Mii de români pot primi gratuit panouri fotovoltatice. Mulți au refuzat deși stau în beznă
Programul prin care autorităţile şi-au propus să-i scoată din beznă pe românii care stau în case izolate, neelectrificate, sună a eşec.
Deşi 7.200 de gospodarii ar putea primi gratuit panouri fotovoltaice, doar câteva zeci de familii s-au arătat interesate. În aceste condiţii, Administraţia Fondului de Mediu a prelungit cu încă 3 luni perioada de depunere a dosarelor, poate, poate, se schimbă ceva.
În judeţul Braşov sunt 295 de gospodarii izolate care ar putea primi gratuit de la stat panouri fotovoltatice. Cereri de finanţare s-au depus pentru doar 39 dintre ele, toate în localitatea Holbav. Deşi stau în beznă, fără frigider, maşina de spălat sau pompa de apă, mulţi dintre localnici au refuzat ajutorul.
Localnic: "Nu are puterea necesară pentru a ne asigura utilităţile de care avem nevoie: maşină de spălat, o pompă de apă, frigider, tot ce este necesar în gospodărie. Panourile fotovoltaice înseamnă lumina, nu înseamnă forţă."
În plus, oamenii se tem că dacă acceptă acum sistemele fotovoltatice, nu vor mai avea acces niciodată la reţeaua de curent electric şi asta ar însemna pentru ei condamnarea definitivă la un trai ca-n Evul Mediu.
Reprezentanţii unui ONG care montează din donaţii panouri fotovoltaice îi sfătuiesc pe oameni să accepte ajutorul.
Iulian Angheluță, Asociaația Free Miorița: "Oamenii trebuie să înţeleagă că e un ajutor de la stat absolut gratuit, deci ei nu au niciun ban de plătit, statul îşi îndeplineşte faţă de ei o minimă obligaţie morală, de a-i scoate la lumină, şi eu zic că e un pas înainte."
Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate presupune montarea gratuită a panourilor în gospodăriile aflate la mai mult de 2 kilometri de reţeaua electrică.
Procedura prevede ca toate cererile să se strângă la primarii, iar acestea să depună mai departe un singur dosar de finanţare pentru toate gospodăriile care se încadrează.
Ghidul impune însă că primăria care aplică să nu aibă datorii la stat. În judeţul Braşov, de pildă, din 8 primarii eligibile, doar una a depus o astfel de solicitare.
Termenul iniţial de depunere a dosarelor a expirat miercuri, dar Administraţia Fondului de mediu a decis să îl prelungească până în 11 octombrie timp în care primăriile să îşi achite datoriile la buget şi să îi convingă pe oameni că merită să accepte ajutorul.
Finanţarea nerambursabilă acordată de Adminsitratia Fondului de Mediu este de 100% din valoarea cheltuielilor dar nu mai mult de 25 de mii de lei pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie.
În România sunt 52.000 de gospodarii neelectrificate.
Sursa: Pro TV
Etichete: energie electrica, ajutor financiar, panouri fotovoltaice, energie regenerabila, statul roman,
Dată publicare:
11-07-2019 19:48