Ex-director Credit Suisse și banca elvețiană, inculpați pentru o masivă spălare de bani din trafic de droguri
Un fost director al Credit Suisse și compania în sine au fost puși sub acuzare de procurorii elvețieni pentru că nu ar fi luat măsuri pentru a împiedica o masivă spălare de bani de 16 milioane de franci.
Sumele importante proveneau de la o rețea de trafic de droguri din Bulgaria.
„Credit Suisse este acuzată că a eşuat în luarea tuturor măsurilor organizaţionale care erau întemeiate şi obligatorii pentru a preveni spălarea de active aparţinând şi aflate sub controlul unei organizaţii criminale", a informat biroul procurorului general din Elveţia, porivit Bloomberg și Agerpres.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În replică, reprezentanții Credit Suisse, a doua mare bancă din Elveţia, s-au declarat surprinși de decizia de trimitere în judecată, într-o anchetă care a durat mai mult de 12 ani. Banca a respins acuzaţiile care i-au fost aduse şi s-a declarat convinsă că fostul său angajat este nevinovat.
Cazul datează din 2008, când procurorii au demarat o investigaţie asupra unui sportiv bulgar, care a devenit traficant de droguri. Pe parcursul următorilor şapte ani, investigaţia a fost extinsă pentru a-i include şi pe partenerii bulgarului, un fost angajat al Credit Suisse şi banca elveţiană.
Potrivit procurorilor, fostul manager de la Credit Suisse, o femeie căreia nu i-a fost dezvăluită identitatea, a fost trimisă în judecată pentru managementul său în relaţiile de afaceri cu organizaţia criminală din Bulgaria. Potrivit actului de acuzare, femeia a ajutat organizaţia criminală să spele 16 milioane de franci, utilizând structuri de credit de tip "back-to-back".
Procurorii elveţieni pot trimite în judecată băncile în cazul în care cred că instituţiile nu au făcut suficiente demersuri pentru a identifica clienţii care au legături evidente cu activităţile ilegale. În urmă cu o lună, judecătorii elveţieni au ordonat grupului bancar francez Societe Generale să restituie 150 milioane de dolari depozitaţi de Allen Stanford, un om de afaceri american condamnat pentru fraudă în 2012.
Sursa: Agerpres
Etichete: Bulgaria, trafic de droguri, spalare de bani, credit suisse,
Dată publicare:
17-12-2020 17:34