Nu luati anticonceptionale fara analize la zi! O tanara a murit in Croatia

Ultima actualizare: 02-10-2012 17:29

Asta le spun medicii ginecologi romancelor. Semnalul de alarma este tras dupa ce in Croatia o tanara de 21 de ani a murit de embolie pulmonara, in urma unui tratament cu anticonceptionale.

Autoritatile medicale din Croatia incearca sa faca lumina in cazul fetei care a murit acum o saptamana. Dupa primele investigatii, tragedia ar fi putut fi provocata chiar de aceste pilule, spun doctorii croati.

Un astfel de caz s-a intamplat si la noi, anul trecut, cand o fata de 23 de ani a murit la Spitalul Pantelimon din Capitala. Era fumatoare si lua contraceptive de trei ani. Primele ipoteze ale medicilor au aratat ca embolia ar fi fost cauzata de aceasta combinatie.

Principala problema este ca multi dintre ginecologi inca prescriu contraceptivele fara sa le faca inainte pacientelor un set riguros de analize. Si asta pentru ca deocamdata nimeni nu ii obliga desi aceste testari sunt vitale.

Pacientele care insa folosesc aceste contraceptive trebuie sa stie ca ele sunt contraindicate in foarte multe cazuri.

Producatorii nu le recomanda femeilor fumatoare, cu diabet zaharat, boli hepatice sau tulburari ale circulatiei sangelui.

Si asta, pentru ca efectele adverse care pot aparea sunt deosebit de grave. Unul dintre ele este chiar embolia pulmonara care poate fi fatala.

Romancele folosesc anticonceptionalele, constiente de efectele adverse, spun ele.

Ginecologii romani le sfatuiesc pe femei ca dupa inceperea tratamentului sa mearga regulat la control.

Administrarea trebuie intrerupta daca apar: dureri de cap, greturi, modificari ale greutatii corporale sau dureri la nivelul sanilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO