Cazul românilor plecați la cules de sparanghel a ajuns în Parlamentul European

Ultima actualizare: 26-05-2020 20:54

Muncitorii est-europeni s-au pomenit mai nou că fac obiectul unei târguieli între ţările mari. Râvniți, şi chiar disputaţi de Londra, Roma ori Berlin, lucrătorii români sau polonezi acceptă ofertele, sfidând riscul de contaminare.

Celor descrişi drept "forţa de munca" vitală le-a fost consacrată, marți după-amiază, o dezbatere în Parlamentul european. Eurodeputații au dorit să afle dacă există sau nu măsuri de prevenire a COVID-19 la locurile de muncă și dacă le sunt încălcate drepturile, cu privire la program şi salariu.

În urma numeroaselor cazuri semnalate de presa europeană despre situația precară cu care se confruntă sute de mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri în ţările Uniunii, europarlamentarii au discutat despre protejarea drepturilor la muncă, sănătate și siguranță pentru aceşti lucrători.

Dragoș Pâslaru, europarlamentar USR: Vorbim de probleme vechi pe care actuala criză nu face decât să le acutizeze. Vulnerabilitate acestor muncitori este cunoscută de ani de zile, fără să fi fost abordată în vreun fel. Sper ca această dezbatere să fie doar începutul unei acţiuni reale şi sunt sigur că împreună, Parlamentul, Comisia, Consiliul şi Comisiile de Muncă, putem reuşi să schimbăm situaţia. Pentru că trebuie schimbată situaţia în care a ajuns Nicolae Bahan, de 57 de ani, găsit mort de COVID-19 în containerul în care dormea alături de alţi români, fără să fi primit ingrijri medicale. Aceeaşi situaţie există în abatoare din Olanda şi Germania, unde sunt confirmate săptămânal sute de cazuri de infectare printre muncitorii transfrontalieri.

Eurodeputaţii i-au invitat la dezbatere, prin intermediul unor intervenţii de la distanţă, pe comisarul european de resort, pe directorul executiv interimar al Autorităţii Europene a Muncii, dar şi pe ministrul croat al muncii. Intenţiile sunt , fireşte, dintre cele mai bune.

Josip Aladrović, ministrul croat al Muncii şi Pensiilor: Circulaţia lor liberă şi eficientă reprezintă doar un aspect al problemei. Al doilea aspect tine de un mediu sigur de muncă, de informarea din timp a muncitorilor în legătură cu eventuale schimbări şi proceduri noi, însoţită de instructaj, când e necesar.

Nicolas Schmit, comisar UE pentru Locuri de muncă şi Drepturi sociale: În conformitate cu legislaţia UE, muncitorii sezonieri şi transfrontalieri au aceleaşi drepturi precum muncitorii locali în privinţa condiţiilor de muncă.

Jordi Curell Gotor, director executiv interimar al Autorităţii Europene a Muncii: Misiunile inspectorilor de muncă, acum mai necesare ca niciodată, sunt îngreunate de limitarea liberei circulaţii dintre ţări.

Ministrul român al Muncii, Violeta Alexandru, a vizitat săptămâna trecută mai multe ferme şi fabrici din Germania unde lucrează romani. Potrivit acesteia, în mare parte, ai noştri au condiţii civilizate de muncă. Oficialul roman a constatat însă şi situaţii unde e loc de mai bine şi chiar a cerut în mod expres protecţie medicală.

Scandalurile şi anchetele au scos la iveală că între muncitori și angajatorul principal, există uneori un lanț de patru-cinci subcontractori, ceea ce favorizează abuzurile. Adesea, muncitorii sezonieri sunt cazaţi în dormitoare comune şi sunt transportaţi la locul de muncă în microbuze pline.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO