Bugetul Senatului, avizat fara suplimentul de 36 mil. lei cerut pentru salarii. "Banii vor veni la rectificarea din vara"

×
Codul embed a fost copiat

Bugetul Senatului pentru anul 2016 a fost aprobat, sambata, fara amendamente, in Comisiile reunite pentru buget-finante ale Parlamentului, institutia avand astfel alocata o suma de aproximativ 130 milioane de lei.

Sumarul evenimentelor:

-►Bugetul Senatului, aprobat fara amendamentul privind majorarea cu 36 de milioane
-►Bugetul Ministerului Economiei pe anul 2016 a fost aprobat
-► Bugetele CES si CNSC pe 2016, adoptate in forma propusa de Guvern
-►Comisiile de buget-finante au aprobat bugetul Administratiei Prezidentiale, mai mare cu 39,22% fata de 2015
-►Bugetele SRI, SIE, SPP, STS pe 2016, adoptate in comisiile pentru buget ale Parlamentului

Bugetul SRTv pe 2016, aprobat de comisiile parlamentare de buget

Comisiile reunite de buget ale Parlamentului au aprobat sambata bugetul Societatii Romane de Televiziune (SRTv) pentru anul 2016, in suma de 135.898.000 lei, in scadere cu 13,89% fata de anul acesta.Bugetul SRTv a fost adoptat cu un amendament, privind redistribuirea de la un capitol la altul a sumei de 3.000.000 de lei pentru functionarea studioului TVR Chisinau si pentru echipamente specifice activitatii de televiziune.

Citește și
Dacian Ciolos
Premierul Ciolos, pe Facebook: Nu dam bani pentru biserici noi, enoriasii sa se implice. Ce spune despre cotele de refugiati
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Bugetul este mai mic si nu cerem nimic in plus, pentru ca am promis ca ne reorganizam, ca venim cu propuneri pentru schimbarea legii si ni se pare decent sa va dovedim intai aceste lucruri si sa venim apoi (...) cu ceva schimbat", a declarat Irina Radu, directorul general interimar al Societatii Romane de Televiziune.

Ea a aratat ca se doreste cresterea numarului de emisiuni la TVR Moldova si a precizat ca toate studiourile teritoriale au probleme.Potrivit Irinei Radu, datoriile SRTv sunt platite "la zi".

"Ne platim datoriile la zi, dar banii, o mare parte, se duc pe datoriile din urma, de dupa 2007 incoace", a spus directorul general interimar al SRTv, precizand ca se vor plati si banii din urma pentru angajatii care au castigat in instanta.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, pentru Societatea Romana de Televiziune a fost alocata suma de 135.898.000 lei, in scadere cu 13,89% fata de bugetul pe anul 2015, care a fost de 157.814.000 lei.

Bugetul Senatului, aprobat fara amendamentul privind majorarea cu 36 de milioane

"Ne-am impotmolit in faptul ca nu a existat o consultare intre cei doi ordonatori (Senat si Camera Deputatilor - n.r.) si Ministerul de Finante, asa cum ne obliga Legea finantelor publice. Acest lucru s-a petrecut in pauza dintre orele 13,00 - 14,00. Concluzia acestor consultari este aceea ca Ministerul de Finante recunoaste fundamentarea pe care au facut-o cele doua Camere la propunerea de buget. Nu exista alta solutie decat sa votam propunerea asa cum este transmisa si cuprinsa in proiectul bugetului trimis de Guvern, cu angajamentul MFP ca, in executie, va fi atent la modul in care se face trimestrializarea, astfel incat, in prima jumatate a anului, sa nu existe sincope in finantarea structurii de cheltuieli, iar la prima rectificare, pe evaluarea care se va face atunci, se vor asigura in completare resursele pana la finalul anului", a afirmat presedintele Comisiei pentru buget a Camerei Deputatilor, Viorel Stefan.

Secretarul general al Senatului, Ion Vargau, a declarat pentru AGERPRES ca suma de 36 de milioane de lei pe care institutia o solicitase ca suplimentare urmeaza sa fie alocata la rectificarea din vara."S-a votat, in unanimitate, bugetul Senatului, fara amendament, urmand ca Ministerul Finantelor sa ne dea suma de care avem nevoie, adica cele 36 de milioane, in functie de executie, la rectificarea din vara. Acum avem bugetul adoptat prin Hotararea Senatului din 23 noiembrie", a afirmat Ion Vargau.

Referitor la cele 50 de noi posturi pe care institutia le avea in vedere pentru anul 2016, Vargau a explicat ca aceasta propunere avansata de Senat a fost acceptata in comisiile reunite, fiindca "angajarile pot fi facute in trei - patru ani".

"Noi avem deficit la comisii. In loc de cinci, sunt doi. S-au format comisii noi, care nu au niciun om. Pe masura ce apar niste solicitari, sa poti sa raspunzi, dar asta nu inseamna ca de la 1 ianuarie faci 40 de angajari. Aceste posturi au fost altadata, practic, am facut o revenire la numarul de posturi din anul 2010. Deci nu am cerut nimic", a spus Vargau.

Senatul a adoptat, in data de 23 noiembrie, o hotarare prin care bugetul institutiei pe anul 2016 era stabilit la valoarea de 129.468 mii lei, aceasta hotarare fiind publicata in Monitorul Oficial in data de 25 noiembrie. Pe 3 decembrie insa Senatul a adoptat o hotarare prin care bugetul institutiei era majorat la suma de 165.919 mii lei.

Astfel, in proiectul de buget adoptat de Senat in 23 noiembrie, cheltuielilor curente le revine suma de 122.668 mii lei din care cheltuieli de personal - 93.536 mii lei, bunuri si servicii - 26.500 mii lei si transferuri - aproximativ 2.600 mii lei. Pentru cheltuielile de capital sunt alocati 6.800 mii lei.

"Bugetul de venituri si cheltuieli pentru activitati finantate integral din venituri proprii desfasurate pe langa Senat cuprinde, la venituri suma de 350 mii lei, iar la cheltuieli suma de 550 mii lei. Veniturile realizate de Senat vor fi retinute integral de catre acesta pentru acoperirea unor cheltuieli curente si de capital aferente activitatilor finantate din venituri proprii, organizate cu aprobarea Biroului permanent. Eventualele disponibilitati inregistrare la sfarsitul anului se vor reporta in anul urmator, pentru a fi cheltuite cu aceleasi destinatii. BP poate aproba utilizarea incasarilor si pentru alte destinatii", se arata in textul Hotararii Senatului.

Actul normativ prevede, totodata, faptul ca numai in cazul obtinerii unor venituri suplimentare pot fi depasite cheltuielile prevazute in bugetul activitatilor finantate din venituri proprii.

Bugetul Ministerului Economiei pe anul 2016 a fost aprobat in comisiile reunite pentru buget-finante

Comisiile reunite pentru buget-finante au aprobat, sambata, in unanimitate, cu un amendament, bugetul pe anul 2016 al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri. Amendamentul propus de catre deputatul Andreea Paul si votat, in cele din urma, se refera al alocarea unei sume de 1,7 milioane lei pentru sustinerea micro-intreprinderilor si a tinerilor intreprinzatori.

“Avem o suma alocata de la bugetul de stat pentru 2016 de 554 milioane lei, cu un total de 632 milioane de lei, diferenta (fiind - n.r.) reprezentata de o alocare de la Fondul de Mediu de 78 de milioane pentru conservari si inchideri de mine. (...)Bugetul ministerului este mai mare decat cel de anul trecut. El inglobeaza si revenirea de la Ministerul Energiei a sectorului IMM-urilor. Daca sunt bani mai multi, ar fi bine sa dam bani mai multi pentru IMM-uri. Exista si trebuie sa lucram foarte mult in domeniul clusterelor. Exista o strategie de competitivitate. Vrem sa incercam sa producem pentru Romania. Incepem sa fim foarte buni in IT&C, in centre de servicii, a nu se intelege aici idee de call center. Cred ca am neglijat in ultimii ani energia verde. Putem sa facem o sumedenie de lucruri din deseuri”, a afirmat, in cadrul dezbaterilor din comisiile reunite, Costin Borc, ministrul Economiei.

Acesta a adaugat ca pentru programe a fost alocata suma de 370 de milioane lei, adaugand ca se are in vedere incurajarea tinerilor intreprinzatori si a femeilor manager, precum si a IMM-urilor din mediul rural.“Avem capitole bugetate pentru programe intr-un total de 370 de milioane, dintre care avem un program de stimulare a exporturilor de 45 de milioane, un program national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri, de sapte milioane, un program de sustinerea mestesugurilor si artizanatelor de 890.000, o continuare a programului pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor, de jumatate de milion, trei milioane pentru targul de IMM-uri, jumatate de milion pentru dezvoltarea culturii antreprenoriala a femeilor manager, 17 milioane pentru tinerii antreprenori, 21 de milioane pentru un program de dezvoltare a serviciilor de piata tot in domeniul IMM-urilor, 21 milioane pentru micro-intreprinderi apartinand intreprinzatorilor tineri, un program national de micro-industrializare, in total de 60 de milioane si inca 25 de milioane pentru IMM-uri in mediul rural", a explicat ministrul.

Oficialul a mentionat ca, in cazul Oltchim, rezultatele arata ceva mai bine decat in anii anteriori si ca este nevoie de un proces profesionist pentru a intelege modalitatea prin care se pot face anumiti pasi.“La Oltchim, dorim sa facem un proces profesionist si sa inteleg ce avem, care sunt solutiile, in ce fel se face vanzarea. Trebuie sa intelegem mai bine acest proces. Oltchimul arata, astazi, ceva mai bine in rezultate decat in urma cu ceva vreme”, a spus ministrul Economiei.

Pe durata dezbaterilor, deputatul PNL, Andreea Paul, i-a cerut ministrului Economiei transparentizarea executiei bugetare a tuturor companiilor de stat.“Aveti un mandat de o importanta cheie. Sunteti coordonatorul unui minister care trebuie sa fie de prima linie pentru ca asteptarile romanilor vizeaza crearea de noi locuri de munca. E prima lor asteptare in orice sondaj. (...) (Bugetul ministerului n.r.) mi se pare echilibrat, pe masura posibilitatilor. Dar pentru ca vorbim de buget, va fac astazi o solicitare publica: transparentizarea executiei bugetare a tuturor companiilor de stat, lunara. Monitorizarea lor si analiza pe eficienta cel putin trimestrial. Daca nu vom pune un ochi vigilent, de la nivelul ministerului, asupra gestiunii financiare a companiilor de stat, nu reusim sa onoram asteptarea uriasa pe care o au romanii - de a avea nivelul de trai semnificativ imbunatatit anul viitor", a sustinut deputatul.

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri are alocata de la bugetul de stat o suma de peste 539,3 milioane de lei, pentru anul viitor, aceasta fiind mai mare cu 2,3% decat estimarea pentru 2015, potrivit proiectului de buget pe 2016. Cheltuielile de personal cresc cu 21,78%, la 87,441 milioane de lei, din care salariile de baza reprezinta 72,7 milioane de lei. Bugetul alocat pentru bunuri si servicii urca la peste 39 de milioane de lei, respectiv cu 1,35%. La capitolul "Subventii", ministerul are planificate cheltuieli de 80 de milioane de lei (+8,81%) pentru programe de conservare sau inchidere a minelor, iar pentru sustinerea exportului, a mediului de afaceri si a tranzactiilor internationale, o suma de 30 de milioane de lei (in scadere cu 17,38%). Bugetul acestui minister este finantat in proportie de 87,29% de la stat si 12,71% din venituri proprii.

Comisiile pentru buget ale Parlamentului: Bugetele CES si CNSC pe 2016, adoptate in forma propusa de Guvern

Bugetele Consiliului Economic si Social si Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor au fost adoptate sambata de Comisiile reunite de buget ale Parlamentului in forma propusa de Guvern. Bugetul alocat CES pentru 2016 va creste cu 114,07%, de la 4 milioane lei la 8,58 milioane lei, iar bugetul alocat CNSC scade cu 24,52%, de la 14,199 milioane lei la 10,717 milioane lei, dupa cum prevede proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finante.

"Problema achizitiilor publice nu consta in numarul mic de contestatii. Neregulile sunt multe, frecvente si nu intamplator, desi in anul 2014 numarul contestatiilor s-a redus cu peste 30%, valoarea procedurilor pe care CNSC le-a anulat a crescut cu 300 de milioane de euro. Deci asta nu inseamna ca, daca numarul contestatiilor s-a redus, neregulile au disparut, dimpotriva", a afirmat sambata presedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, in fata membrilor Comisiilor reunite de buget ale Parlamentului.

Comisiile reunite de buget: Discutia privind bugetele Camerei si Senatului, amanata pentru duminica

Comisiile reunite de buget au amanat, sambata, dezbaterile si adoptarea bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului, dupa ce reprezentantii Senatului au solicitat 36 de milioane de lei in plus pentru salarii.  Astfel, Senatul a fost al doilea ordonator de credite care a aparut in fata Comisiilor reunite de buget-finante, secretarul general al acestui for, Ion Vargau, anuntand ca institutia doreste o suma suplimentara de 36 de milioane de lei la buget, pentru a acoperi cheltuielile de personal in urma deciziilor de majorare a salariilor bugetarilor.

In varianta avansata de Guvern, Senatul urma sa beneficieze de un buget de 130 de milioane de lei, in crestere cu 17,66% fata de anul in curs. Banii suplimentari urmau sa fie folositi pentru plata personalului, in urma majorarilor salariale decise de Guvern si Parlament.

Mai precis, la capitolul cheltuieli de personal, in bugetul alocat Senatului, este prevazuta o suma mai mare cu 16,50% fata de cea alocata pentru anul 2015. Ulterior, Senatul a aprobat, in plen, o hotarare prin care isi majora bugetul cu 36 de milioane de lei, motivand ca banii alocati de Guvern nu ajung pentru acoperirea cheltuielilor - in special a celor de personal - pana la finalul anului.

Aceasta decizie a Senatului a fost sustinuta de secretarul general al forului in cadrul Comisiilor de buget-finante, care trebuiau sa adopte un amendament in acest sens, pentru ca banii sa fie prevazuti in forma finala a bugetului. Parlamentarii s-au opus, insa, unei astfel de cresteri, acuzand reprezentantul Senatului ca nu este "onest" in solicitarile facute.

"Senatul are nevoie de un plus de 36 de milioane de lei pentru cheltuielile de personal, ceea ce presupune un plus de 45% fata de cheltuielile de personal executate in anul 2015. Suportul legislativ nu e argument pentru aceasta cerere. Puteti totusi sa spuneti exact pentru ce cereti acesti bani? Pentru ca este clar ca ne-ati indus in eroare", a spus deputatul PNL Andreea Paul.

Secretarul general al Senatului a explicat ca banii sunt "pentru aplicarea legii, pentru plata personalului auxiliar, dar mai ales pentru cresterile substantiale" de salarii decise de Guvern si Parlament.

Aceasta afirmatie a starnit nemultumire in randul parlamentarilor PNL, care l-au acuzat pe secretarul general ca "minte".

