Proteste in mai multe orase din tara unde spitalele devin azil de batrani

×
Codul embed a fost copiat

"Lista neagra" a Ministerului Sanatatii, privind inchiderea sau comasarea unor spitale, starneste reactii in toata tara. La Ploiesti, Baia Mare si Bucurestiau avut loc proteste in unitati ce ar putea fi transformate in camine de batrani.

Ziua a inceput cu proteste la Spitalul Caritas. 400 de medici si asistente spun ca 20.000 de pacienti din sectorul 3 vor ramane pe drumuri. Nici vorba, sustine insa primaria. Spitalul se inchide pentru ca trebuie retrocedat in proportie de 75% fostilor proprietari. Municipalitatea plateste acum chirie pentru cladiri.

Singurul corp de cladire care-i mai apartine primariei va fi transformat intr-un azil de batrani. Si atunci de ce au mai cheltuit responsabilii aproape 3 milioane de euro pentru aparatura, daca stiau inca din 2006 ca imobilul va fi retrocedat? In plus, chiar astazi au venit aprobari pentru o serie noua de lampi, mese chirurgicale si monitoare.

Scandal si la Floresti, judetul Prahova, unde spitalul de TBC va fi transformat in azil. E o decizie gresita, spun cei aproximativ 100 de angajati, care sustin ca bolnavii internati acolo sunt un pericol pentru cei din jur.

La fel de periculoasa ar fi si cazarea unor oameni sanatosi intr-un imobil infestat cu bacilul Koch, mai ales ca primaria locala a anuntat ca nu are bani de dezinfectie.

Citește și
spital
Reforma. S-a investit in spitale, iar acum acestea se desfiinteaza
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Spitalul Caritas devine istorie

Inaugurat la 23 iunie 1933 cu denumirea de Asezamantul de Binefacere “Spitalul Caritas si Noua Maternitate”, unitatea sanitara  va deveni, in urmatorii 3 ani, centru de ingrijire pentru batrani.

Ramane in istoria medicinei romanesti ca un centru important de invatamant universitar si postuniversitar, de cercetare stiintifica si ingrijire a bolnavilor de inima.

Medicul Bogdan Jansen, managerul Spitalului Caritas a declarat pentru stirileprotv.ro ca „nu stim care-i strategia, nu stim ce au in cap (n.r: autoritatile care au propus transformarea a 71 de spitale in camine de batrani). E greu de spus <>. Sigur, Caritas trebuie inchis pentru ca in 2015 expira contractul de inchiriere si trebuie retrocedat, insa transformarea lui intr-un centru de-asta, gen camin pentru varstnici, nu stiu daca e cea mai fericita alegere. Dar sigur, cu bani si cu putina fantezie se poate transforma.

Un centru de ingrijire pentru batrani are nevoie cel mult de un internist, care sa-i asiste permanent, de un dietetician, de asistente, infirmiere...

De 6 ani de zile spitalul nu are niciun fel de datorii, avem tot ce ne trebuie, avem adresabilitate. Singurul criteriu la care pot sa ma gandesc a fost cel al „disponibilizarii mortului” – adica oricum in 2015 Caritas trebuia desfiintat, asa ca l-au bifat pe lista si gata.

Aceasta reforma este facuta de neprofesionisti, cel putin asa se vede din interiorul sistemului de sanatate", a incheiat medicul Bogsan Jansen.

Pe langa Caritas, alte 70 de spitale vor avea aceeasi soarta, in toata tara. In plus, alte 111 unitati vor fi comasate.

LISTA SPITALELOR PROPUSE PENTRU DESFIINTARE

Conform proiectului Ministerului Sanatatii, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent, atat in reteaua proprie, cat si in administrarea autoritatilor locale, peste 40% dintre ele sunt propuse sa fie desfiintate si reorganizate in sectii exterioare.

LISTA SPITALELOR PROPUSE PENTRU COMASARE

In cazul celor 71 de unitati sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici si 2.532 asistenti medicali vor fi repartizati, dupa caz, in unitatile sanitare nou infiintate sau in cele din judetul in care au domiciliul, a spus ministrul sanatatii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Reorganizarea spitalelor - sursa de noi probleme in sistem?
Reorganizarea spitalelor - sursa de noi probleme in sistem?

Reorganizarea sistemului sanitar prin comasari si reprofilari de spitale e o masura politico-financiara, ce are ca obiective declarate in egala masura reducerea costurilor si binele contribuabililor, dar ce nu e apreciata ca atare de oameni din sistem.

Reforma. S-a investit in spitale, iar acum acestea se desfiinteaza
Reforma. S-a investit in spitale, iar acum acestea se desfiinteaza

"Desfiintati spitale, in care tot voi ati investit milioane de euro, pentru aparatura si modernizare". Asa suna reprosul foarte multor manageri, dupa ce autoritatile au anuntat ca vor transforma 71 de unitati medical, in azile de batrani.

Spitalele Caritas, Nasta si CC Iliescu dispar. Directorii lor: E non-sens!
Spitalele Caritas, Nasta si CC Iliescu dispar. Directorii lor: E non-sens!

560 de directori din cele 182 de spitale ce se vor desfiinta sau comasa isi vor pierde functiile. In Capitala, Spitalul Caritas se transforma in azil si alte 10 unitati devin sectii ale unor institutii mai mari. Afla ce spun medicii despre reforma!

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.