Inventatorul care vrea să facă o insulă de panouri solare plutitoare. Se va roti după soare
Olanda, o țară unde pământul este la mare preț, pentru că a fost "smuls" mării, este în căutare de noi surse de energie regenerabilă.
Aşa că un inventator a venit cu o idee pe cât de spectaculoasă, pe atât de eficientă: o "insulă" de panouri solare plutitoare. Proiectul, deja testat, are avantaje majore. Panourile nu ocupă teren, sunt ascunse vederii și generează cu 30 la sută mai multă energie decât o fermă solară "terestră", obișnuită. Asta pentru că se rotesc după soare.
Panourile solare sunt aşezate pe un sistem plutitor care amintește de vasul numit catamaran - lumina trece prin ele, iar plantele și animalele pot trăi dedesubt. "Insula solară" este ancorată între trei geamanduri. Şi poate fi rotită cu un troliu, pe măsură ce soarele îşi schimba poziţia pe cer.
Autorul conceptului, Arnoud van Druten: ”Acestea sunt geamandurile, iar insula solară este înconjurată cu un cablu care trece prin troliu. Când cablul se răsucește, puțin câte puțin, pe troliu, insula este rotită după soare.”
"Toată lumea vrea energie regenerabilă în Olanda, dar nimeni nu vrea să vadă panouri solare sau turbine eoliene în spatele casei" - explică Arnoud van Druten. Şi pledează pentru soluţia lui: ”Gândiţi-vă că aceste insule de panouri solare sunt ascunse vederii. Însă, pe apă, poți construi, de exemplu, un dig circular în jurul lor și astfel obții o mică rezervație naturală, sau o zonă de rececreere.”
Olanda este codașă printre țările Uniunii Europene atunci când vine vorba despre obținerea energiei electrice din surse regenerabile. Anul trecut, doar 15 la sută din producţia internă de energie a fost "verde", adică a fost obţinută fără poluarea mediului înconjurător.
Iar o instanţă din Haga a emis, în urmă cu câţiva ani, un ordin legal - considerat "istoric", dar şi un avertisment pentru guvernele lumii, care impune ca, în 2020, 30% din energia Olandei să fie regenerabilă.
Parlamentar: ”Suntem mult în urmă cu atingerea obiectivelor de energie regenerabilă. Dar putem să le atingem cu proiecte ca acesta.”
Cel puțin un partid din coaliția de guvernământ sprijină fără rezerve ideea insulelor solare plutitoare. Dar lucrurile nu sunt chiar aşa de simple. Mai sunt necesare şi cabluri pentru transportul energiei generate. Şi, fără fonduri alocate de autorităţi pentru instalaţiile necesare, energia obţinută ar fi prea scumpă pentru consumatori.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!