Căderea pe bursă a Credit Suisse a atras după ea principalele bănci europene. Cât au scăzut acțiunile și care a fost cauza
Acțiunile principalelor bănci europene au scăzut miercuri, după ce Credit Suisse a ajuns la un minim istoric pe bursă. Cel mai mare acționar al băncii elvețiene a afirmat că nu-și poate majora participația.
Credit Suisse (CSGN.S) a coborât la un nou minim istoric după ce acționarul majoritar al creditorului a declarat că nu își poate majora participația de 10%, invocând probleme de reglementare, transmite Reuters.
O acțiune Credit Suisse a scăzut pentru prima dată sub 2 franci elvețieni (2,18 dolari) după ce Saudi National Bank a declarat că nu poate depăși pragul de 10% din acțiuni, din cauza unei probleme de reglementare.
Pe burse, acțiunile Credit Suisse au scăzut cu până la 23,8%, raportat la ultima mare scădere, de 20,2%. Tranzacționarea acțiunilor a fost întreruptă de mai multe ori de către operatorul bursier, în condițiile în care volumele au crescut vertiginos și acțiunile s-au prăbușit, arată sursa citată.
Un indice al acțiunilor bancare europene (.SX7P) a scăzut în tranzacțiile de dimineață, fiind ultima dată în scădere cu 6,1%, atingând cel mai scăzut nivel din 3 ianuarie. Indicele a scăzut cu 14% de la închiderea de miercurea trecută, ceea ce înseamnă o pierdere de peste 120 de miliarde de euro (127,25 miliarde de dolari) la valoarea de piață de atunci. Este cea mai mare depreciere a indicelui de la o săptămână la alta, de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut.
„Piețele sunt în derivă. Trecem de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor europene, în primul rând la Credit Suisse", a declarat Carlo Franchini, șeful departamentului de clienți instituționali de la Banca Ifigest din Milano.
„Acest lucru trage în jos întregul sector bancar din Europa. Acțiunile s-au depreciat accelerat după ce saudiții... Cred că criza de la Credit Suisse poate fi rezolvată și că banca nu va fi lăsată să se prăbușească", a mai spus Franchini.
Într-un efect de cascadă, acțiunile unor bănci mari europene au început să se deprecieze accentuat și au fost oprite la tranzacționare. Potrivit TradingEconomics, situațiile sunt, potrivit datelor de miercuri la prânz: Societe Generale (BRD) -12,99%, Erste Group Bank (BCR) – 5,99%, Deutsche Bank – 8,27%, ING –8,69%, Barclays 7.77% și Raiffeissen -6,69%.