Summit-ul de la Bruxelles va fi un esec, dar zona euro va supravietui - sondaj Reuters


Ultimul update: Joi 18 Octombrie 2012 11:44
Data publicarii: Joi 08 Decembrie 2011 20:02
Categorie: Stiri Economice
burse, analize, zona euro, statistici

Summit-ul care incepe joi la Bruxelles nu va furniza o solutie decisiva la criza datoriilor suverane care devasteaza zona euro, dar uniunea monetara va supravietui in actuala forma in pofida acestui esec, potrivit unui sondaj realizat de Reuters.

Majoritatea celor care au afirmat ca zona euro va supravietui, 33 din cei 57 de analisti consultati, este insa foarte redusa. Doua treimi din respondenti se asteapta ca summit-ul, ce se desfasoara pe durata a doua zile, sa esueze.

"Este destul de clar ca tarile membre ale zonei euro fac eforturi sa pastreze uniunea. Isi dau cu totii seama ca prabusirea zonei euro ar fi un eveniment apocaliptic. Actualul sistem are defecte, dar alternativa ar fi un salt in necunoscut si cred ca majoritatea considera ca ar fi o treaba foarte incurcata, astfel ca lipesc cu banda adeziva pe ici pe colo ca sa tina lucrurile la un loc", a declarat Dan McLaughlin, analist la Bank of Ireland, citat de Mediafax.

Urmareste LIVE summitul CRUCIAL de la Bruxelles. Viitorul tau si a altor 500 de milioane de oameni, in tratative

In urma cu mai multe saptamani, Reuters a realizat un sondaj similar, in care majoritatea analistilor au declarat ca zona euro nu va supravietui in forma actuala. Liderii europeni ar trebui sa anunte vineri, la incheierea summit-ului, strategia pentru a stopa criza de doi ani a datoriilor suverane, care s-a intins de la economiile mai mici ale zonei euro la tari precum Italia si Spania.

Franta si Germania, cele mai mari doua economii ale uniunii monetare, sustin un plan de amendare a Tratatului de la Lisabona pentru a intari disciplina bugetara si pentru a reforma regulile fiscale.

Schimbarea tratatelor se confrunta cu opozitia unor membri UE din afara zonei euro, iar tari precum Marea Britanie si Finlanda au amenintat cu blocarea unui acord daca nu obtin garantii care sa le protejeze interesele nationale.

Basescu nu e de acord cu Sarkozy: Trebuie sa ramanem uniti 27 membri in UE, nu 17, ca in zona euro

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO