Boc: Romania nu va contribui la capitalizarea FMI. BNR: Contributia Romaniei, pret ce trebuie platit
Contributia pe care o va avea Romania la cresterea capacitatii de finantare a FMI este un pret care trebuie platit, iar romanii trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca beneficiile vin la pachet cu pretul, apreciaza economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.
"Cred ca ideea de baza este de a mari capacitatea de imprumut a fondului. Pana la aceasta decizie, Fondul avea disponibile circa 285 miliarde de euro bani buni de imprumutat. Cred ca cu aceasta decizie s-a crescut capcaitatea de imprumut a fondului, fond care are si capacitatea de multiplicare mult mai mare. El poate sa imprumute si de la guverne terte bani si sa-i imprumute la cele care au nevoie. Faptul ca Romania va contribui si ea cu o catime mica la aceasta suma este un pret care trebuie platit pentru ca de acum incolo trebuie sa ne obisnuim ca beneficiile vin la pachet si cu pretul", a spus Lazea.
In acelasi timp, Emil Boc a declarat ca Romania nu va fi obligata sa contribuie la capitalizarea FMI, deoarece se afla printre tarile care au acord cu institutia financiara, a declarat premierul Emil Boc.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Premierul Emil Boc a precizat ca isi sustine afirmatia pe datele actuale, dar ca trebuie asteptata concluzia liderilor UE.
"Din datele pe care le am la acest moment, concluzia este ca tarile care sunt intr-un acord cu FMI nu contribuie la acest fpond suplimentar, dar vom astepta concluziile UE pentru a vedea daca se mentine acest punct de vedere", a spus Boc la postul public de radio.
Printre masurile convenite joi seara la summit-ul UE de la Bruxelles se numara suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de catre statele UE, prin imprumuturi bilaterale.
Potrivit comunicatului transmis la finele discutiilor de joi, statele membre au la dispozitie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort.
Astfel, statele din zona euro ar urma sa contribuie cu 150 miliarde euro, iar bancile centrale ale tarilor din afara zonei euro ar trebui sa vina cu alte 50 miliarde euro.
Consiliul UE a invitat si "comunitatea internationala" sa aduca contributii similare la resursele FMI.