Proteste in mai multe orase din tara unde spitalele devin azil de batrani
"Lista neagra" a Ministerului Sanatatii, privind inchiderea sau comasarea unor spitale, starneste reactii in toata tara. La Ploiesti, Baia Mare si Bucurestiau avut loc proteste in unitati ce ar putea fi transformate in camine de batrani.
Ziua a inceput cu proteste la Spitalul Caritas. 400 de medici si asistente spun ca 20.000 de pacienti din sectorul 3 vor ramane pe drumuri. Nici vorba, sustine insa primaria. Spitalul se inchide pentru ca trebuie retrocedat in proportie de 75% fostilor proprietari. Municipalitatea plateste acum chirie pentru cladiri.
Singurul corp de cladire care-i mai apartine primariei va fi transformat intr-un azil de batrani. Si atunci de ce au mai cheltuit responsabilii aproape 3 milioane de euro pentru aparatura, daca stiau inca din 2006 ca imobilul va fi retrocedat? In plus, chiar astazi au venit aprobari pentru o serie noua de lampi, mese chirurgicale si monitoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Scandal si la Floresti, judetul Prahova, unde spitalul de TBC va fi transformat in azil. E o decizie gresita, spun cei aproximativ 100 de angajati, care sustin ca bolnavii internati acolo sunt un pericol pentru cei din jur.
La fel de periculoasa ar fi si cazarea unor oameni sanatosi intr-un imobil infestat cu bacilul Koch, mai ales ca primaria locala a anuntat ca nu are bani de dezinfectie.
Spitalul Caritas devine istorie
Inaugurat la 23 iunie 1933 cu denumirea de Asezamantul de Binefacere “Spitalul Caritas si Noua Maternitate”, unitatea sanitara va deveni, in urmatorii 3 ani, centru de ingrijire pentru batrani.
Ramane in istoria medicinei romanesti ca un centru important de invatamant universitar si postuniversitar, de cercetare stiintifica si ingrijire a bolnavilor de inima.
Medicul Bogdan Jansen, managerul Spitalului Caritas a declarat pentru stirileprotv.ro ca „nu stim care-i strategia, nu stim ce au in cap (n.r: autoritatile care au propus transformarea a 71 de spitale in camine de batrani). E greu de spus <
Un centru de ingrijire pentru batrani are nevoie cel mult de un internist, care sa-i asiste permanent, de un dietetician, de asistente, infirmiere...
De 6 ani de zile spitalul nu are niciun fel de datorii, avem tot ce ne trebuie, avem adresabilitate. Singurul criteriu la care pot sa ma gandesc a fost cel al „disponibilizarii mortului” – adica oricum in 2015 Caritas trebuia desfiintat, asa ca l-au bifat pe lista si gata.
Aceasta reforma este facuta de neprofesionisti, cel putin asa se vede din interiorul sistemului de sanatate", a incheiat medicul Bogsan Jansen.
Pe langa Caritas, alte 70 de spitale vor avea aceeasi soarta, in toata tara. In plus, alte 111 unitati vor fi comasate.
LISTA SPITALELOR PROPUSE PENTRU DESFIINTARE
Conform proiectului Ministerului Sanatatii, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent, atat in reteaua proprie, cat si in administrarea autoritatilor locale, peste 40% dintre ele sunt propuse sa fie desfiintate si reorganizate in sectii exterioare.
LISTA SPITALELOR PROPUSE PENTRU COMASARE
In cazul celor 71 de unitati sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici si 2.532 asistenti medicali vor fi repartizati, dupa caz, in unitatile sanitare nou infiintate sau in cele din judetul in care au domiciliul, a spus ministrul sanatatii.