400 de romani au devenit milionari in dolari intre 2015 si 2016. Din ce activitati si-au facut averile
Intre 2015 si 2016 numarul milionarilor in dolari din Romania a crescut cu 400. Asta arata datele din "Raportul Bogatiei", facut de o companie de consultanta britanica.
Se pare ca in ultimii 10 ani, la fiecare doua persoane cu averi impresionante a mai aparut inca una. Rata de crestere a bogatilor este mare pentru o tara ca Romania, spun analistii. Desi reprezinta sub unu la suta din populatie, avutia lor atinge aproape jumatate din averea populatiei.
Numarul milionarilor in dolari, adica oameni care au averi de peste un milion de dolari (in lei asta inseamna 4,3 milioane), a crescut cu 54% intre 2006 si 2016. Cifrele sunt in raportul bogatiei pe 2017, facut de compania britanica de consultana Knight Frank. Interesant e ce s-a intamplat in ultimii ani, din 2015 pana in 2016 au mai aparut 400 de milionari romani in aceasta statistica, iar prognoza englezilor in ce ne priveste este de 1.100 de noi milionari pana in 2026. Averile inseamna venituri din foarte multe surse: salarii, actiuni, titluri, investitii in tot felul de instrumente, deci nu neaparat salarii.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Daca e sa ne uitam doar la veniturile salariale si asimilate salariilor, ANAF a facut un top 10 pe anul 2015. Cel mai mult a castigat un bucurestean: peste 75 de milioane de lei din venituri din activitati independente, urmeaza cineva din Dej, judetul Cluj, cu 51 de milioane obtinute din transferul titlurilor de valoare, adica actiuni sau contracte de diverse tipuri. O alta persoana din Constanta - 30 de milioane din dividende. Urmeaza Rosiori de Vede, Teleorman, 22 de milioane din profesii liberale, la fel si la Timisoara si Salonta, judetul Bihor.
De unde vin banii?
Adrian Benta, consultant financiar: "In general foarte multi bani nu vin din a munci cu contract de munca, cu leafa obisnuita, marea majoritate a banilor, daca ne referim la oamenii de creatie, vin din inventia a noi bunuri si servicii, noi tehnologii. Daca ne referim in general la oamenii bogati, au speculat anumite nevoi ale persoanelor si au venit sa rezolve acele probleme. Daca ne referim la milionarii nostri de carton, din pacate foarte multi au speculat un sistem legislativ care s-a prabusit."
O mare parte din milionarii Romaniei se muta in zone rezidentiale devenite cunoscute pentru cladirile impunatoare - unele adevarate domenii, amplasate mai ales in Nordul Capitalei. Dupa ce zona Pipera, de exemplu, a stagnat ani de zile pe timpul crizei, de anul trecut au inceput din nou constructiile de case, vile sau palate. Investitiile in case si masini sunt tipice pentru bogatii est-europeni, spun analistii.
Adrian Benta: "In cercul milionarilor apar si diverse dorinte pe care le avem cu totii, dar uneori se concretizeaza doar pentru cei cu bani multi, aceea de a avea masini puternice, yachturi, proprietati si de ce nu, de a ne satisface unele orgolii. Vedem ca unele persoane devin actionari la cluburi de fotbal, la cluburi sportive, exact acele activitati care ne aduc faima."
Atat topul Forbes Romania, cat si Top Capital au aratat si ele o crestere a averilor primilor 300 de milionari cu aproape 5% de la un an la altul.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, bani, salarii, masini, financiar, capital, actiuni, inventie, forbes, vile, milionari, creație, profesii,
Dată publicare:
21-03-2017 19:44