Ungureanu vrea ca in doua luni sa obtina din combaterea evaziunii venituri bugetare de 1,5% din PIB

Ultima actualizare: 31-07-2012 15:12
Mihai Razvan Ungureanu

Premierul Mihai Ungureanu a cerut ministrilor si sefilor de autoritati implicati in combaterea evaziunii fiscale ca, in termen de doua luni, sa verse la buget venituri reprezentand cel putin 1,5% din PIB, in special din actiuni impotriva contrabandei.

Solicitarea a fost formulata in sedinta de vineri a comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, la care au participat, alaturi de ministrii implicati, si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, reprezentanti ai Autoritatii Nationale a Vamilor, Garzii Financiare, Ministerului Public, Directiei Nationale Anticoruptie, Departamentului de Lupta Antifrauda, Politiei Romane si Politiei de Frontiera.

Intr-un comunicat transmis de Guvern la finalul reuniunii se arata ca seful Executivului a cerut continuarea actiunilor de combatere a evaziunii fiscale, cu accent asupra contrabandei cu alcool si cu produse vegetale.

"Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Va cer ca, in termen de 60 zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB. Aveti sprijinul meu neconditionat pentru aplicarea masurilor necesare obtinerii acestui rezultat", a afirmat Ungureanu, conform comunicatului.

Potrivit aceleiasi surse, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a aratat ca legislatia romaneasca are parghii legislative si instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale si a precizat ca va efectua o analiza "riguroasa" privind aplicarea legislatiei in domeniu si ca, daca se vor impune modificari, acestea vor fi propuse Guvernului.

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a afirmat de asemenea ca angajatii din subordine "vor interveni prompt si vor sesiza fara intarziere cazurile de complicitati ale autoritatilor cu evazionistii".

La randul sau, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a afirmat ca intensificarea masurilor de combatere a evaziunii fiscale va permite autoritatilor sa fie mai "flexibile" in ceea ce priveste cheltuielile cu investitiile, mentinand tinta de deficit bugetar pentru acest an de 1,9% din PIB.

In ceea ce il priveste, ministrul Economiei, Lucian Bode, a aratat ca, prin ANPC, este verificata riguros calitatea si conformitatea produselor din gama benzinelor si motorinelor comercializate pe teritoriul Romaniei.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO