eugen Teodorovici: „Se poate retrage pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, iar la momentul la care persoana respectivă se retragere înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, activele cuvenite se transferp participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2 la sută din aceste active.”

Pilonul II are acum peste 7 milioane de conturi, potrivit reprezentanţilor Fondurilor de Administrare. Sumele acumulate trec de 10 miliarde de euro. Spre deosebire de sistemul de stat care strânge contribuţiile angajaţilor şi le virează actualilor pensionari luna de lună, Pilonul II funcţionează ca un depozit bancar. Adică banii strânşi acolo au dobândă, numită randament, care trece de 8% pe an în medie.

Sumele din Pilonul II ar urma să reprezinte peste un sfert din pensia pe care un actual angajat o va lua la bătrâneţe. Teodorovici a vorbit şi de o taxă pentru bănci.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: „Deci se propune ca de la 1 ianuarie 2019 să se aplice o taxă pe activele financiare ale instituţiilor bancare, denumită în continuare taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce din păcate se întâmplă astăzi în România, care se aplică dacă ratele ROBOR la 3 luni şi la 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală."

Concret, băncile vor fi taxate cu un procent din depozitele şi titlurile pe care le au, în funcţie de nivelul indicatorului ROBOR.

Miercuri, ROBOR la 3 luni este 2,7%, la 6 luni este 2,95%. Taxa pe lăcomie, cum au botezat-o autorităţile va fi de 0,6%. Teodorovici a anunţat şi plafonarea preţului la gaze naturale timp de 3 ani - acum este peste 90 de lei pe Megawattora, iar de la 1 ianuarie preţul va fi 68 de lei. Măsurile ar urma să fie aprobate în şedinţa de Guvern viitoare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Klaus Iohannis atacă din nou Guvernul: ”Aruncă în haos economia. Va face viaţa românilor mai scumpă”
Klaus Iohannis atacă din nou Guvernul: ”Aruncă în haos economia. Va face viaţa românilor mai scumpă”
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Laura Lavric și Elena Merișoreanu, prietene de la 16 ani

12:05
LA MARUTA
La 26 de ani este pilot de raliuri. Care este povestea Cristianei Oprea

13:41
LA MARUTA
Ce înseamnă "Blue Monday" și de ce este considerată cea mai tristă zi a anului

14:26
LA MARUTA
Mihai Constandache ne arată o rețetă inedită de pâine cu ceapă și măsline

09:04
LA MARUTA
Bebe Cotimanis începe anul în forță. Actorul este implicat în numeroase proiecte

11:48
VORBESTE LUMEA
Verdict, Dana Budeanu 21.01.2019
Dana Budeanu analizează vestimentațiile vedetelor

25:25
VORBESTE LUMEA
Iulia Vântur, un nou succes în India
Iulia Vântur a înregistrat prima piesă în hindi

01:46
VORBESTE LUMEA
Alina Pușcău, ne dezvăluie aventurile din Bali
Alina Pușcău a cucerit podiumurile internaționale

10:34
VORBESTE LUMEA
Dana Rogoz, povestiri din vacanța inedită în Sri Lanka
Dana:"Toți oamenii din Sri Lanka sunt săritori, prietenoși"

10:38
VORBESTE LUMEA
Cum convingem copilul sa stea în scaunul auto
Prințesa Urbana ne dezvăluie cateva trucuri pentru a-i ține ocupați pe cei mici în mașină

15:14
fmi
Avertisment FMI: Economia încetinește rapid din cauza BREXIT și a crizei din Franța
În 2018, românii au cheltuit 10 milioane de euro, zilnic, pe internet. Produsele preferate
Euro atinge un nou nivel record: 4,7081 lei
România, primul loc în Europa la producția de porumb. Lecția învățată de fermieri
Un senator ALDE acuză că indicele ROBOR este trucat cu ştiinţa BNR. Reacția băncii
În România, 34% dintre afacerile din agricultură sunt conduse de femei. Cazul Alinei
microbuze, scoala, elevi, cluj, timisoara,
Capitolul la care Timișoara și Clujul lasă Bucureștiul în urmă. Efectele proiectului
Afacerea de succes a unui fost fotbalist, inspirată de câinele său. Povestea lui Călin
Conace istorice de lângă București, scoase la licitaţie. Sumele de pornire
Cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile. România exportă aceste materiale
Un patinoar ridicat la Tg. Mureș cu 7,5 milioane € zace nefolosit. Explicația autorităților
Probleme după programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. Prețurile ar fi crescut