Nervi si nemultumiri la discutiile despre buget. Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor, aprobat, cu amendamente
Audierile pentru bugetul pe 2016 au continuat si duminica. Cele mai aprige discutii au fost pentru bugetul ministerului transporturilor, unde multi parlamentari au vrut sa aduca amendamente pentru diferite segmente de drumuri, gari sau aeroporturi.
Unul dintre ele a si fost admis: 189 de milioane de lei pentru drumul Botosani-Targu Frumos. Insa in cele din urma initiatorul si-a retras propriul amendament. Acelasi lucru s-a intamplat si dimineata, cand parlamentarii au votat alocarea a 2 milioane de lei pentru renovarea manastirii Dealu, amendamentul fiind apoi retras. La interne ministrul Petre Toba a anuntat ca anul viitor vor fi construite trei noi centre de migratie: la Campu Lung Muscel, Tasnad si Bumbesti-Jiu.
Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor, aprobat, cu amendamente
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2016 a fost aprobat, duminica, cu amendamente, de catre membrii comisiilor reunite de specialitate din Senat si Camera Deputatilor. Bugetul MT a trecut cu 25 de voturi pentru, un vot impotriva si doua abtineri.
Presedintele Comisiei pentru buget-finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, a precizat ca, dintre cele peste 70 de amendamente admise vineri in bloc de catre membrii comisiilor reunite de specialitate, trei vizeaza obiective care au finantare in interiorul bugetului, in timp ce in cazul a 14 dintre ele s-a creat spatiul necesar finantarii lor prin admiterea a doua amendamente tehnice.
"Din amendamentele primite, eu am inteles asa: ca sunt trei obiective care pot fi finantate prin redistribuire punctual si indeplinesc conditiile din punct de vedere al indicatorilor tehnico-economici si sa fie introduse in anexa bugetului si mai exista doua amendamente cu caracter general pe care, daca noi le adoptam, va creeaza temei dumneavoastra ca in executie sa mai rezolvati inca 14 obiective pentru care se cere redistribuire in continutul amendamentelor. Asta inseamna ca 17 amendamente ar avea o solutie agreata deja cu domnul ministru al Transporturilor. Deci, in textul de lege, am rezolvat deja aceasta problema", a spus Viorel Stefan, adresandu-i-se ministrului Transporturilor, Dan Costescu.
Primele trei amendamente se refera la finantarea urmatoarelor obiective: Varianta Ocolitoare Barlad, modernizarea DN 52 si Varianta Ocolitoare Satu Mare.
"Unul dintre amendamente tehnice se referea la aceasta extindere, respectiv posibilitate de a introduce proiecte pana cand se definitiveaza mecanismele pentru noul instrument structural, altul se referea la un termen care imi lasa o mai mare libertate in a incheia proiectele nu in 2015, ci in 2016", a explicat, la randul sau, seful de la Transporturi.
Potrivit ministrului Transporturilor, celelalte obiective ce vor fi finantate vizeaza Autostrada Montana Tg. Mures - Tg. Neamt - Iasi - Ungheni, cu sectiunea Tg. Neamt - Iasi-Ungheni, drumul expres Ploiesti - Buzau, sectiunea Buzau-Focsani, sectiunea Focsani - Bacau, sectiunea Bacau - Pascani, Drumul Expres Buzau - Braila - Galati, cu sectiunea Braila - Galati, inclusiv Variantele Ocolitoare Braila si Galati, A12 Pitesti - Craiova si Autostrada A3 Suplacu de Barcau - Nadaselu.
"Acestea, desi sunt doar opt puncte, fac obiectul a 14 amendamente separate", a precizat Costescu.
Ministerul Transporturilor are propus pentru 2016 un buget de 11,86 miliarde de lei, in scadere cu 7,6% raportat la executia preliminata din 2015, de 12,84 miliarde de lei, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finante.
Pentru 2017, estimarea indica fonduri mai putine, de 11,82 miliarde de lei, in timp ce pentru anii urmatori, 2018 si 2019, sunt prevazute bugete mai mari, de 13,58 miliarde de lei si, respectiv, de 13,69 miliarde de lei.
Conform proiectului, capitolul de bunuri si servicii isi mentine alocarea de anul trecut, respectiv 9,86 milioane de lei, in timp ce cheltuielile cu personalul cresc cu 8,73%, la 20 de milioane de lei. Din total, salariile de baza reprezinta 14,41 milioane lei, in crestere cu 7,21% fata de 2015, iar sporurile pentru conditiile de munca sunt prevazute a creste in 2016 cu 34,68%, la 1,27 milioane de lei, fata de 943.000 lei anul acesta.
O scadere semnificativa este consemnata la cheltuielile de capital, care coboara in 2016 cu 98,92%, la 9,07 milioane de lei, de la 838,78 milioane de lei, in 2015.
Proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 au prevazuta pentru 2016 o suma de 4,13 miliarde de lei, aceasta urmand sa creasca in urmatorii trei ani, la 5,78 miliarde de lei, in 2017, si la 7,43 miliarde de lei, atat in 2018, cat si in 2019.
In ceea ce priveste proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare, suma alocata in 2016 este de 1,6 miliarde de lei, in scadere cu 71,48% raportat la executia preliminata din 2015.
