33 de miliarde de euro de la UE pentru relansarea României. În ce domenii vor fi investiţi

Ultima actualizare: 03-06-2020 19:56

Cele 33 de miliarde de euro pentru România, fonduri europene din programul de relansare, propuse Parlamentului European de CE, vor fi folosite de firme, dar şi pentru autostrăzi, căi ferate, energie, administraţie, sănătate şi educaţie.

Asta a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, după o întâlnire cu premierul în care s-au stabilit priorităţile şi strategiile de negociere la viitorul Consiliul European din 18 iunie.

Domeniile în care România va investi banii

 

Preşedintele Iohannis a anunţat domeniile în care România va investi banii propuşi de Comisia Europeană pentru planul de relansare, prezentat săptămâna trecută în Parlamentul European.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Noi vom investi acești bani în proiecte foarte importante pentru România, nu doar revigorarea economică. Deci vor primi și firmele posibilitatea să folosească acești bani, dar - foarte important - vom investi în autostrăzi, vom investi în linii de cale ferată, vom investi în proiecte de energie regenerabilă, vom îmbunătăți sistemele publice, vom investi bani importanți în sistemul de sănătate publică, în sistemul de învățământ."

Suma de 33 de miliarde de euro, din care 21 de miliarde ar fi acordată sub formă de fonduri nerambursabile, nu este încă definitivă, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Urmează fazele de negociere și aici vreau să fim foarte bine înțeleși: acest proiect al Comisiei nu este definitiv, el va fi negociat între liderii statelor și va fi negociat ulterior și în Parlamentele naționale și în Parlamentul European. Noi suntem hotărâți să ne batem cu toții pentru a primi o alocare cât se poate de substanțială pentru România"

Când vor ajunge banii în România

 

Prima negociere are loc între şefii de stat şi de guvern, pe 18-19 iunie, la Consiliul European, care va fi în sistem videoconferință. Următoarea va fi în plenul Parlamentului European, posibil până la finalul lunii.

Victor Negrescu, europarlamentar: "Banii urmează să vină în mod special la începutul anului viitor, dar există deja instrumente de finanțare care încep inclusiv din toamna acestui an, precum programul SURE, un program pentru sprijinirea celor care și-au pierdut locul de muncă"

Banii vor fi condiţionaţi de respectarea de către România a unor măsuri sociale şi economice prin indicatorii de dezvoltare durabilă. Unele state susţin chiar condiţionarea de respectarea statului de drept. România a primit a şaptea alocare ca mărime, din Uniunea Europeană, potrivit documentelor oficiale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO