Romanii care au pornit de la zero in paradisul milionarilor. O soprana din Iasi l-a cunoscut pe Bocelli cand ducea gunoiul
ROMANI DE MONACO, partea a III-a. Paradisul fiscal din Monaco a atras milionari imbogatiti peste noapte si care au dat tunuri financiare statului roman. Dar aici sunt si antreprenori care au pornit de la 0.
La limita insesizabila cu Franta, intr-o zona ascunsa ochilor curiosi gasim locatia unor alti magnati de origine romana: fratii Buzaianu. De-a lungul timpului il regasim in diverse afaceri controversate cu energie, numele lui Bogdan "Nicolas" Buzaianu fiind implicat in mai multe dosare de coruptie. Au facut milioane, zeci, daca nu sute de milioane cu statul roman.
Nicolas Buzaianu este considerat drept cel mai prosper baiat destept din energie- acesta apare si intr-un dosar al Elenei Udrea, acolo unde fosta ministra este acuzata ca a pretins si primit o spaga de 5 milioane de euro pentru continuarea unor contracte cu statul roman. Aici, in Monaco, au un sediu undeva in Beausoleil, un cartier aflat deasupra orasului Monaco. In perioada de vara ei stau aici, unde au si rezidenta. De altfel au si renuntat la cetatenia romana. In timpul iernii stau insa la St Moritz, in Elvetia.
Nicolas Buzaianu este apropiat de eminenta cenusie a Energeticii romanesti, fostul ministru Dan Ioan Popescu, numele lor apar alaturate pe vitrina magazinului "House of Bijan" din Holywood, cunoscut drept cel mai scump magazine din lume, un etalon al opulentei.
“Lumea e facuta din exploatati si exploatatori. Exploatatorii au intotdeauna banii si profita de munca celorlalti”, spune un localnic. "Vila de jos a fost cumparata de un rus cu 21 de milioane de euro, a venit cu un rulou asa cu hartii de 500 de euro. Un rulou ca un sul de hartie igienica.”
Tot pe Riviera Franceza, intr-o zona exclusivista din Saint Tropez, un alt milioanar roman detine doua vile in valoare de peste 7 milioane de euro. Horia Simu a fost retinut si este cercetat in 3 dosare pentru mituirea unor functionari romani. In dosarul in care apare alaturi de fostul procuror Alina Bica, a fost deja condamnat in prima instanta la 4 ani de executare pentru cumparare de influenta. Casele din Franta sunt sub sechestru.
Pe Clara Alexandrescu am cunoscut-o in Corbeanca, aproape de Bucuresti. Face parte din elita medicala a Europei, este unul dintre cei mai apreciati cardiologi romani. Desi are o cariera stralucita in Monaco, impreuna cu sotul ei Bogdan, au fondat o clinica privata in tara. In timpi ce unii isi duc banii in paradisuri fiscale pentru a le pierde urma, familia Alexandrescu a preferat sa-si investeasca agoniseala, aici, acasa. N-au facut-o ca pe o afacere, ci din dorinta de se implica in Romania, chiar daca n-au fost primiti intotdeauna cu bunavointa.
Dr. Clara Alexandrescu, medic specialist cardiologie: “Noi ne-am gandit invers. Sa ne creeem un loc unde putem lucra, noi fiind siguri ca nu ne va dori nimeni intr-un spital de stat din Romania. Am facut o cerere si dupa 5 ani am aflat ca cererea n-a fost inregistrata niciodata. Asa e facuta Romania, noi nu avem conceptul de a trimite oameni in strainatate ca sa-i recuperam.”
Si pentru ca n-au fost acceptati in spitalele de stat din Romania, si-au facut propria clinica de recuperare cardiaca. “Niciun doctor care se intoarce in Romania nu se uita la cat castiga, nu se uita la salariu. Lucrurile trebuiesc spuse foarte clar. Noi ne-am castigat extrem de bine viata in strainatate si orice doctor castiga bine in strainatate. Si cand se intoarce inseamna ca-I lipseste ceva din Romania”, spune Clara Alexandrescu. In Monaco, ea continua sa lucreze la Centrul Cardio-Toracic, un spital european de top cu aparatura de ultima generatie si cercetare avansata.
