71 de spitale dispar, 111 se unesc. Afla ce se intampla in orasul tau

Ultima actualizare: 09-10-2012 00:12

Romania ramane cu 273 de spitale. Decizia va intra in vigoare de la 1 aprilie. MS a decis ca o parte din unitatile sanitare sa fie comasate, restul se vor transforma in camine de batrani. Vezi lista spitalelor.

Din fericire, personalul medical nu va fi disponibilizat.

Spitalul Caritas din Bucuresti dispare. Alte 10 unitati devin sectiile unor institutii mai mari.

Din cele 182 de spitale de pe listele Ministerului Sanatatii, 111 vor fi comasate, iar celelalte 71 vor fi transformate in camine pentru persoane varstnice sau centre de permanenta. 

Nu se vor face disponibilizari de medici sau asistente

Conform proiectului Ministerului Sanatatii, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent ,atat in reteaua proprie, cat si in administrarea autoritatilor locale, peste 40% dintre ele sunt propuse sa fie desfiintate si reorganizate in sectii exterioare.

In cazul celor 71 de unitati sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici si 2.532 asistenti medicali vor fi repartizati, dupa caz, in unitatile sanitare nou infiintate sau in cele din judetul in care au domiciliul, a spus ministrul sanatatii.

VEZI LISTELE CU SPITALELE LA SFARSITUL ARTICOLULUI

Reprofilarea unitatilor sanitare este programata pana la sfarsitul anului si va incepe de la 1 aprilie.

Numarul caminelor pentru batrani se va tripla

Fata de 25 cate sunt acum, anul viitor ar trebui sa avem 96 de camine pentru persoane varstnice, unde vor primi asistenta peste 5.000 de batrani.

Conform datelor raportate de directiile de asistenta sociala catre Ministerul Muncii, peste 2.800 de persoane se afla pe listele deasteptare pentru a ocupa un loc intr-un camin de batrani.

Primariile trebuie sa inceapa demersurile pana luna viitoare

Pana in 30 martie, autoritatile locale au obligatia de a face demersuri pentru transformarea unitatilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare in camine de batrani.

Exista deja 10 unitati sanitare (5 in Dambovita, 2 in Oradea, 2 in Bucuresti si una in Arges) care sunt desfiintate din punct de vedere juridic prin hotararile de guvern aprobate anul trecut.

Reorganizarea spitalelor in Capitala vizeaza, printre altele, unirea Institutului "Fundeni" cu Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "Prof.dr. C.C. Iliescu" si a Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" cu Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals", potrivit Ministerului Sanatatii.

Seful spitalului Caritas si cel al Institutului de Urgente si Boli Cardiovasculare "CC Iliescu", critica propunerea ministerului sanatatii.

60.000 de romani mor cu zile din cauza problemelor din sistemul sanitar

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" a Stirilor ProTV a prezentat in urma cu trei luni de zile cazul pacientului grav bolnav, numit sistemul de sanatate romanesc.

Din datele anchetei jurnalistice reiese ca 10.000 de oameni sunt infectati din cauza mizeriei din spitale, ca mii de medici pleaca in strainatate, iar pacientii, desi platesc lunar contributia pentru santatate, sunt pusi sa achite tratamente costisitoare.

Sistemul de sanatate romanesc este finantat in proportie de 90% de banii pe care ii viram noi din salariu pentru santatate.

Din pacate nu exista control asupra banilor care intra in sistem, n-avem manageri motivati, spitalele sunt suprapopulate si intregul sistem falimentar. Santatea e ultima grija a statului roman, in vreme ce strainii au declarat-o demult prioritate zero.

60% dintre medicii romani vor sa plece din tara

Pana acum peste 10.000 de medici au parasit Romania.
• in 2007 au plecat 1.500
• in 2008 - 2.100
• in 2009 - 1.800
• si pana in august 2010 plecasera deja 2.500 de doctori, atat specialisti cat si medici de familie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO