Analistii avertizeaza ca raportul BNR ar fi mai grav decat l-a prezentat Mugur Isarescu. Cele mai mari riscuri pentru Romania


Ultimul update: Luni 13 Februarie 2017 07:20
Data publicarii: Vineri 10 Februarie 2017 19:02
Categorie: Stiri Economice

Analistii au studiat cu atentie raportul prezentat de guvernatorul BNR Mugur Isarescu si spun ca documentul este mult mai dur decat tonul folosit de guvernator joi, cand l-a prezentat.

In text, riscurile sunt in crestere fata de noiembrie si se vorbeste pentru prima data de o posibila inrautatire a felului in care investitorii straini vad Romania. Specialistii cred ca Mugur Isarescu a incercat sa nu agraveze situatia politica incordata din tara.

Raportul prezentat de guvernatorul BNR este mult mai dur decat cel precedent si arata ingrijorari noi ale Bancii Nationale. De exemplu, Balanta riscurilor, care in noiembrie era vazuta echilibrata, a devenit acum relativ echilibrata, iar politica fiscala este un "factor de risc relevant".

Reporter: "De ce este raportul mai incisiv?"
Dragos Cabat: "Acolo se vorbeste clar pe cifre si nu pe povesti, nu se poate ca raportul scris sa nu fie foarte real si foarte brutal."

In schimb, guvernatorul a subliniat starea buna a economiei, chiar daca s-a plans de lipsa investitiilor.

Mugur Isarescu: "In 27 de ani de cand sunt in domeniul public nu am vazut cadru macroeconomic mai bun, cu tensiuni micro, cu alte probleme, cu infrastructuri care sunt mereu proiectate, dar nu se termina, cu probleme pe Valea Oltului de atatia ani ca si pe centura Capitalei."

In raport se mentioneaza ca: "Plasarea deficitului bugetar peste valoarea de referinta de 3 la suta (...) ar putea conduce la reevaluarea de catre investitorii straini a gradului de risc asociat economiei interne."

Aurelian Dochia: "Foarte multi analisti interni si externi cred ca deficitul poate sa depaseasca 3 la suta din PIB in acest an si asta fara indoiala este un semnal de alarma pentru pietele internationale. In ultima instanta inseamna o crestere a costurilor de imprumut pentru toti cei din Romania care se imprumuta."

Isarescu a spus totusi ca impozitele nu trebuie reduse mai mult, dar pe un ton relaxat.

Mugur Isarescu: "Mai degraba, apropos de politica fiscala, trebuie sa fim atenti la... sa spunem la impozite, nu e deloc acolo de reducere."

Dragos Cabat: "Guvernatorul e foarte posibil sa nu fi vrut sa puna paie pe foc din cauza situatiei politice din momentul acesta. El trebuie sa dea un mesaj de stabilitate macroeconomica."

Analistii spun ca cele mai mari riscuri pentru Romania sunt legate de bugetul recent aprobat, care se bazeaza pe o crestere economica supraestimata.

VIDEO PROTVPLUS.RO