Românii care încă trăiesc în întuneric. Doar o mică parte vor fi ajutați de Guvern
În România timpurilor noastre încă există 52.000 de gospodării fără curent electric, în care copiii învaţă la lumânare, femeile au fier de călcat cu cărbuni, iar bărbaţii construiesc case cu dalta şi ciocanul.
Ca să aducă lumina în vieţile acestor oameni, autorităţile au în plan să instaleze panouri foto-voltaice. Prima condiţie este ca locuinţa să se afle la mai mult de 2 kilometri de reţeaua de curent. Sunt vizate în jur de 7000 de familii. Restul mai rămân în beznă pentru o vreme.
În localitatea Şinca Noua - din Braşov - casele sunt împrăştiate pe dealuri iar la multe dintre ele se poate ajunge doar pe jos ori - în cazurile fericite - cu tractorul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dumitru Flucuș, primar Șinca Nouă: "Am 48 de locuinţe fără curent electric. Sunt oameni care nu au venituri suficient de mari care să le permită să facă investiţii."
În casa lui Nicolae Nițiu cel mai preţios lucru este lampa cu gaz. Bărbatul este covins că - într-o bună zi - curentul electric va ajunge şi în locuinţa lui. În aşteptarea "marelui eveniment" şi-a cumpărat o maşină de spălat la mâna a doua.
Nicolae Nițiu, localnic Șinca Nouă: "Dacă promite că ne bagă curentul, să avem măcar maşina.”
Reporter: "Şi speraţi să spălaţi vreodată la maşină?"
Nicolae Nițiu: "Neapărat!"
Potrivit datelor oficiale, în toată ţara sunt 52.000 de gospodării fără curent electric. O parte dintre ele au acum şansa să iasă din beznă. Administrata Fondului de Mediu va finanţa instalarea de panouri fotovoltaice pentru cele care se afla la mai mult de doi kilometri de reteau electrică existentă.
Dorin Corcheș, vicepreședinte AFM: "Aproximativ 7.200 de gospodării vor putea beneficia de această finanţare pe care noi am pregătit-o pentru acest an."
Rămân însă 45.000 de gospodării care nu pot intra în program pentru că ... sunt foarte aproape de reţelele electrice.
Florin Ciocu este în această situaţie. De ani buni încearcă să convingă autorităţile să aducă lumina şi la el în casă. Până acum însă a strâns doar un dosar impresionant de petiţii.
Localnic: "Către secretariatul general al Guvernului României, către prefectură, către Ministerul Dezvoltării. Din 2012 fac aceste demersuri și nu am primit răspuns."
O asociație a reușit să aducă lumină la 172 de familii izolate
Cu bani din donaţii şi muncă voluntară, o asociaţie a reuşit să aducă lumina în 2 şcoli, 2 biserici şi 172 de familii izolate din mai multe judeţe. Coordonatorul programului "Lumina pentru România" spune că, în realitate, ţara noastră are mult mai multe gospodării fără curent electric decât ştiu autorităţile.
Iulian Angheluță, Asociația Free Miorița: "Sunt foarte multe locuinţe care nu au fost luate în calcul, sunt construcţii temporare, sunt oameni care locuiesc în bordei, la margine de sat, au fir tras der la un vecin şi, dacă se supără vecinul le taie curentul..."
Fondul de mediu finanţează intergral montarea de sisteme fotovoltaice dar nu mai mult de 25 de mii de lei pentru o gospodărie. Dar primăriile trebuie să facă toate demersurile şi să se ocupe de montarea şi întreţinerea instalaţiilor.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!