BNR a redus dobanda cheie la un nou minim istoric si prognozeaza o inflatie "in jur de ZERO" la finalul anului

mugur isarescu agerpres

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, miercuri, reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, de la 2% pe an, incepand cu data de 7 mai 2015, potrivit unui comunicat al BNR.

De asemenea, Banca Centrala a hotarat reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 8%, de la 10%, si mentinerea la 14% a celor aplicabile pasivelor in valuta, incepand cu perioada de aplicare 24 mai - 23 iunie 2015.

In plus, s-a decis "ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale".

"Astfel, incepand cu data de 7 mai 2015, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25% pe an, de la 3,5%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%", se precizeaza in comunicat. CA al BNR a mai decis si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la lei cu doua puncte procentuale, de la 10% la 8%, ar elibera in piata aproximativ 3 miliarde de lei, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

Citește și
tari euro
BNR a anuntat in cat timp ar putea intra Romania in ZONA EURO. "Bucurestiul e deja acolo, dar trebuie sa intre toata tara"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

"Aproximativ patru miliarde de euro reprezinta rezervele minime obligatorii in valuta, la actuala rata de 14%. 500 de milioane de euro ar fi insemnat reducerea cu doua puncte procentuale. La lei, cele doua puncte de reducere inseamna trei miliarde de lei", a precizat guvernatorul BNR.

Isarescu: BNR urmareste asigurarea unor dobanzi real pozitive la depozitele bancare

Banca Nationala a Romaniei urmareste, prin deciziile de politica monetara, printre altele, asigurarea unor dobanzi real pozitive la depozitele bancare, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit sursei citate.

"Perspectiva unei rate a inflatiei apropiate de zero in urmatoarele trei-patru trimestre face ca aceste decizii de politica monetara sa stimuleze activitatea de creditare intr-o maniera care sa sprijine cresterea economica sustenabila si, in acelasi timp, sa mentina in teritoriu real pozitiv ratele dobanzilor la depozite", a precizat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, un mix echilibrat de politici macroeconomice, accelerarea reformelor structurale si pastrarea corelatiei dintre productivitate si salarii, coroborate cu o intermediere financiara sustenabila si o remunerare corespunzatoare a depozitelor bancare sunt esentiale pentru consolidarea economiei romanesti in cadrul procesului de convergenta cu UE. Guvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca trebuie sa tinem cont si de contextul international si in special european.

"Avem cam peste tot in lume, in Europa dar si in tarile vecine, dobanzi nominale scazute, sensibil mai scazute decat la noi si, in multe cazuri, dobanzi reale negative. Din acest motiv am tinut sa mentionam ca, si cu aceasta scadere (de dobanda - n.r), avand in vedere ca trei - patru trimestre vom avea o rata a inflatiei in jur de zero, rata reala a dobanzilor in Romania se mentine nu doar pozitiva, dar as spune in parametrii pe care i-am avut pana acum. Noi avem in modelul nostru o rata reala in jur de 1,5 - 2%. Nu o tintim, dar o presupunem ca fiind rezonabila", a explicat Isarescu.

El a mai spus ca s-a luat in calcul si impactul deciziilor asupra cursului de schimb, dar dobanda care conteaza pentru miscarile de capital este cea de la facilitatea de depozit, care a ramas nemodificata, la 0,25%.

BNR prognozeaza o inflatie "in jur de zero" la finalul anului

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza o inflatie "in jur de zero" la finalul acestui an, urmand ca aceasta sa reintre in intervalul de variatie din jurul tintei stationare in ultimul trimestru din 2016, a mai declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El a precizat ca, in cazul in care vom avea un an agricol bun, este posibil sa avem inflatie negativa in vara acestui an, avand in vedere si reducerea TVA la produse alimentare si bauturi nealcoolice de la 24% la 9% incepand din 1 iunie 2015.

Prognoza de inflatie a fost, astfel, redusa substantial fata de cea anuntata in februarie de BNR pentru finalul acestui an, respectiv 2,1%. Pentru sfarsitul anului viitor, banca centrala a anuntat, in februarie, o prognoza de inflatie de 2,4%. Tinta de inflatie ramane de 2,5% plus/minus un punct procentual atat pentru 2015 cat si pentru anii urmatori.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
BNR a lansat o moneda de argint dedicata implinirii a 70 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cat costa
BNR a lansat o moneda de argint dedicata implinirii a 70 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cat costa

Banca Nationala Romana a lansat miercuri o moneda de argint dedicata aniversarii a 70 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

BNR a anuntat in cat timp ar putea intra Romania in ZONA EURO.
BNR a anuntat in cat timp ar putea intra Romania in ZONA EURO. "Bucurestiul e deja acolo, dar trebuie sa intre toata tara"

Romania mai are nevoie de sapte ani, la cum arata economia in momentul de fata, pentru a trece la euro. Estimarea apartine Bancii Nationale, iar asta inseamna ca tara noastra va intra in zona euro in 2022, nu in 2019, asa cum anuntasera autoritatile.

Guvernul Ponta pregateste reducerea TVA de la 1 iunie.
Guvernul Ponta pregateste reducerea TVA de la 1 iunie. "Avem o colectare mult peste asteptari"

Guvernul pregateste reducerea TVA-ului de la 1 iunie, dar nu s-a hotarat deocamdata cu cat si cum. Victor Ponta spune ca scaderea cotei generale, de la 24 la 20%, ar fi cea mai eficienta masura.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România
Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.