Cele mai importante sume se indreapta catre continuarea urmatoarelor proiecte: Autostrada Transilvania - 450 milioane de lei, Autostrada Lugoj - Deva - 348 milioane lei, Autostrada Sebes - Turda - 247 milioane lei, Autostrada Campia Turzii - Ogra - Tg. Mures - 230 milioane lei, modernizare CF Sighisoara - Coslariu - Simeria - 542 milioane lei, Modernizare CF km 614 - Gurasada - Simeria - 348 milioane lei, modernizarea caii ferate Brasov - Sighisoara - 887 milioane lei, Magistrala V Metrou, Etapa I - A Drumul Taberei - Universitate - 558 milioane lei, Magistrala 4 Metrou - 270 milioane lei.
Bugetul Secretariatului General al Guvernului si cel al MAI, aprobate
Duminica, bugetele Ministerului de Interne si Secretariatului General al Guvernului au fost aprobate in Comisiile de buget. Ziua nu a trecut fara dispute, insa. Parlamentarii s-au certat pe finantarea Manastirii Dealu Mare. Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost adoptat de Comisiile pentru buget, dupa o disputa generata de un amendament care prevedea suplimentarea cu 2 milioane de lei pentru Manastirea Dealu Mare, desi Guvernul a decis sa nu aloce bani pentru biserici in 2016.
Deputatul PNL Vasile Horga a depus un amendament care prevedea suplimentarea bugetului cu 2 milioane de lei pentru Manastirea Dealu Mare, unde este ingropat capul lui Mihai Viteazu, propunerea sa fiind adoptata de Comisiile reunite de buget-finante. Aprobarea amendamentului a fost contestata ulterior de reprezentantii Ministerului Finantelor care au cerut sa fie indicata sursa de finantare. In urma unei pauze de consultari, deputatii si senatorii au revenit asuprea deciziei si au renuntat la amendament.
In schimb, au fost admise alte doua amendamente care au in vedere sprijinirea organizatiilor cetatenilor care apartin minoritatilor nationale, amendamente care nu modifica suma totala a bugetului SGG. Anul viitor SGG va avea un buget de 832,8 milioane de lei, cu 18% mai mic fata de anul in curs. Cea mai mare diminuare se inregistreaza la proiecte din fonduri externe nerambursabile, determinata de faptul ca peste 90% din programe au avut termen de finalizare 2015. Pentru 2016 este prevazuta suma de 6 milioane pentru proiecte, urmand sa se aloce si sume suplimentare, potrivit secretarului general al Executivului, Sorin Chelmu.
Pe de alta parte, Secretariatul General al Guvernului, beneficiaza de o crestere de 22% a cheltuielilor de personal. In 2016, Guvernul nu intentioneaza sa aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016. Masura vine dupa ce, in 2014 si 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a alocat in total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.
Bugetul de stat nu a permis alocarea de fonduri pentru lacasurile de cult, mai ales in situatia de constrangere bugetara actuala, declara, miercuri seara, premierul Dacian Ciolos, apreciind ca este importanta implicarea credinciosilor si a autoritatilor locale in investitiile pentru biserici.
"Lacasurile de cult nu au alocare bugetara in bugetul de stat, pe de o parte pentru ca avem alocari pentru culte si cheltuielile cu salariile in urma deciziilor care au fost luate de Parlament au un impact si pe partea de culte, pe de alta parte faptul ca nu avem alocari bugetare nu inseamna ca investitiile care se fac in lacasuri de cult nu sunt importante, dar cred ca aici e importanta implicarea enoriasilor, a credinciosilor si a autoritatilor locale", a afirmat premierul, intr-o conferinta de presa la Guvern.
El a aratat ca autoritatile locale pot decide cel mai bine in ce masura anumite investitii sunt prioritare sau nu pentru comunitatile respective.
Comisiile de buget finante au aprobat, duminica si bugetul MAI, cu unanimitate de voturi, iar amendamentele adoptate de comisiile de specialitate, care prevedeau suplimentarea bugetului cu 55 de milioane de lei, au fost respinse, relateaza Mediafax.
Parlamentarii din Comisiile de buget au respins amendamente care vizau modernizarea spatiilor de detentie ale ministerului, precum si a posturilor de politie, suma suplimentara necesara fiind de 55 de milioane de lei.
Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a spus ca pentru ambele obiective exista fonduri alocate in buget si ca se poate face o analiza a proiectelor de investitii dupa primele sase luni ale anului urmator, apoi se poate face o cerere la Ministerul de Finante pentru suplimentarea fondurilor, daca este cazul.
Ministrul a fost intrebat de ce este prevazuta in buget o scadere cu aproape 10% a cheltuielilor de la capitolul ordine publica si siguranta nationala in acest context global, acesta explicand ca nu se mai plateste CAS, pensiile fiind alocate de la bugetul de stat. "Nu mai e obligativitatea platirii, erau 80.000 de lei pe luna, la nivelul ministerului", a spus Toba.
"Am incercat sa prioritizam toate fondurile care sunt acordate si, din 120 de obiective de investitii mari pe care le avem deschise in acest moment, am planificat si, pana la finele anului 2015 vom finaliza 25 din aceste investitii mari, iar pentru anul viitor avem prevazute si prioritizate inca 46 de investitii, astfel ca din cele 120 de proiecte de investitii mari vom finaliza pana la finele anului viitor doar 71", a explicat ministrul Petre Toba. Bugetul Ministerului de Interne pentru anul 2016 va fi de 11,69 miliarde de lei, cu o crestere de aproximativ 16% fata de anul in curs.