BNR: Sistemul bancar al României nu este influențat de criza din Statele Unite. Nu sunt probleme de creditare
Sistemul nostru bancar nu este influențat de criza bancară din Statele Unite - ne asigură BNR. Însă acțiunile bancare globale rămân sub presiune după prăbușirea a trei bănci americane, săptămâna trecută.
Există temeri că și alte bănci ar putea avea probleme asemănătoare. Iar investitorii s-ar grăbi să vândă acțiunile.
Un expert de pe Wall Street, care a prezis cu exactitate prăbușirea Lehman Brothers din 2008, a avertizat că o nouă bancă s-ar putea prăbuși în "furtuna perfectă" creată de falimentul Silicon Valley Bank. Și nu orice bancă, ci una dintre cele mai mari din lume - Credit Suisse.
La primele ore ale dimineții Credit Suisse anunța că a constatat o "slăbiciune semnificativă" în procedurile sale de raportare a riscurilor financiare pentru anii fiscali 2021 și 2022.
Raportul anual al Credit Suisse a fost deja amânat după ce autoritățile de reglementare din SUA ar fi ridicat întrebări despre acesta. Iar acțiunile Credit Suisse au atins un minim istoric.
Cretit Suisse nu are operațiuni în România
Credit Suisse nu are operațiuni în România, dă asigurări BNR.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: „Nu, nu sunt semne de contagiune și nici nu sunt motive să ne așteptăm la vreo contagiune, e o situație punctuală care vine pe un fond general mai volatil în piețe, după situația complicată a unor bănci americane și asocierea asta sigur a creat o anumită emoție, dar nu sunt semne de contagiune, cu atât mai mult în România unde sistemul bancar este extrem de solid. Nu sunt probleme de creditare, nu sunt probleme cu creditele restante, dimpotrivă”.
Dar acțiunile bancare globale rămân sub presiune. Investitorii se tem de consecințele falimentului șoc al Sillicon Valley Bank.
Până la colapsul de săptămâna trecută, Sillicon Valley Bank - specializată în creditarea companiilor din domeniul tehnologiei - era o bancă destul de puțin cunoscută - a 16-a ca mărime din Statele Unite.
Cum s-a prăbușit Sillicon Valley Bank
Însă o decizie de a investi masiv în titluri de stat, atunci când ratele dobânzilor erau la minime record, i-a semnat sentința. Banca a fost expusă la pierderi uriașe atunci când băncile centrale au început să majoreze ratele dobânzilor de referință.
Iar banca s-a prăbușit după retragerea precipitată a depunerilor.
Dar nu a fost nevoie ca toți clienții să meargă la casierie. Au apăsat pe butonul retragere de pe telefoanele mobile - așadar prin sistemul home banking - văduvind banca de miliarde de euro în numai câteva ore. Și 42 de miliarde de dolari au fost retrași într-o zi.
Tot în weekend a urmat închiderea altei bănci americane, Signature Bank specializată în creditarea celor care fac tranzacții cu criptomonede, dar și o a treia banca Silvergate Bank.
Autoritățile americane au anunțat garantarea depozitelor de la aceste bănci. Președintele Biden a spus că Statele Unite vor face "tot ce este necesar" pentru a susține sectorul bancar, și pentru a risipi temerile cu privire la stabilitatea financiară.
Paul Pong, managerul unui fond de investiții: „Cred că piața încă se simte nesigură. Asta, cred și pentru că guvernul Statelor Unite a luat măsura de a garanta doar economiile clienților, dar nu și compania sau afacerea. De aceea mulți dintre deținătorii de acțiuni urmează să-și vândă în continuare acțiunile”.
Potențialul exploziv care poate duce la o nouă criză finaciară globală este tocmai impredictibilitatea.
Gary Cohn, fost director al Trump National Economic Council: „Am trecut printr-o mulțime de crize și este foarte ușor să știi ce a mers prost a doua zi după ce se termină criza. Este foarte dificil să știi ce nu merge bine înainte să ai criza. Vom afla mult mai multe fapte și vom avea mai multe opinii despre ce s-a întâmplat acum și vă garantez că vom reglementa orice a mers prost de data aceasta. Numai că data viitoare va fi ceva diferit”.
Pe de altă parte, prețurile în ultimele 12 luni, până în februarie, au crescut cu 6 la sută în Statele Unite - o temperare a inflației cu aproape o jumătate de punct procentual, față de luna precedentă - dar încă departe de obiectivul fixat de 2%.
Inflația pune, în general, presiune asupra Rezervei Federale pentru a lua în considerare majorări suplimentare ale ratelor dobânzi cheie. Și exact asta s-a întâmplat când s-a prăbușit piața obligațiunilor - una dintre cauzele principale ale falimentului Silicon Valley Bank.