Reprezentanții mediului de afaceri critică dur măsurile fiscale anunțate de Teodorovici


Ultimul update: Miercuri 19 Decembrie 2018 11:46
Data publicarii: Miercuri 19 Decembrie 2018 11:29
Categorie: Stiri Economice
afaceri bani

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că avalanșa de măsuri fiscal-bugetare anunțate cu câteva zile înainte de sfârșitul anului este inacceptabilă.

Potriviut unui comunicat de presă, mediului de afaceri i-au fost prezentate 57 de pagini de modificări substanțiale, având o singură zi la dispoziție să le studieze și să le înțeleagă.

Toate acestea în contextul în care, doar în anul 2018, Codul Fiscal a suferit peste 200 de modificări.

Mai mult, Colaiția pentru Dezvoltarea României consideră că această OUG ”nu îndeplinește minimele condiții constituționale”.

CDR își exprimă îngrijorarea extremă asupra faptului că în ultimele zile piața a fost inundată de aceste zvonuri privind taxe care vor fi impuse companiilor pe ultima sută de metri, urmând a fi aprobate în ultima ședință de guvern a acestui an. Aceste zvonuri, care au inflamat mediul de afaceri, reprezintă punctul culminant al unei politici constante de a lua decizii doar prin ordonanțe de urgență și fără consultarea celor care urmează să fie afectați.

Mai mult, declarațiile politice din ultimele zile nu au făcut decât să dea mai multă substanță acestor zvonuri. Nu este normal ca oamenii de afaceri, în loc să-și poată închide anul și să se pregătească pentru perioada următoare, să fie forțați într-un joc al zvonurilor din care să nu înțeleagă cum va arăta viitorul, mai ales că majoritatea companiilor și-au aprobat deja bugetele pentru 2019 cu luni de zile înainte.

Mediul de afaceri aștepta ca Parlamentul abia astăzi să adopte o serie de amendamente la Codul Fiscal care au fost discutate timp de șase luni de zile și care creau mari probleme cum este nivelul de deductibilitate al dobânzilor sau regimul sponsorizărilor. În schimb, Guvernul a anunțat o Ordonanță de Urgență care aduce schimbări fundamentale multor sectoare de activitate și despre care Ministerul Finanțelor Publice nu a menționat absolut nimic de-a lungul întâlnirilor cu mediul de afaceri din acest an. Din punctul de vedere al CDR acest OUG nu îndeplinește minimele condiții constituționale.”

De asemenea, CDR consideră ”extrem de periculoasă, nedemocratică și neproductivă blamarea unor întregi sectoare economice private”, precum și ”antagonizarea sectorului privat cu populația inactivă economic și cu sectorul serviciilor publice”.

La prima lectură și fără a intra în profunzimea acestor propuneri, putem observa că este vorba de modificări care vizează infrastructuri cheie ale unei economii cum sunt sectorul bancar, cel al telecomunicațiilor sau energetic. Acest măsuri nu au niciun fel de studiu de impact și multe dintre ele se vor transforma foarte rapid în creșteri de prețuri pentru consumatori. Unele dintre ele par a fi lipsite de logică, cum este propunerea de impozitare a băncilor în funcție de nivelul ROBOR care este un indicator al pieței și nicidecum unul stabilit în mod anticoncurențial de către instituțiile de credit.

Altele par a fi lipsite de viziune, cum sunt modificările la Pilonul 2 care riscă să distrugă acest sistem esențial de economisire la scurt timp după ce Guvernul a anunțat creșteri ale pensiilor publice care vor pune o presiune masivă pe bugetul public al României în anii următori.

Pilonul 2 a fost unul dintre cele mai longevive politici publice din România și un exemplu de bună practică de nivel european. Nu în ultimul rând este foarte posibil ca aceste modificări să aibă un impact negativ asupra bursei.” - se mai arată în comunicatul CDR.

Conform sursei citate, aceste noi taxe și impozite nu sunt rezultatul unei analize atente, ci ”al unor calcule făcute în grabă”.

”În loc să destabilizeze economia prin măsuri introduse peste noapte, încurajăm Guvernul să colecteze taxele și impozitele datorate, iar aceasta să reprezinte măsura de echilibrare a bugetului. CDR solicită Guvernului României să nu adopte această Ordonanță de Urgență și să permită un amplu spațiu pentru dezbaterea publică.” - mai spun reprezentanții mediului de afaceri din România.

Coaliția pentru Dezvoltarea României este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește 45 de organizații și membri asociați.

Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Companiile reprezentate de cele 25 de organizații membre CDR angajează peste un milion de oameni și generează aproximativ 50% din PIB.

Reacția CDR vine după ce, marți, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunțat că românii vor putea să se retragă de la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat. 

Teodorovici a mai anunţat şi că va introduce de la 1 ianuarie o taxă pe toate activele financiare ale băncilor, numită taxa pe lăcomie. Tot de la începutul anului ar urma să fie plafonat, pentru trei ani, preţul gazelor, a mai spus ministrul.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Pro TV

Scăderea Bursei de la Bucureşti a depăşit 10%. Bănci şi companii din energie, pe roşu
Scăderea Bursei de la Bucureşti a depăşit 10%. Bănci şi companii din energie, pe roşu
Prețul gazelor naturale, plafonat la 68 lei/MWh din cauza ”comportamentului producătorilor”
Prețul gazelor naturale, plafonat la 68 lei/MWh din cauza ”comportamentului producătorilor”
Românii vor putea să se retragă de la Pilonul II de pensii. Condițiile anunțate
Românii vor putea să se retragă de la Pilonul II de pensii. Condițiile anunțate
Prețul gazelor naturale, plafonat la 68 lei/MWh din cauza ”comportamentului producătorilor”
Prețul gazelor naturale, plafonat la 68 lei/MWh din cauza ”comportamentului producătorilor”
Românii vor putea să se retragă de la Pilonul II de pensii. Condițiile anunțate
Românii vor putea să se retragă de la Pilonul II de pensii. Condițiile anunțate
Guvernul introduce
Guvernul introduce "taxa pe lăcomie". Ce alte măsuri a anunțat Eugen Teodorovici
VIDEO PROTVPLUS.RO
H&M
Lovitura de la H&M, în războiul cu Zara. Ce se întâmplă cu hainele vândute în magazine
Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
Profit dublu pentru românii care au cultivat căpșuni de toamnă. Prețul unui kilogram
4 din 10 români se împrumută înainte de salariu. Regula de aur pentru a economisi bani
Cât au cheltuit turiștii pe litoral în acest sezon. Luna septembrie, mai cautată față de 2018
PE a aprobat ajutorul de 8,2 mil. € pentru România în urma inundațiilor din 2018
dobanzi prima casa
Modificările la „Prima Casă”, adoptate de Senat. Venitul maxim acceptat pentru credit
Avem cea mai ieftină pâine din Europa. România, fruntașă la exportul de grâu în UE
Teodorovici vrea pedeapsa cu închisoarea pentru patronii care nu plătesc contribuțiile la stat
Antreprenorii plătesc mii de euro ca să învețe de la străini cum să își dezvolte afacerile
Noile reguli privind plata cu cardul, în vigoare de azi. Care sunt noile cerințe
Ion Țiriac NU mai este cel mai bogat român. Cine l-a detronat pe miliardar în topul Forbes