Spitalele Caritas, Nasta si CC Iliescu dispar. Directorii lor: E non-sens!

Ultima actualizare: 06-10-2012 11:05
Spitalul Caritas

560 de directori din cele 182 de spitale ce se vor desfiinta sau comasa isi vor pierde functiile. In Capitala, Spitalul Caritas se transforma in azil si alte 10 unitati devin sectii ale unor institutii mai mari. Afla ce spun medicii despre reforma!

182 de spitale vor fi comasate sau transformate in camine pentru persoane varstnice.

Cele 71 de spitale desfiintate au 230 de directori si administratori

Managerii sau directorii actuali vor primi astfel mai putini bani, iar statul se asteapta la economii de 20 milioane de lei.

In prezent, in sistemul sanitar sunt 223.600 de angajati, iar 25.900 fac parte din sectorul administrativ. CNAS aloca in momentul de fata spitalelor 71 de miliarde lei.

Potrivit ministrului sanatatii, Cseke Attila, banii economisiti vor fi folositi pentru sustinerea unor programe cum ar fi cele privind infarctul miocardic.

Oficialul a explicat ca din cele 560 de pozitii de conducere desfiintate, 330 provin din comasarea spitalelor, iar 230 de la unitatile reprofilate.

Angajatii acestora - de la medici, la asistenti si personal auxiliar
fie vor lucra in viitoarele camine de batrani, fie vor fi redistribuiti la alte unitati.

Procedeul se va aplica pentru spitalele din 37 de judete ale tarii, plus Capitala.

• Din sistemul romanesc de sanatate dispar 4.808 paturi

• 38 de orase si comune din 26 de judete raman fara spital.

• Spitalul Caritas devine istorie

Inaugurat la 23 iunie 1933 cu denumirea de Asezamantul de Binefacere “Spitalul Caritas si Noua Maternitate”, unitatea sanitara este pe lista institutiilor propuse pentru reorganizare. Cu alte cuvinte, Caritas va deveni, in urmatorii 3 ani, centru de ingrijire pentru batrani.

Ramane in istoria medicinei romanesti ca un centru important de invatamant universitar si postuniversitar, de cercetare stiintifica si ingrijire a bolnavilor de inima. 

Medicul Bogdan Jansen, managerul Spitalului Caritas a declarat pentru stirileprotv.ro ca „nu stim care-i strategia, nu stim ce au in cap (n.r: autoritatile care au propus transformarea a 71 de spitale in camine de batrani). E greu de spus <<de-acum in doua luni de zile inchidem un spital>>. Sigur, Caritas trebuie inchis pentru ca in 2015 expira contractul de inchiriere si trebuie retrocedat, insa transformarea lui intr-un centru de-asta gen camin pentru varstnici nu stiu daca e cea mai fericita alegere. Dar sigur, cu bani si cu putina fantezie se poate transforma.

Un centru de ingrijire pentru batrani are nevoie cel mult de un internist, care sa-i asiste permanten, de un dietetician, de asistente, infirmiere...

De 6 ani de zile spitalul nu are niciun fel de datorii, avem tot ce ne trebuie, avem adresabilitate. Singurul criteriu la care pot sa ma gandesc a fost cel al „disponibilizarii mortului” – adica oricum in 2015 Caritas trebuia desfiintat, asa ca l-au bifat pe lista si gata.

Aceasta reforma este facuta de neprofesionisti, cel putin asa se vede din interiorul sistemului de sanatate", a incheiat medicul Bogsan Jansen.

CC Iliescu si Marius Nasta vor fi sectii ale spitalelor Fundeni si Matei Bals

Reorganizarea spitalelor in Capitala vizeaza, printre altele, unirea Institutului "Fundeni" cu Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "Prof.dr. C.C. Iliescu" si a Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" cu Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Doctorul Vlad iliescu, directorul Institutului de urgenta pentru Boli Cardiovasculare „CC Iliescu” din Capitala - unitate propusa de minister sa devina o sectie a Spitalului Fundeni - a declarat pentru stirileprotv.ro ca, din punctul sau de vedere, "este un nons-sens sa incerci sa unesti un institut de urgenta cu un spital de cronici. In zilele urmatoare vom formula o pozitie oficiala a institutiei.

Inteleg ca este doar un proiect, care este in discutie, deci, vom aduce argumentele noastre, care sper ca vor avea succes, pentru ca nu este vorba doar de institutul nostru, este vorba de o intreaga retea de boli cardio-vasulare. Ori, atata vreme cat bolile cardio-vasculare sunt raspunzatoare de moarte si viata in Romania...

Repet, vom avea o pozitie oficiala in perioada urmatoare, noi fiind unul dintre spitalele cele mai performante din Romania. Am reusit sa ne descurcam din fondurile proprii si din fondul de acumulare, care a fost in anul precedent de 1 milion de euro. Poate ca tocmai asta e scopul, sa nu mearga bine unitatile, nu-mi dau seama, nu cunosc si nici nu vreau sa comentez mai mult inainte de a avea toate datele.

Alte opt spitale din Bucuresti dispar ca entitati de sine statatoare si vor fi comasate cu institutii mai mari:

• Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala "PDD Hociota" devine sectie a Spitalului Universitar Bucuresti

• Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "prof. dr. N. Paulescu" devine sectie a Institutului Parhon

• Institutul Clinic de Boli Digestive si Transplant Hepatic devine sectie a Institutului Fundeni

• Institutul Clinic de Uronefrologie Transplant Renal "Fundeni" devine sectie a Institutului Fundeni

• Institutul National de Medicina Complementara "Prof. dr. Fl. Bratila" devine sectie a Institutului de Recuperare si Balneoclimatologie

• Spitalul de Pneumoftiziologie "Sf. Stefan" devine sectie a Spitalului Victor Babes

• Spitalul Clinic de Dermatovenerologie "Prof. Dr. Scarlat Longhin" devine sectie a Spitalului Victor Babes

• Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgos" devine sectie a Spitalului Alexandru Obregia


Vezi lista completa a spitalelor care se desfiinteaza

Vezi lista spitalelor care se unesc

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO