Banca Națională: Averea românilor s-a dublat în ultimii 10 ani. Problema este că și datoriile cresc
Aflam de la Banca Naţională ca averea românilor se mărește an de an, ba chiar s-a dublat față de acum un deceniu.
În medie, valoarea trece de 80 de mii de lei de locuitor. Problema este ca și datoriile cresc.
Economiștii sunt de părere că inflația mare nu ne-a lăsat să ne bucurăm de progresul din ultimii ani.
Avuția românilor a trecut de 84.000 lei, anul trecut, potrivit calculelor făcute de specialiștii de la Banca Națională cu date de la Institutul de Statistică.
Asta înseamnă 17.000 de euro cu care am putea cumpăra o mașină nouă. Cea mai mare parte este cea financiară, adică venituri, bani în conturi bancare, în fonduri private de pensii – în Pilonul II și III de pensii, titluri de stat și acțiuni listate la bursă.
Partea rămasă e nefinanciară, adică locuințe - dar fără terenuri, mașini, bijuterii și tablouri.
Andrei Perianu, Analist Financiar: ”Ai spune că e o avuție mică, e normal, România nu e cea mai bogată țară din lume, important e că această avuție crește. Vedem că apartamentele se duc în sus, și banii românilor se duc în sus, nu contează că avem datorii care și ele lent cresc, important e că facem din ce în ce mai mulți bani cu aceste împrumuturi”.
Deși în ultimii 10 ani avuția medie s-a dublat, inflația mare i-a făcut pe mulți să nu simtă creșterea.
Christian Năsulea, Profesor de Economie: ”Motivul pe care îl putem găsi legat de percepția unor români că în general o ducem mai prost ține de inflație din ultimii ani, ține de faptul că lucrurile s-au scumpit și-atunci indiferent că în medie viața românilor s-a îmbunătățit. Pentru că economia nu e într-un stadiu de stabilitate asta ne face pe toți, chiar și pe cei care câștigă mai mult, să perceapă o deteriorare a situației”.
Diferențele dintre rural și urban rămân uriașe. În orașele mari, veniturile sunt pe măsură, iar locuințele - mai scumpe față de restul zonelor.
Adrian Codirlașu, Vicepreședinte Asociația Analiștilor Financiari: ”Avuția românilor crește odată cu creșterea economică, pentru că pe de o parte cresc prețurile activelor reale cum ar fi să zicem un apartament sau locuință, dar de asemenea am avut și o creștere puternică a Pilonului II de pensii”.
De precizat că banii făcuți la negru nu sunt prinşi în statistica privind averea înregistrată oficial, în condițiile în care economia subterană din România ar însemna 30% din Produsul Intern Brut, potrivit ultimelor estimări.
Pentru o familie care a achiziționat acum 5 ani un apartament cu 100.000 euro cu un credit ipotecar de 85.000 de euro, acum, apartamentul valoreaz[ 150.000 euro și datoria după 5 ani a coborât la 75.000, potrivit calculelor de pe platforma bankata.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: avere, romani, bani, BNR, crestere, economii,
Dată publicare:
19-07-2024 18:10