In apararea reprezentantului Senatului a venit senatorul PSD Marius Isaila. "Daca se dovedeste ca ati mintit, mergeti la puscarie. Altfel, va rog sa faceti plangere penala impotriva doamnei Andreea Paul, pentru declaratii calomnioase", a spus acesta.

Senatorii si deputatii s-au certat timp de 30 de minute cu reprezentantul Senatului, adoptand chiar un amendament pentru majorarea bugetului cu 36 de milioane, insa acesta a fost ulterior abandonat, pentru ca nu s-a putut indica si sursa de provenienta a acestor bani.

Dezbaterile au fost incheiate la solicitarea presedintelui Comisiei de buget din Camera Deputatilor, social-democratul Viorel Stefan. El a afirmat ca "nu poate accepta" astfel de cerinte bugetare, iar reprezentantii Senatului vor trebui sa discute din nou cu Ministerul de Finante pentru a se pune de acord pe tema bugetului institutiei.

Deputatul a adaugat ca, daca se aproba astfel de majorari fara explicatii, populatia va spune cum "fiecare parlamentar mananca dublu fata de anul trecut". Comisiile de buget-finante au amanat, astfel, dezbaterile asupra bugetului Senatului, luandu-se decizia si ca bugetul Camerei Deputatilor sa fie amanat, pentru ca ar putea avea acelasi probleme.

De altfel, potrivit unor surse parlamentare, si Camera Deputatilor va solicita cresteri de peste 30% in buget.

Comisiile de buget-finante au aprobat bugetul Administratiei Prezidentiale, mai mare cu 39,22% fata de 2015

Comisiile reunite de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat au adoptat, sambata, in unanimitate, bugetul Administratiei Prezidentiale pentru anul viitor in forma propusa, adica mai mare cu 39,22% fata de cel de anul acesta. La dezbateri, consilierul de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale George Vladimir Duhan a explicat ca suma propusa este suficienta bunei functionari a institutiei. "Cu privire la proiectul de buget pentru anul 2016, este stabilit in limitele date de Ministerul de Finante si este intocmit cu necesitatile bunei functionari a institutiei si administrarii complexului Cotroceni", a spus Duhan.

El a precizat, la solicitarea deputatului PSD Vasile Popeanga, ca la fundamentarea acestui buget s-a tinut cont de toate actele normative in vigoare si de OUG privind majorarea salariilor personalului pe anul viitor. Duhan a explicat si ca cei 5.000 de lei pentru hrana animalelor sunt destinati pentru pestii din lacurile artificiale din Complexul Cotroceni.

"Complexul Cotroceni are un sistem de udat ornamental - un parau si patru lacuri, care contin pesti. Hrana respectiva este destinata pestilor din lacurile artificiale ale Complexului Cotroceni. (...) Este vorba de administrarea patrimoniului pe care il avem acolo, nu este vorba de animale ascunse sau aduse in timpul unui mandat sau altul", a afirmat consilierul de stat.

La solicitarea deputatului PSD Emil Nita, reprezentantul Administratiei Prezidentiale a precizat ca bugetul pentru deplasarile externe a scazut, deoarece anul acesta banii prevazuti au fost suficienti pana la rectificarea bugetara. Bugetul propus pentru anul 2016 pentru Administratia Prezidentiala este de 56.309.000 lei, in crestere fata de cel de anul trecut, potrivit proiectului de buget pe anul viitor publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. Banii vor fi asigurati de la bugetul de stat 99% si 1% din venituri proprii.

La capitolul bunuri si servicii, propunerea pentru 2016 in cazul bugetului Administratiei Prezidentiale este de 19.000.000 de lei, mai putin cu 10,92% fata de anul trecut. Totodata, propunerea de buget pentru anul viitor pentru Administratia Prezidentiala prevede la capitolul deplasari interne suma de 300.000 de lei, iar pentru deplasarile in strainatate - 8.000.000 lei. Fondul presedintelui este de 170.000 de lei, la fel ca anul acesta.

Bugetele SRI, SIE, SPP, STS pe 2016, adoptate in comisiile pentru buget ale Parlamentului

Comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului au adoptat, sambata, in unanimitate, bugetele pe anul viitor ale Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si pe cel al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, in forma propusa de initiatori. Bugetul alocat SRI pentru anul viitor este de 1.850.905 mii lei, mai mare cu 19% fata de 2015.

Adjunctul directorului SRI, generalul George Viorel Voinescu, a afirmat, la dezbaterile din Comisiile reunite pentru buget, ca in fundamentarea solicitarilor bugetului pe 2016 s-a avut in vedere necesitatea ca serviciul sa isi indeplineasca la parametri optimi misiunile specifice, preocuparea principala vizand gestionarea preventiva si anticipativa a riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale. El a punctat ca SRI ar putea solicita suplimentari de fonduri cu ocazia rectificarilor sau atunci cand se vor demara noi proiecte din fonduri europene. SIE are alocat pentru anul viitor un buget de 272.510 mii lei, inregistrand o crestere de 6,46% fata de 2015, cand a fost de 255.968 mii lei. Adjunctul directorului SIE, generalul Catalin Sarca, a afirmat sambata ca bugetul asigura serviciului la acest moment nevoile pe anul 2016.

Serviciul de Protectie si Paza are alocata suma de 163.825 mii lei pentru anul viitor, in scadere cu 3,07% fata de anul 2015. Potrivit directorului economic al institutiei, generalul Ioan Costea, bugetul pe 2016 va asigura protectia demnitarilor romani si straini pe teritoriul tarii, mentenanta tehnicii auto, a armamentului, echipamentelor, plata drepturilor banesti oferite personalului, inlocuirea autoturismelor destinate demnitarilor romani si straini.

Bugetul alocat pentru STS pe anul viitor este de 274.289 mii lei, in scadere cu 37,13% fata de anul 2015. Directorul STS, Marcel Opris, le-a spus parlamentarilor ca se vad o data pe an pentru repartitia banilor. In replica, presedintele Comisiei pentru buget din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, a precizat, in gluma, ca se vad "o singura data, dar in schimb se aud mult mai des". Potrivit lui Opris, bugetul STS cuprinde toate cheltuielile necesare estimate pentru desfasurarea celor doua tururi de alegeri din 2016. Comisiile reunite pentru buget au aprobat sambata si bugetul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, care are alocata suma de 15.788 mii lei, mai mare cu 31,84% fata de anul 2015.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Bugetul pe 2016, avizat pe banda rulanta in comisiile parlamentare. Amendament special pentru
Bugetul pe 2016, avizat pe banda rulanta in comisiile parlamentare. Amendament special pentru "Cumintenia Pamantului"

Dezbaterile in comisiile permanente reunite asupra proiectelor legii bugetului de stat si legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2016 au inceput vineri.

Premierul Ciolos, pe Facebook: Nu dam bani pentru biserici noi, enoriasii sa se implice. Ce spune despre cotele de refugiati
Premierul Ciolos, pe Facebook: Nu dam bani pentru biserici noi, enoriasii sa se implice. Ce spune despre cotele de refugiati

Seful Guvernului a facut, pe contul sau de Facebook, cateva clarificari legate de buget, dar si de cotele de refugiati pe care ar urma sa le primeasca tara noastra.

Guvernul a adoptat miercuri Bugetul pentru 2016. Intalnire a ministrilor cu ONG-uri si cetatenii de rand
Guvernul a adoptat miercuri Bugetul pentru 2016. Intalnire a ministrilor cu ONG-uri si cetatenii de rand

Guvernul a adoptat miercuri bugetul pentru anul 2016. Documentul prevede bani in plus la salarii si pensii, in schimb la Ministerul Transporturilor care se ocupa cu constructia de autostrazi fondurile au fost diminuate

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.