Alimentele romanesti s-ar putea scumpi cu aproape o treime. Producatorii dau vina pe noua lege a ambalajelor
Cu toata scaderea TVA si scaderea pretului international al carburantilor, alimentele s-ar putea scumpi. Cel putin, asa afirma unii dintre producatorii romani.
Ei dau vina pe legea 249/2015, privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Acest act, care a fost publicat in Monitorul Oficial din 30 octombrie, va duce la cresterea costurilor pentru reciclarea ambalajelor, afirma producatorii citati de Agrointel.
Presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Emil Dumitru, sustine ca pana acum se plateau 65 de lei pe tona de ambalaje reciclate, in vreme ce, in urma adoptarii noii legi, taxa va creste chiar si la 2.000 de lei pe tona. Producatorii din industria agro-alimentara se plang ca nu au avut sa-si regandeasca planurile de afaceri pentru a tine cont de acest cost suplimentar, astfel ca vor fi nevoiti sa apeleze la traditionala solutie a scumpirilor cu un procent estimat la 30%, potrivit Agrointel. Ceea ce va duce insa la o alta problema – produsele vor deveni necompetitive ca pret in raport cu cele de import.
Cum s-a ajuns aici? Producatorii din industria alimentara au, potrivit legislatiei romanesti, anumite obligatii legate de reciclarea deseurilor. In principiu, ei trebuie sa reintroduca in circuitul economic 60% din ambalajele pe care le produc. Acest lucru se poate face fie printr-un contract cu o companie OTR („Organizatie de Transfer de Responsabilitate”) care sa se ocupe de recilare – iar aceste contracte aveau pana acum un pret mediu de 65 de lei pe tona de ambalaje - fie platind 2.000 lei pe tona de deseuri pentru 60% din totalul de ambalaje pe care le produc.
Prima varianta a ajuns insa sa fie pusa sub semnul intrebarii, spun producatorii, dupa ce companiile OTR au fost amendate, controalele autoritatilor descoperind ca se raportau cantitati de deseuri reciclate mai mari decat in realitate. Aceasta problema s-a rasfrant insa si asupra producatorilor agro-alimentari, care spun ca acum trebuie sa plateasca tariful de 2.000 lei pe tona pentru ambalajele nereciclate. Mai mult, noua lege a crescut si pretul cerut de companiile OTR iar de la 25 ianuarie vor incepe sa fie percepute amenzile prevazute in noua lege pentru producatorii care nu recicleaza sub o forma sau alta ambalajele.
Ca urmare, producatorii cer o perioada de gratie in 2016 si stergerea obligatiilor restante de anul trecut. Pe 21 ianuarie, ei vor avea o inalnire in acest sens cu reprezentantii Ministerului Mediului.
Sursa: Pro TV
Etichete: ambalaje, agricultura, taxe, scumpiri, pret, reciclare, deseuri, lege, mediu, ministerul mediului, contracte, produse alimentare,
Dată publicare:
19-01-2016 12:39