La etajul 10 al centrului, deasupra portului din Monte Carlo, il cunoastem pe directorul medical Gilles Dreyfus, o somitate in medicina mondiala. "Nu poti sa existi si sa fii bun daca tratezi doar cativa bogati. Asta nu se poate. Oamenii bogati nu sunt mai prosti decat saracii si se duc acolo unde sunt tratati bine. Poti sa fii bun numai daca ai o experienta mare. Nu poti sa fii bun daca tratezi 5 pacienti pe an. Deci, acesta nu e un loc pentru bogati, este un loc pentru toata lumea, bogatii pot fi tratati , pot avea camere in conditii in reserve speciale, dar nu este un loc doar pentru bogati, pentru ca este Monaco.”
Despre specialistii romani, Gilles Dreyfus are numai cuvinte de lauda. “Am cunoscut medici romani cu ani in urma, in Paris. Unul dintre cei mai buni prieteni de-ai mei este cardiologul Serban Mihaileanu. L-am cunoscut pe acesta, am cunoscut romani care stau in Paris, refugiati, care vorbesc perfect franceza, persoane foarte educate cu o mentalitate apropiata de cea a francezilor. Si cand am ajuns aici am intalnit-o pe Clara si e acelasi tip de persoana ca Serban Mihaileanu. Lucreaza foarte mult si e foarte bine pregatita profesional".
Profesor in Franta, dar si cu o experienta de indelungata in Londra, doctorul Dreyfus apreciaza expertiza calitatile Clarei Alexandrescu. “20 de ani am fost pe cont propriu. Nu aveam cu cine sa discut cazurile mele si am intalnit-o pe Clara si am discutat despre pacienti pentru ca stia exact despre ce vorbeste sis a-mi spuna parerea ei si a fost cooperare foarte buna. Mi-a placut mult sa lucrez cu Clara. Este un cardiolog stralucit si foarte bun eco-cardiolog, poate unul dintre cei mai buni pe care i-am intalnit”.
Iar sfatul pe care l-a dat Clarei a fost hotarator. “In viata mea am pregatit multi straini si intotdeauna te simti strain in tara care nu e a ta, chiar daca oamenii se poarta mai frumos sau mai putin frunos, dar tu vei fi un strain intotdeauna. Si daca tu chiar simti ca vrei sa cresti, du-te in tara ta. Au nevoie de tine.”
Se lasa seara peste Monaco, iar Clara Alexandrescu este printre ultimii medici care paraseste centrul medical. Chiar daca este o ora tarzie, intoarcerea o face prin parc. “La Monaco e cel mai sigur loc din lume. Nu se intampla nimic. Singurul loc in care daca iti gasesti geanta in autobuz, ti-o gasesti.”
Decizia de a se intoarce la Bucuresti dupa 15 ani in strainatate a fost grea, dar a venit natural, cumva natural. Acum face naveta intre Monaco si Bucuresti. ”Lucrez intr-o limba care nu-i limba mea materna, vad oameni cu cultura diferita, pe care trebuie sa-i inteleg ca pacienti, sa-i tratez, sa-i conving sa se opereze cateodata daca e nevoie. Nu esti in zona de confort. Nu este acasa. E foarte frumos, numai ca noi vedem putin din asta. Iesim foarte tarziu”, spune Clara Alexandrescu. “Este foarte diferit. De exemplu, sa-i spui unui francez ca n-are voie sa bea vin rosu pentru ca ia nu stiu ce medicamente, este o greseala… Nu-l mai vezi la consultatie, asa ca modalitatea de a trata inimile e cateodata diferita. “
In deciza de se intoarce au contat si copii care au inceput studiile in colturi diferite ale Europei- fata studiaza dreptul la Nisa, iar mezinul, economie la Londra. Daca parintii vin aproape saptamanal in Romania, copii ajung in tara o data pe an. “Totdeauna mi-au zis ca Romania are un potential enorm de dezvoltare fata de tarile din Vest si cred c-au luat, au invatat aici noi tehnici si au luat si au adaptat in sistemul romanesc ce-au invatat aici”, spune Bogdan Alexandrescu.
Bogdan apreciaza lectiile invatate in Monaco. “Imi place ca poti sa fii cine vrei. Adica nimeni n-o sa te critice daca ai bani, daca n-ai bani, daca iti place ceva, daca nu-ti place ceva, adica departe de imaginea pe care o are multa lume, de snobi”.
Mihaela Popescu este un artist plastic stabilit de 15 ani in principatul monegasc. Si ea este pacienta doctorului Alexandrescu. “Eu sunt genul de pacient care am invatat de la doamna doctor ca e mai bine sa previi decat sa vindeci.”
Priceperile medicilor romani sunt recunoscute peste toata Coasta de Azur. “Ceea ce-mi acopera mie asigurarea imi acopera un anumit cuantum, iar diferenta, pot sa va si spun ca fost de 8 euro a trebuit s-o platesc din buzunar”, spune Mihela Popescu. De plicul cu atentii pentru medic spune ca uitat. “Comunitatea romaneasca de la Monaco nu inseamna Grupul de la Monaco, care oricum sunt izolati si nu au nimic de-a face cu restul romanilor care lucreaza aici, care stau aici, care vor sa faca ceva aici.”
Si poate ca si modul in care milionarii romani pot devin anonimi in Monte Carlo ii atrage pe cei care au bani si posibilitati. Chiar langa magazinul de haine detinut de Carmen si sotul ei Michael este un restaurant detinut de romani. De dimineata pana seara o poti zari printre mese pe proprietara, nimeni alta decat Raluca Sandu, fiica fostului presdinte al FRF, Mircea Sandu. Fosta tenismena a preferat sa se retraga aici pentru o viata care, daca nu e tihnita, este macar ferita de ochii camerelor de filmat.
Portul din Monaco este unul dintre cele mai exclusiviste din Europa. Milionarii romani vin aici cu iahturile. De exemplu Ioan Niculae care a platit cateva zeci de mii de euro pentru intretinerea si amarajul lui Daphne si Bendis, cele doua iahturi pe care acesta le detine. Ioan Niculae a fost condamnat la inchisoare pentru mita in ampania electorala, dar dupa 3 luni a iesit conditionat. Acum il asteapta la DNA si DIICOT alte dosare pentru prejudicierea statului roman. In portul din Monaco isi facea veacul si Cristian Rizea, om de afaceri si candidat la Primaria sectorului 5 trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta si spalare de bani. Nu s-a sfiit sa se pozeze cu ani in urma pe Riviera Franceza alaturi de generalul SRI Elena Istode, fosta sefa al Directiei de Securitate economica din Serviciul Roman de Informatii.
Cristian Rizea este finul lui Dragos Dobrescu, un personaj controversat implicat in multe retrocedari imobiliare "cu cantec" in Bucuresti, un personaj care nu apare fara chip Rezident in Monaco, acesta este denuntatorul fostul primar Ontanu de la sectorul 2, dar se afla si in spatele altori tunuri imobiliare date in detrimentul statului roman. In sectorul 6 Dobrescu a fost sprijinit de alti iubitori ai principatului monegasc - Cristian Poteras, acum in puscarie pentru o condamnare de 8 ani de inchisoare si Rares Manescu. Tot de numele lui Dobrescu se leaga si arestarea lui Florian Walter, cel care i-a fost partener in firma Romprest si implicarea in dosarul primarului de la sectorul 1, Chiliman.
Si fostul primar al Constantei, Radu Mazare era un obisnuit in cluburile din Monte Carlo pana cand au inceput problemele penale. “El era ca mine, chiar ne amuzam, ca el e ca mine, ramane tot timpul”, spune primarul Georges Marsan.
Dar pe langa milionarii cu probleme penale, Romania are si o alta reprezentare in Monaco. Exista si nume care s-au impus nu prin afaceri necinstite, ci prin munca si talent. „Viata culturala este foarte importanta in Monaco si voi aveti o compatrioata care este cantareata, se cheama Delia Noble, si care este rezidenta monegasca si care a organizat singura, in parteneriat cu Societatea Bailor Marine si cu primaria, a organizat Carnavalul de la Venetia in Monaco”, povesteste Marsan.
Delia este o ieseanca apriga care a venit la Academia de Muzica din Monaco acum mai bine de 20 de ani si aici a ramas. Soprana recunoscuta, ambasadoare UNICEF, romanca si-a pus in plan sa aduca Carnavalul de la Venetia in Monte Carlo si a reusit. “A fost multa munca ca sa putem ajunge la toate autorizatiile si parteneriatul totodata cu printul si "Patronage du Prince", cum se spune, sa avem parteneri primaria, oficiul de turism si toate , o intreaga istorie”, explica Delia Noble.
La carnavalul din Monte Carlo desfasurat intr-una din salile Cazinoului au participat peste 500 de persoane care au platit si 1000 de euro pentru un bilet. “E o tara de vis, dar si mult teatru. Totul e un teatru aici. E un vis”, explica Delia Noble. “Multe aparente, dar trebuie sa fii foarte inteligent sa cunosti, sa ai putina experienta sa stii cu cine te poti alia”.
Delia Noble are o cariera consistenta, a cantat pe scene celebre, alaturi de nume celebre. “Am fost vecina lui Andrea Bocelli, si eu stateam la etajul 4, el la etajul 8 si intr-o zi am coborat sa duc gunoiul, - era singurel si evident m-am bagat si eu in seama "daca totul e ok, daca totul e bine", m-am prezentat ca sunt si eu cantareata si "aaa, dvs sunteti cea care-mi spargeti zi de zi urechile cu vocalizele …Daaa" haideti sa mi le spargeti mai aproape si am terminat cantand impreuna "La boema", "Traviata"”.
Inainte de a ajunge la Monaco a studiat la Paris, dar si la Marsilia. Inceputurile insa au fost acasa, la Iasi. “Parintii mei ma duceau la Casa pionierului, pe atunci, cand exista. Si am avut aceasta educatie, mi s-au deschis toate frontierele de tot ceea ce inseamna balet, pian, violon si evident canto”, explica Delia Noble.
Alegerea ei a fost Monaco. “Este o lume aparte, este o lume de vis, mai suntem si oameni adevarati, oameni muncitori, oameni care vrem sa ne integram in societate si daca am ajuns in acest principat este un privilegiu. Pentru ca intr-adevar nu toata lumea poate sa se sustina si sa stea aici pentru ca necesita multe cheltuieli, sa stai aici si sa ai un rost”.
Monaco, loc exclusivist de numai doi kilometri patrati aduna laolalta concetateni de-ai nostri ce formeaza o mica Romanie- cu personaje controversate si penale, dar si cu oameni care au pornit de la 0 si si-au construit carierele si numele pe munca. Paradisul fiscal de pe malul Marii Mediterane a atras zeci de oameni de afaceri fara scrupule care incearca sa devina anonimi in marea masa a milionarilor lumii, dar in acelasi timp, aici numele romanilor este pronuntat cu respect datorita medicilor, antreprenorilor, celor pentru care succesul nu a venit peste noapte in tunuri financiare date in buzunarul statului roman.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, dna, lux, cannes, te iubesc, cartier, monaco, milionari,
Dată publicare:
12-03-2017 18:57