A început programul „Casa eficientă energetic”. Cât poți primi de la stat pentru modernizarea locuinței
Dacă vreţi să aveţi o casă inteligentă şi o factură mai mică la energie, statul vă ajuta cu bani ca să vă faceţi toate modernizările necesare.
De marți, a început programul „Casa eficienta energetic”, iniţiat de Ministerul Mediului. Multe dintre locuinţele mai vechi au nevoie fie de o izolaţie bună, fie de centrale termice, geamuri noi sau panouri solare. Investiţiile finanţate de la buget sunt de până la 15 mii de euro.
Mihai are o casă la marginea Bucreștiului pentru care vrea să plătească mai puţin, mai ales iarna, când factura de energie ajunge şi la 1.600 de lei pe lună.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihai Corocaescu, înscris în program: „Când am ridicat casa până în prezent, costurile cu energia au crescut foarte mult. S-au triplat. În 2018 am făcut un audit cu o cameră de termovziune ca să văd unde sunt pierderile. Sunt în zona mansardei, în zona ferestrelor şi în zona balcoanelor”.
Şi Cătălin vrea să-şi modernizeze casa din Voluntari. Pentru asta ar avea nevoie de la stat de aproximativ 55.000 de lei.
Cătălin Mihaescu, înscris în program: „Am aplicat pentru refacrea anvelopei termosistemului şi a tâmplăriei PVC şi montarea de panouri solare”.
Reporter: „Asta ce benefciii vă va aduce la final?”
Cătălin Mihaescu: „În primul rând, un confort termic, concomitent cu un confort fonic”.
Pentru lucrările de modernizare, statul, prin Ministerul Mediului, oferă beneficiarilor până la 70.000 de lei, bani nerambursabili. Aceste sume le pot obţine şi cei care au o casă prin credit bancar, dar nu şi cei care au litigii sau datorii la taxe şi impozite.
În prima etapă, oamenii trebuie să completeze o cerere de înscriere pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să prezinte certificatul energetic al casei.
Apoi, proprietarul trebuie să vină cu un plan prin care să treacă la o clasă energetică superioară.
Cătălin Lungu, auditor energetic: „Ce se întâmplă dacă nu e aşa? Măsurile de reabilitare nu conduc la o reducere a consumului de energie cu minimum 40% şi atunci benefciiarul nu va mai fi rambrusat de AFM”.
Aşadar, dacă nu respectaţi parametrii impuşi de experţi, există riscul să faceţi investiţia exclusiv din banii dumneavoastră. Iar cei care au case dărăpănate ar trebui să le consolideze înainte să aplice pentru acest program.
Costel Alexe, ministrul Mediului: „Cele mai multe case nu sunt bine izolate. Este şi motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori şi la 25% prin geamuri sau acoperiş”.
Până acum, în numai o zi, peste 1.500 de proprietari s-au înscris în acest program în care s-au alocat 430 de milioane de lei pentru 9.000 de case. Iar banii pentru fiecare beneficiar acoperă până la 60% din costuri. În trecut, statul a mai derulat astfel de initiave pentru proprietarii români, însă multe s-au blocat din cauza birocraţiei sau a procedurilor greoaie.
„Panouri voltaice” sau „Casa Verde” sunt două dintre programele care nu şi-au atins scopul.