10 aprilie 2012: "DEADLINE" pentru Bashar al-Assad, dictatorul Siriei, sa puna capat violentelor

Dată publicare: 03-04-2012 10:58
Dată actualizare: 12-08-2012 21:14


Suporteri ai regimului Bashar al-Assad

Delegatul ONU-Ligii Arabe, Kofi Annan, a cerut Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite sa accepte data de 10 aprilie 2012 ca termen limita pentru implementarea planului de pace in Siria. De altfel, Damascul a acceptat acest "deadline".

Guvernul Siriei a fost de acord ca pana la 10 aprilie sa implementeze partial planul de stopare a violentelor din aceasta tara. Anuntul a fost facut de catre raportorul ONU si al Ligii Arabe, Kofi Annan, citat de Deutsche Welle.

Mai multi diplomati citati de DW sustin ca Annan ar fi cerut consiliului celor 15 tari sa accepte acest plan, care mai include si oprirea totala a focului armat in urmatoarele 48 de ore de la implinirea termenului. De asemenea, trupele siriene ar trebui sa se retraga din orasele rebele ocupate si sa nu mai foloseasca armele de calibru greu.

Se pare ca regimul Assad ar fi fost de acord cu aceste conditii, dar fara sa spuna cand le va aplica. Intre timp, crimele de razboi au continuat si cel putin 15 oameni au fost ucisi, luni, in Siria.

O sursa diplomatica citata de Reuters si preluata de DW a mai declarat ca Annan ar fi ceut Consiliului de Securitate "sa inceapa sa se gandeasca la trimiterea unor observatori in Siria".

Pe de alta parte, Kofi Annan nu a spus si ce se va intampla daca dictatorul Bashar al-Assad nu va respecta acest termen si va continua sa ii ucida pe "rebeli".

Rusia nu este de acord cu ultimatumul

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca se opune stabilirii vreunui termen sau "ultimatum" in aplicarea de catre Siria a planului de pace propus de Kofi Annan. "Ultimatumurile si termenele-limita artificiale sunt foarte rar de folos", a declarat Lavrov in cursul unei vizite in Armenia.

In acelasi timp, un distrugator din cadrul Flotei Ruse a Marii Negre efectueaza o misiune in Mediterana, a anuntat luni un purtator de cuvant al Marinei. "Distrugatorul Smetlivi, aflat sub comanda capitanului Viktor Skokov, a parasit portul Sevastopol la sfarsitul saptamanii trecute si se afla in drum spre stramtori. Echipajul va efectua misiuni in Marea Mediterana", a declarat pentru agentia Interfax capitanul Viaceslav Truhacev, fara sa ofere detalii suplimentare.

Insa o sursa militar-diplomatica a precizat pentru agentia RIA Novosti ca aceasta nava echipata cu rachete, capabila de lupta impotriva submarinelor si aparare atiaeriana, va efectua o escala in portul sirian Tartus, singura baza navala de care Rusia dispune in Marea Mediterana. "O escala este prevazuta in portul sirian Tartus", a anuntat aceasta sursa.

"Va fi o escala strict tehnica, pe care o efectueaza aproape toate navele flotei militare ruse ce efectueaza misiuni in Marea Mediterana", a adaugat un reprezentant al Flotei Ruse a Marii Negre citat de Interfax.

Sursa: Deutsche Welle, Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO