Prima solutie permanenta pentru cei cu credite in franci, propusa de o banca din Romania. S-ar putea aplica din luna aprilie

Dată publicare: 28-01-2015 12:58
Dată actualizare: 31-01-2015 07:11


Consiliul Concurentei a aprobat miercuri o derogare de la lege, pentru ca Banca Transilvania sa poata ajuta mai repede clientii cu credite in franci elvetieni ai bancii Volksbank.

BNR spune ca este vorba de o conversie a acestor credite, in lei, la care se va aplica un discount de 20-30 la suta. Ar fi prima solutie permanenta pentru cei indatorati in franci. Reprezentantii Bancii Transilvania precizeaza insa ca cel mai devreme in aprilie vor putea aplica masurile salvatoare.

Banca Transilvania a cumparat Volksbank la sfarsitul anului trecut si a preluat si clientii bancii austriece, cu tot cu credite. Se discuta inca de atunci despre o solutie permanenta oferita celor indatorati in franci. Masura a intarziat din lipsa unor avize de la Consiliul Concurentei.

Bogdan Chiritoiu - presedintele Consiliului Concurentei: "Le-am acordat o derogare. Asta inseamna ca le permitem datorita situatiei speciale de la Volksbank sa preia imediat controlul. Sunt multi clienti cu credite in franci elvetieni care acum trec prin momente dificile si de asta am considerat justificata cererea Bancii Transilvania sa-i permitem sa preia controlul."

Banca Transilvania spune ca si asa va mai dura pana cand pot interveni.

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: "Cred ca in aprilie-mai vom reusi sa inchidem tranzactia. Dupa asta imediat vom lansa oferta noastra."

In noiembrie anul trecut, Nicolae Cinteza, seful Directiei de supraveghere a BNR, declara si ca Volksbank pregateste conversia din franci in lei la cursul zilei, la care va aplica un discount. Si ca masura ar fi avut aceleasi efecte cu conversia imprumuturilor la un curs de "2 lei si ceva" pentru un franc.

Deocamdata, reprezentantii Bancii Transilvani nu pot da detalii. Spun ca solutiile difera de la un client la altul.

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: "Oferta noastra o sa fie convertire in valuta locala, in lei si un discount aplicat la expunerea totala. Vrem sa diminuam expunerea, riscul in total pentru clienti, si vrem sa ajutam prin diminuarea ratelor lunare."

In Polonia, guvernul vrea sa dea o lege prin care toate bancile sa adopte o masura similara : Conversie in zloti la cursul pietei si reducerea dobanzii. La noi, reprezentantii BNR sugereaza ca solutia Volksbank ar trebui aplicata si de celalte banci din Romania. Nu se pronunta daca prin lege, sau voluntar.

Dan Suciu, purtator de cuvant BNR: "Este dreptul executivului si legislativului sa vina cu asemenea solutii. Nu le putem comenta. Am spus ca aceasta solutie pe care banca respectiva a prezentat-o este una foarte interesanta si optima, orice decizie care presupune o interventie administrativa presupune si costuri si cineva trebuie sa clarifice cine isi asuma acele costuri."

Intre timp, in Parlament dezbaterile la legea conversiei creditelor in lei si legea insolventa persoanelor fizice stagneaza. Daca in urma cu o saptamana partidele cereau sesiuni extraordinare si adoptari rapide, miercuri, la Comisia de Buget, multi parlamentari nici n-au mai venit la munca, iar cvorumul n-a putut fi asigurat.

Cursul BNR
BNR a anuntat pentru miercuri, 28 ianuarie, un curs de 4,3632 lei pentru un franc elvetian, fata de 4,4269 lei, cat era marti. Este a treia zi consecutiva in care moneda elvetiana se depreciaza fata de leu. De asemenea, euro a scazut la 4,4585 fata de 4,4709 iar dolarul american, la 3,9258, in vreme ce marti era 3,9644.

Citeste si: Solutia propusa de ministrul Finantelor pentru cei cu credite in franci elvetieni, dupa discutiile cu BNR 

Bancpost anunta reducerea dobanzilor la credite in CHF

Printr-un comunicat, Bancpost a anuntat masuri in sprijinul persoanelor cu credite in moneda elvetiana. “Bancpost reduce dobanda cu 0,80 puncte procentuale pentru toti clientii sai persoane fizice cu credite in franci elvetieni cu dobanda variabila. Aceasta masura se va aplica incepand din data de 29 ianuarie 2015 si va fi valabila pana la urmatorul termen de revizuire a dobanzii, conform clauzelor stipulate in contractul fiecarui client. In plus, Bancpost isi sprijina clientii care intampina dificultati la plata ratelor prin solutii individuale.

Bancpost va continua sa ofere si solutii pe termen lung, bazate pe optiunile si nevoile fiecarui client. Aceste solutii au inceput sa fie oferite de banca inca din 2009, iar in prezent includ restructurarea, conversia de moneda si prelungirea perioadei de creditare.”

Si alte banci au luat masuri in acest sens. OTP Bank a fost prima institutie de credit care a anuntat o masura de reducere a impactului cursului de schimb franc elvetian - leu asupra ratelor clientilor cu credite in CHF. Banca va aplica reducerea marjei de dobanda cu 1,5 puncte pe o perioada de trei luni. De asemenea, Millennium Bank, parte din OTP Group, a luat o masura similara pentru toate creditele in franci elvetieni.

Raiffeisen Bank a anuntat ca reduce incepand din 23 ianuarie, dobanda pentru clientii cu credite in franci elvetieni, cu cinci luni inainte de termenele contractuale. De asemenea, Volksbank Romania va mentine pentru o perioada de trei luni, pana la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de banca la 31 decembrie, de 3,8035 lei, iar Piraeus Bank va propune solutii individuale pentru clientii cu imprumuturi in CHF.


VIDEO PROTVPLUS.RO