Anuntul facut de premierul Ciolos despre cresterea salariului minim in 2016. Dragnea: "Este raspunsul pe care il asteptam"
Legea bugetului pe 2016 a fost dezbatuta in Parlament. Alesii au cerut Guvernului sa ia o decizie in privinta cresterii salariului minim.
Premierul a sustinut insa ca are nevoie de analize care sa arate ce impact ar avea aceasta masura asupra sectorului privat. Parlamentarii au adoptat 20 de amendamente aduse proiectului de buget si au respins alte 200. Votul final este programat miercuri.
Cititi in articol:
► PNL critica filosofia bugetului
► Anuntul premierului despre cresterea salariului minim
► Reactia PSD despre subiectul salariului minim
Desfasurarea evenimentelor din Parlament, livetext:
UPDATE 19:03 Dragnea despre anuntul lui Ciolos privind salariul minim: Este raspunsul pe care il asteptam
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, ca anuntul premierului Dacian Ciolos, potrivit caruia Executivul trebuie sa ia o decizie privind salariul minim pana la finele acestui an, reprezinta informatia pe care social-democratii o asteptau ca raspuns la "ultimatumul" dat pe acest subiect.
"Raspunsul premierului Dacian Ciolos este raspunsul pe care eu il asteptam. si anume informatia importanta pe care o asteptam si eu si restul celor interesati ca, pana la finalul acestui an, Guvernul va adopta o hotarare in legatura cu salariul minim. Asta este informatia importanta", a afirmat liderul social-democratilor, la Parlament.
Despre faptul ca nu se stie inca daca salariul minim va fi majorat, Dragnea a spus: "Eu cred ca nu se intalnesc in ultima sedinta de Guvern sa adopte salariul minim ca sa nu il majoreze".
"Este un Guvern, nu vreau sa inteleaga cineva ca vrem sa se majoreze salariul minim pentru ca este o pretentie electorala sau politica a PSD. Am inteles ca fac analize, am inteles ca vor avea discutii si in comisia tripartita si in ultima sedinta de Guvern vor adopta acea hotarare", a completat presedintele PSD.
UPDATE 17:45 Senatorii si deputatii au inceput dezbaterea si votul pe articole in cazul proiectului legii bugetului pe 2016 in plenul reunit al Parlamentului.
UPDATE 16:15 Ciolos: Programul de irigatii va fi bugetat; 2016 este primul an in care trebuie pregatite proiectele
Premierul Dacian Ciolos a declarat luni ca programul de irigatii va fi bugetat, el precizand ca, avand in vedere faptul ca 2016 este primul an in care trebuie pregatite proiectele, nu avea sens sa fie blocati foarte multi bani doar pe hartie.
"As fi ultimul care sa nu inteleaga importanta programului de irigatii pentru cresterea eficientei productiei agricole in Romania. Programul de irigatii va fi bugetat, insa, pe de alta parte, nu avea sens sa blocam foarte multi bani doar pe hartie in buget, dat fiind faptul ca este primul an in care trebuie pregatite proiectele, de aceea am prevazut o suma pe care am estimat-o ca fiind suficienta pentru a putea acoperi primele proiecte care pot fi pregatite. in masura in care vor fi mai multe proiecte pregatite si gata de a incepe executia, alaturi de proiectele de investitii in infrastructura si aceste proiecte de investitii in sistemul de irigare vor fi avute in vedere la rectificare, atunci cand vom face realocari intre liniile bugetare care nu au cheltuit suficient fonduri alocate si cele care au un potential mai mare de absorbtie", a spus Ciolos, la dezbaterile generale pe marginea legii bugetului de stat, in plenul reunit al Parlamentului.
El s-a declarat de acord cu senatorul ALDE Varujan Vosganian ca in Romania este nevoie de un efort pentru a creste gradul de colectare a taxelor.
