Autoritatile locale invata sa faca afaceri pe bani europeni. In Alba, au investit in culturi de trandafiri sau tipografii


Ultimul update: Miercuri 26 Martie 2014 06:57
Data publicarii: Duminica 23 Martie 2014 20:40
Categorie: Stiri Economice

Cine-i harnic si intocmeste un dosar corect obtine fonduri europene. 8 localitati din Alba au reusit sa atraga 4 milioane de euro, pe care i-au investit in functie de nevoile comunitatii.

La Blaj, autoritatile au infiintat o tipografie, iar la Sancrai, cu bani europeni, se cultiva trandafiri.

La Blaj anual se cheltuiau zeci de mii de euro pentru formulare si afise necesare institutiile publice. Hotarate sa mai elimine din cheltuieli, autoritatile au investit banii europeni intr-o mini-tipografie. Economisesc astfel peste 10.000 de euro pe an.

Mini-tipografie

„Vazand ca in fiecare an avem cheltuieli insemnate de 15-20.000 de euro cu tipizatele am ajuns la concluzia, dupa o analiza economica corecta, ca printr-o investitie normala, amortizabila in 3-4 ani de zile, ne putem face singuri aceste tipizate. Economia este undeva la 50%", a declarat Valentin Rotar, primarul din Blaj.

La Sancrai, in schimb, pe 2 hectare, vor fi plantati 20.000 de butasi de trandafiri, care in toamna se vor vinde. Anul trecut, profitul s-a ridicat la 30.000 de lei.

Pentru aceste proiecte, autoritatile din Sancrai au angajat persoane defavorizate, asa cum s-a intamplat si in Blaj. Adrian lucreaza de trei ani si e convins ca alta sansa nu ar fi avut. Isi iubeste meseria.

Investitii din fonduri europene

"In perioada asta taiem salbaticul ca sa sporeasca altoiul si dupa care vor fi sapati", a declarat Adrian Muntean, unul dintre angajatii care se ingrijesc de trandafiri.

"Trebuie sa ne gandim foarte serios cum sa dezvoltam aceasta structura pentru ca din sursele proprii este foarte greu", a marturisit Magdalena Bene, managerul proiectului.

Pe viitor, toate cele opt centre economico-sociale din Alba vor incerca sa acceseze fonduri europene pentru a dezvolta micile afaceri pornite cu sprijinul autoritatilor judetene si pentru a angaja persoane defavorizate.

VIDEO PROTVPLUS.RO