Blejnar: ANAF a incasat in plus, pe primele trei luni din an, 850 de milioane de euro
Seful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat pentru Stirile ProTV ca institutia pe care o conduce a reusit sa adune pe primele trei luni din an 38,5 miliarde lei, adica peste 8 miliarde de euro.
Suma adunata in plus, la buget, fata de aceeasi perioada a anului trecut, se ridica la 850 de milioane de euro.
Declaratia sa vine in conditiile in care mai sunt doar cateva zile pana cand expira termenul impus de premierul Mihai Razvan Ungureanu cu privire la colectarea de venituri la buget de circa 1,5% din PIB din combaterea evaziunii fiscale, adica aproximativ doua miliarde de euro. In caz contrar, a spus in luna februarie seful Executivului, citat de Mediafax, el nu va ezita sa-i demita pe sefii de agentii guvernamentale care nu se incadreaza in tintele fixate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu se stie insa cati bani, din cei aproximativ 8 miliarde de euro incasati de ANAF pe primul trimestru din 2012, reprezinta colectari din lupta impotriva evazionistilor.
Mihai Razvan Ungureanu a precizat atunci ca impunerea unui plafon ridicat de venituri obtinute intr-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o "capcana" pentru demiterea sefului ANAF, ci o metoda prin care va fi stabilita eficienta fiecarei persoane implicate.
"Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Va cer ca, in termen de 60 zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB. Aveti sprijinul meu neconditionat pentru aplicarea masurilor necesare obtinerii acestui rezultat", a afirmat Ungureanu.
Guvernantii au declarat in urma cu o luna de zile ca daca institutiile statului vor avea incasarile tintite si daca economia va continua sa creasca, ar putea avea loc o crestere a salariilor din sectorul bugetar, pana la nivelul din luna mai 2010, inainte de taierea cu 25% a lefurilor personalului angajat la stat.
Majorarea salariilor bugetarilor cu 16%, din luna iunie 2012, ar avea un impact bugetar pentru acest an de 2 miliarde de lei, in timp ce reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar insemna un efort bugetar de 2,3 miliarde lei pentru 7 luni - perioada ramasa pana la sfarsitul anului, a declarat recent ministrul de Finante, Bogdan Dragoi.
Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a declarat in fata Parlamentului ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.
Dupa reducerea salariilor cu 25%, in iunie 2010, bugetarii au primit de la 1 ianuarie 2011 o majorare salariala de 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar urma sa mai beneficieze de o crestere cu circa 16% a lefurilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: anaf, buget, evaziune fiscala, demisii, sorin blejnar, Mihai Razvan Ungureanu,
Dată publicare:
03-04-2012 09:59