"Ar fi fost preferat sa avem programul de informatizare atat al administratiei, cat si al mediului de afaceri. Stiu ca exista si am gasit la Guvern mai multe proiecte care erau in lucru, insa, din pacate, ele nu au fost suficient de bine puse in coerenta pentru a fi aplicabile. Vom lucra in cursul anului 2016 pentru ca gradul de informatizare in administratie si al relatiei administratiei cu mediul de afaceri sa creasca, iar prin asta va creste si eficienta colectarii si transparenta", a subliniat Dacian Ciolos.
UPDATE 15:30 Ciolos despre nivelul salariului minim in 2016: Guvernul trebuie sa ia o decizie pana la sfarsitul acestui an
Guvernul trebuie sa ia o decizie pana la sfarsitul acestui an in ceea ce priveste situatia salariului minim, indiferent ca este vorba de mentinerea acestuia la nivelul actual sau de modificarea lui, a declarat luni premierul Dacian Ciolos, la iesirea din sala de plen a Parlamentului.
"Eu sunt constient de nevoia de a echilibra lucrurile intre sectorul bugetar si sectorul privat, dar, pe de alta parte, e important sa facem lucrurile acestea in mod rezonabil si avand in vedere impactul pe care astfel de decizii pot sa-l aiba", a aratat Ciolos, intrebat de ultimatumul pe care PSD l-a dat Guvernului privind nivelul minim al salariului in 2016.
In context, el a precizat ca este importanta discutia pe aceasta tema cu membrii din Comisia tripartita, mentionand ca a avut deja o intalnire cu sindicatele si a convenit un calendar cu acestea.
"Am avut o prima discutie cu sindicatele si am convenit un calendar, urmeaza ca vineri sa aiba loc o prima discutie informala pe cateva analize, pe care si Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii le pregatesc. Deci va avea loc vineri aceasta discutie, impreuna cu Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor, Patronatele si Sindicatele, urmand ca la inceputul saptamanii viitoare sa convocam in mod formal Comisia tripartita care trebuie sa fie in masura sa ia aceste decizii. Pe baza analizelor pregatite, pornind de aici, noi suntem constienti ca intr-un fel sau altul Guvernul trebuie sa ia o decizie pana la sfarsitul acestui an vizavi de situatia salariului minim, indiferent ca este vorba de mentinerea salariului minim actual sau de modificarea lui", a sustinut prim-ministrul.
El a adaugat ca decizia privind salariul minim va trebui sa o ia pe baza acestor analize.
"Ca sa va spun sincer si mai direct, pe mine ma ingrijoreaza nu doar impactul asupra bugetului de stat, care este minim dupa ce deja au fost crescute salariile bugetarilor cu acel 10%, sunt si sectoare economice care nu lucreaza la nivelul salariului minim si am avut anumite contacte informale cu anumiti reprezentanti ai mediului de afaceri. Insa avem, pe de alta parte, cateva sectoare care sunt intensive in mana de lucru, care au un nivel al profitului care este deja fragil si acolo cred ca trebuie sa ne uitam mai atent si sa vedem care poate sa fie impactul anumitor decizii asupra acestor sectoare", a mai precizat Ciolos.
UPDATE 14:20 PSD a anuntat ca va vota bugetul, cu amendamentele propuse in comisiile de specialitate. Si PNL a anuntat ca vota, dar liderul grupului liberal din Camera, Eugen Nicolaescu, a criticat filosofia bugetului, considerand-o riscanta.
UPDATE 13:45 Pe site-ul Guvernului a aparut o prezentare detaliata a bugetului, cu subtitlul "Solutii, nu lamentari". In prezentare, cetatenii sunt indemnati "sa priveasca bugetul public ca fiind o resursa limitata la care acestia au contribuit cu incredere pentru avea o tara mai buna. Banii din buget nu sunt banii Guvernului sau al vreunui ministru. Banii din buget reflecta contributii ce trebuie valorizate si folosite cu chibzuiala pentru interesul comun al societatii. De aceea nu doar Guvernul trebuie sa fie un bun gospodar, dar si toti romanii trebuie sa se gandeasca cum pot menaja risipa de resurse. Un exemplu trist, dar elocvent, este cel al salubrizarii si cheltuielilor cu aceste servicii - cum ar fi daca ne-am gandi de doua ori inainte sa aruncam gunoaie pe strada sau pe geam in timp ce mergem cu masina? Similar, voluntariatul sau gesturi directe de grija pentru conationalii nostri aflati in dificultate sunt premise cheie ce pot dezvolta o comunitate reala, in care bugetul public este doar una din resursele cheie, dar nu singura."
UPDATE 12:40 Premierul Ciolos prezinta bugetul in fata Parlamentului. Seful Guvernului a vorbit despre transparenta, prudenta si predictibilitate ca principii ale bugetului. "Vom evita finantarea scolilor fara elevi sau a terenurilor de fotbal in panta", a spus CIolos. El a promis si investitii mai mari in cercetare, pe care o considera "esentiala pentru relansarea durabila a economiei".
"In ceea ce priveste prioritizarea pe proiecte cu impact real, nu incepem mai mult decat putem termina. Daca lansam proiecte noi, la acele proiecte noi sa avem certitudinea ca putem sa ne apropiem de finalizarea lor. S-a avut in vedere evitarea risipirii resurselor intr-o lista de interese, prin concentrare pe un numar limitat de proiecte prioritare, care sa conduca la rezultate concrete", a explicat Ciolos.
Programul dezbaterilor pe buget
Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor se vor intalni luni pentru a programa dezbaterile in plen si sustinerea amendamentelor.
De la ora 16,00 este programata o scurta sedinta a Camerei Deputatilor, in care se va vota bugetului acestui for legislativ pentru anul viitor, la finalul acesteia continuand plenul comun.
"Biroul permanent al Camerei a aprobat de principiu un program pentru toata saptamana. Luni, de la ora 12,00, va fi plenul comun al Camerei si Senatului, pana la 15,00 dezbateri generale pe buget, de la 15,00 la 16,00 grupuri parlamentare, de la 16,00 la 16,30 este un plen al Camerei pentru dezbaterea bugetului Camerei, cu vot final la sfarsitul sedintei. Este o conditie la dezbaterea bugetului general - votarea inainte a bugetului Camerei. De la 16,30 pana la 19,00 va continua plenul comun", a anuntat secretarul Camerei Deputatilor Niculae Mircovici, la finalul sedintei Biroului permanent.
El a adaugat ca marti se reiau discutiile in plenul comun pe bugetul de stat pe 2016, de la ora 10,00, programul fiind stabilit pana la ora 24,00, dar este posibil sa fie modificat.
"La buget nu se stie niciodata daca dureaza o zi sau o saptamana. Miercuri avem sedinta de plen comun pe buget de la 10,00 pana la 14,00, cand ar putea sa fie votul final. Daca dezbaterile la buget nu se termina miercuri, vom continua plenul comun si joi", a mentionat Mircovici.
Cele mai aprige discutii au fost pentru bugetul ministerului transporturilor, unde multi parlamentari au vrut sa aduca amendamente pentru diferite segmente de drumuri, gari sau aeroporturi, care nu erau prevazute in buget.
Proiectele de lege privind bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2016 au fost transmise, miercurea trecuta, Parlamentului, cu propunerea de a fi dezbatute si adoptate in procedura de urgenta. Bugetul ar trebui sa fie votat miercuri, potrivit calendarului prezentat de Parlament. Astfel, legea bugetului de stat ar putea sa fie adoptata inainte de plecarea premierului Ciolos la reuniunea de iarna a Consiliului European, care se desfasoara in perioada 17-18 decembrie.
”Cel mai probabil, dezbaterea in plen o sa inceapa in cursul zilei de luni, daca vor finaliza comisiile reunite de buget-finante raportul asupra celor doua proiecte de lege. Votul final o sa fie, cel mai probabil, in cursul zilei de miercuri, daca se va finaliza dezbaterea in plen, pentru ca s-a stabilit sa lucram cu program prelungit", a anuntat, saptamana trecuta, Ludovic Orban.
Bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2016 au primit, duminica, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finante, cele mai multe amendamente depuse de parlamentari fiind respinse.
Sursa: Pro TV
Etichete: dacian ciolos, buget, camera, vot, plen, prim-ministru, 2016,
Dată publicare:
14-12-2015 08:27