BNR a redus dobanda de politica monetara la un nou minim istoric. Ce anunta Mugur Isarescu pentru perioada primavara-vara
Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric.
Astfel, banca centrala va reduce dobanda de politica monetara la 2,25% incepand de joi, 5 februarie, aceasta reprezentand a cincea taiere de dobanda dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august a anului trecut, cand a aplicat o scadere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%, arata Mediafax.
Din august 2014, au fost operate patru reduceri, din care ultima la inceputul acestui an.
Prin ingustarea coridorului simetric de la 2,25 puncte procentuale la 2 puncte procentuale fata de rata de politica monetara, incepand cu data de 5 februarie, rata dobanzii aferente facilitaților de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va menține la 0,25% pe an, a anuntat BNR intr-un comunicat de presa.
De asemenea, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.
BNR a mentionat, totodata, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Decizia bancii centrale era asteptata de analisti, care estimau o taiere a dobanzii-cheie de 0,25 puncte procentuale, concomitent cu pastrarea ratelor RMO aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Acestia anticipeaza totodata ca BNR va mai opera o reducere a dobanzii de politica monetara pana la sfarsitul anului, pana la nivelul de 2%, iar ratele rezervelor vor ajunge la 8% pentru pasivele in lei si la 10% pentru cele in valuta.
Banca Nationala a ingustat si in ianuarie coridorul simetric format din ratele dobanzilor facilitaților permanente de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte fata de rata de politica monetara.
Ultima interventie a BNR pe partea de rezerve minime a fost in noiembrie, cand a redus ratele RMO pentru pasivele in valuta de la 16% la 14%, cele in lei fiind mentinute la 10%. CA al BNR a analizat și aprobat miercuri raportul trimestrial asupra inflației, document care va fi prezentat intr-o conferința de presa organizata luni, 9 februarie.
Cursul de schimb nu a fost influentat de reducerea dobanzii de catre BNR
Cursul de schimb a stagnat miercuri aproape de 4,41 lei/euro, fara sa fie influentat vizibil de decizia BNR de a reduce dobanda de politica monetara, in timp ce pe pietele externe francul elvetian s-a intarit usor in raport cu euro, indicand o referinta cu putin peste cea anuntata la mijlocul zilei.
Cursul pentru francul eleveţian anunţat de BNR a scăzut miercuri cu 3 bani, la 4,1611 lei, după ce moneda elveţiană a urcat marţi şi a pus capăt unei serii de şase şedinţe de declin, în timp ce euro a crescut cu 0,63 bani, la 4,4081 lei, iar dolarul a coborât cu 2,65 bani, la 3,8507 lei.
Referinţa pentru franc a scăzut astfel cu 0,7%, de la 4,1912 lei la 4,1611 lei.
Cursul pentru dolar a coborât cu 2,65 bani, de la 3,8772 lei la 3,8507 lei, în contextul întăririi euro pe pieţele externe în raport cu valutele importante, inclusiv dolarul.
Pentru euro, BNR a anunţat un curs în creştere cu 0,63 bani, de la 4,4018 lei la 4,4081 lei. Cursul record pentru euro a fost atins în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, moneda europeană fiind cotată atunci la 4,6481 lei/euro.
Mugur Isarescu: Mai exista spatiu de reducere a dobanzilor
BNR mai are spatiu de taiere a dobanzii, avand in vedere nivelurile actuale ale inflatiei, dar si prognoza pentru finalul anului, a declarat miercuri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, precizand, totodata, ca reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii ar putea fi reluata spre primavara-vara.
"La nivelurile actuale ale inflatiei si prognoza de luni, nu pot sa neg ca nu ar fi spatiu de reducere a ratelor", a spus Isarescu.
BNR a modificat in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% si are o estimare de 2,4% pentru inflatia de la sfarsitul anului 2016. Rata anuala a inflatiei s-a situat in decembrie la 0,83%, inregistrand un minim record. Cresterea medie a preturilor a fost anul trecut de 1,1% fata de 2013, determinata pe baza indicelui preturilor de consum (IPC), si de 1,4% dupa indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC).
Sursa: Mediafax
Etichete: BNR, mugur isarescu, curs valutar, politica monetara,
Dată publicare:
04-02-2015 19:40