Banii la comun sau separat. Ce recomanda psihologii si specialistii financiari atunci cand vine vorba de intelegerea in cuplu
Armonia in cuplu se mentine cu un cont comun si niste bani pusi deoparte pentru propriile capricii, le spun economistii perechilor care se intreaba cum sa se inteleaga mai bine.
In plus, partenerii care isi gestioneaza finantele in comun ar plati mai putine comisioane bancii si ar avea incredere mai multa unul in celalalt.
Cand doi oameni pornesc impreuna pe acelasi drum, inevitabil ajung sa discute si despre bani. Si se intreaba cum ar fi mai bine sa-i pastreze si sa achite cheltuielile, impreuna ori separat? Economistii au un raspuns posibil.
Adrian Mitroi, profesor ASE: "Un cont comun pentru cheltuieli si fiecare cu contul lui personal. Avem nevoie de acest confort si individual, dar si la nivel de cuplu. Iti faci cont bancar, internet banking, amandoi au parola la contul ala, amandoi stiu exact care sunt cheltuielile."
Increderea in celalalt este esentiala - nimeni nu vrea sa fie interogat sau judecat cand face cheltuieli.
Viorica Stoian, psiholog: "Ar fi bine sa ajunga la acele compromisuri din care fiecare sa obtina o satisfactie. Sa pastreze o parte din banii pe care ii strang pentru nevoile personale, de baza, astfel incat sa-si poata satisface anumite dorinte, fara neaparat sa discute despre ele."
Cuplu de pensionari: "Noi avem 42 de ani de casnicie, nu s-a pus niciodata problema. Cat ai luat de-acolo, sunt banii tai, vezi ca ai luat de la ai mei."
Iar cand socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din... magazin, apar certurile.
Cuplu cu copii mici: "Cand nu ne ajung banii, facem si discutii!"
Reporter: "Este si motiv de cearta?"
Cuplul: "Da, (rad) a fost mai de curand! Cheltuielile... cheltuielile sunt mari, banii - putini!"
Ca sa evitam reprosurile in cuplu e nevoie de mult dialog, spun specialistii. Unii au nevoie sa cheltuiasca toti banii pe care-i castiga pentru a-si indeplini dorintele. Altii in schimb sunt mai strangatori sau - cum a spus miliardarul american Warren Buffett - nu economisesc ce le-a ramas dupa ce au cheltuit, ci cheltuiesc ce le-a ramas dupa ce au economisit.
Tanar: "Sa zicem ca economisim luna asta un milion, doua sa-l punem deoparte, dar apar probleme saptamana viitoare. Cu cat produci mai mult, cu atat cheltui!"
Un studiu Erste de anul trecut arata ca romanii economisesc in medie 200 de lei, fie la banca, fie la saltea. Suma este aceeasi ca in 2015.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, buget, cuplu, financiar, cont, finante,
Dată publicare:
23-03-2017 18:53