Afacerile pornite de tinerii din Romania inca de pe bancile scolii. 10% dintre ei castiga peste 2.000 de euro pe luna
Ambitiosi si inventivi, multi tineri se aventureaza in lumea afacerilor de pe bancile scolii. Se gandesc ca daca au idei si obtin finantare, pot porni cu dreptul chiar daca nu au experienta.
Cu ajutor de la parinti, prieteni sau alti antreprenori, multi au reusit sa treaca de focurile inceputului.
La 18 ani, Alexandra a facut dintr-un experiment o afacere. Pentru ca-si dorea ca si elevii care nu se pricep la fizica si chimie sa invete si, in acelasi timp, sa se distreze cu diferite experimente a creat impreuna cu alti liceeni o cutie speciala pentru scolari. O fabrica de experimente portabila care costa 85 de lei.
Initial, banii pentru crearea truselor - 2.000 de euro - au venit din donatii adunate online, apoi din premii castigate la diferite concursuri. In timp, investitia in afacere s-a marit.
Alexandra Butmalai: "Undeva la 10.000 de euro, eu am fost super surprinsa cand am vazut asta, adica a fost o perioada lunga in care am calatorit si am facut experimente. In mai, mergem sa facem experimente cu copii din sate. E mai mult o afacere sociala."
Cu bani de la parinti, prieteni, dar si din fonduri europene, doi tineri masteranzi au amenajat cu 45.000 de euro o casa ca un spatiu pentru studenti diferit de caminele clasice.
Catalina Matei: "Eram de trei ani in Bucuresti, veniti din provincie, si simteam nevoia sa avem un spatiu de locuit unde sa ne simtim ca acasa si sa ne fie provocata creativitatea."
Casa are 20 de camere si spatii de relaxare suficiente pentru cei 17 studenti care locuiesc acolo.
Chiria variaza intre 160 si 350 de euro plus cheltuieli cu utilitatile.
Catalina Matei: "Nu-mi imaginez cate joburi as putut sa am si ce fel de joburi as fi putut sa am, care sa ma pregateasca pentru ce am trai aici - de la strategii de marketing pana la cum sa folosesti bormasina."
In spatele fiecarei afaceri e si multa munca, dupa cum arata un studiu despre antreprenorii aflati la inceput de drum.
Cei mai multi tineri muncesc foarte mult - in medie, 10 ore pe zi. Cat despre bani - majoritatea castiga mai putin de 1.000 de euro pe luna, in vreme ce unul din 10 reuseste sa obtina venituri de peste 2.000 de euro pe luna.
Potrivit statisticii europene, Romania are doar jumatate din media europeana de firme mici raportate la mia de locuitori.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, bani, tineri, investitii, antreprenori, profit,
Dată publicare:
12-03-2017 19:34