Ce fac romanii cu banii primiti in urma cresterilor salariale. Valoarea creditelor in lei a crescut fata de anul trecut


Ultimul update: Duminica 26 Martie 2017 07:14
Data publicarii: Joi 23 Martie 2017 19:23
Categorie: Stiri Economice

Romanii nu cheltuiesc toti banii suplimentari pe care ii primesc din cresterea salariilor, ci depun o parte in banci. Doar in februarie depozitele populatiei au crescut cu aproape doua miliarde de lei.

Oamenii au din nou curaj sa inceapa proiecte mari din credite, in special in lei. Acestea au crescut in ultimele 12 luni cu un sfert, arata datele Bancii Nationale.

In urma cu un an creditele in valuta si cele in lei erau aproape egale. Acum insa soldul creditelor in valuta a scazut cu aproape 14 la suta, la mai putin de 46 de miliarde de lei. Valoarea creditelor in lei a urcat insa cu 24 la suta, pana la 67 de miliarde de lei.

Creditele in lei au beneficiat si de injumatatirea dobanzilor in ultimii patru ani. Astfel, la creditele ipotecare dobanzile medii au scazut de la peste 8 la suta in 2012, la mai putin de 3,5 la suta anul trecut. Aceeasi scadere a fost si la creditele de consum, de la aproape 13 la doar 6 la suta pe an.

Scaderea a fost dirijata prin dobanda de politica monetara a Bancii Nationale, care din 2015 este de doar 1,75 la suta pe an.

Liviu Voinea, vice-guvernator BNR: "Acest minim istoric in cele din urma evident contribuie la costuri de finantare mai scazute pentru cetateni si pentru firme."

Sursa principla a banilor pentru credite o constituie depozitele, care au crescut consistent.

In ultimele 12 luni depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 11 miliarde de lei, iar cele in valuta cu echivalentul a 5 miliarde de lei. Asta permite bancilor sa dea credite doar din depozite, fara sa se imprumute din strainatate.

Liviu Voinea, vice-guvernator BNR: "O tendinta pozitiva pentru ca ea reduce riscul de contagiune, de dependenta de finantarea externa, care este volatila."

Analistii se asteapta la o crestere usoara a dobanzilor in lei anul acesta, odata cu revenirea inflatiei in zona pozitiva.

VIDEO PROTVPLUS.RO