Groapa de gunoi intinsa pe 5 km, la intrarea in unul dintre cele mai mari orase din Romania: "Culmea, noi toti le aruncam"
Cu o groapa de gunoi imensa sunt intampinati cei care aleg sa ajunga pe litoral, cu trenul. Chiar la intrarea in Constanta, intre liniile de cale ferata, zac sute de tone de deseuri, in mare parte menajere.
Zona, traversata riscant in fiecare zi de localnici, este un adevarat focar de infectie, dar proprietarul terenului - CFR Infrastructura - sustine ca nu are cum sa lupte cu lipsa de bun simt a celor care arunca gunoaiele intre sine.
Si astfel, intre nepasarea oamenilor si cea a autoritatilor, s-a nascut o groapa imensa, care adaposteste peste 8 sute de tone de deseuri, potrivit estimarilor organizatiilor de mediu.
Groapa de gunoi improvizata se intinde pe aproape 5 km lungime si are o latime, intre liniile de cale ferata, intre 60 si 80 de metri. Oriunde te uiti, vezi doar deseuri. Oamenii au aruncat tot ce le-a prisosit prin casa: de la jucarii, scaune de plastic si saltele pana la gunoiul ramas in urma constructiilor.
Cu o astfel de priveliste dezolanta sunt intampinati cei care aleg sa vina la Constanta, cu trenul. Zona se afla la intrarea in oras, intr-un cartier populat.
De ambele parti ale caii ferate, sunt zeci de case. Oamenii au pubele dar multora dintre ei se pare ca le este mai usor sa-si arunce gunoaiele intre liniile de cale ferata chiar daca mirosul este deranjant, indiferent de anotimp.
Barbat: E nenorocire.
Reporter: Cine le arunca?
Barbat: Probabil de aici din cartier, mai vin si cu masini din alta parte, de la demolari.
Reporter: Cum vi se pare imaginea?
Femeie: Ca la romani, urat. Cine credeti ca le arunca? Noi, culmea noi toti!"
Proprietarul terenului este CFR Infrastructura.
Radu Anton: Este o problema majora, noi incercam sa pastram curatenia, ultima actiune am facut-o in urma cu mai putin de o luna, cu salariatii proprii ,partea de salubrizare este o chestie anexa si mai greu de rezolvat. Dupa cum va spuneam, am facut acum o luna, iar gunoaiele sunt la loc"
Pe de alta parte, reprezentantii organizatiilor de mediu trag un semnal de alarma si cer ajutorul autoritatilor locale.
Victor Maxim, voluntar Greenpact:"Zona va fi extreme dificil de igienizat pentru ca orice echipament, orice utilaj care va intervene va trebuie sa traverseze calea ferata si din cate stim nu este legal sa faci acest lucru prin urmare actiunea va fi facuta uman, la mana"
Intre timp Garda de Mediu a inceput un control in zona .