Medic diabetolog, suspectat ca a furat 500.000 de euro din banii statului
Afacere de sute de mii de euro, cu parafa de la doctor si bani de la stat. Ministrul Sanatatii a denuntat Parchetului o retea de falsificatori cum n-am fi crezut vreodata ca poate functiona ceas, in Romania.
Un doctor renumit al "Institutului Paulescu" a intrat in colimator, dupa ce a emis retete fictive pentru diabetici, unii inexistenti sau chiar morti, cred autoritatile. Medicul este suspectat ca, in colaborare cu niste farmacisti, si-ar fi sporit averea cu o jumatate de milion de euro.
Concret, ar fi prescris, in opt luni, insulina de aceasta suma. Suspiciunile de frauda au aparut imediat, asta si pentru ca pe retete erau trecute combinatii de medicamente care sunt interzise.
Schema dupa care au disparut banii este una relativ simpla. Potrivit celor care se ocupa de caz, medicul diabetolog Tiberiu Mogos prescria retete cu insulina, o farmacie anume, chipurile, elibera medicamentele dupa care Casa de Asigurari platea pentru tot.
Ce aparea pe retete?
Ancheta Ministerului Sanatatii arata ca in perioada ianuarie - august 2009, doctorul de la Institutul Paulescu i-a prescris doua retete aceluiasi individ, doua luni la rand.
Pe fiecare hartie apareau cate 270 de stilouri de insulina, in valoare totala de 50.000 de euro. Acelasi doctor a dat si 600 de retete cu valoare medie de 700 de euro, care corespundeau numai cu 500 de CNP-uri, iar alte 100 purtau semnatura altui medic. La asta se adauga retete pentru alte 90 de doze de antidiabetice, prescrise lunar.
Toate documentele ajungeau la o singura farmacie din Bucuresti, care elibera fictiv tratamentele.
Poate ca povestea nu iesea la iveala daca membrii retelei nu se lacomeau.
Ion Bazac, ministrul Sanatatii e "convins ca foarte multe dintre aceste medicamente au fost prescrise numai pe hartie, n-au fost eliberate, n-au ajuns niciodata in farmacie. Este doar un circuit scriptic in farmacie".
In farmacia vizata, au fost decontate in total 9.000 de retete asupra carora planeaza suspiciuni. Nu este exclus asadar ca si alti medici sa fie implicati in acest circuit.
Intre timp, ministrul Sanatatii a cerut rezilierea contractului cu CNAS a farmacistilor partasi la frauda.
Modul de operare, bine pus la punct, indica faptul ca reteaua actioneaza de ani buni, dar autoritatile n-au facut pana acum investigatii temeinice, care ar fi permis depistarea ei.
Am incercat sa luam legatura cu doctorul Mogos. Acesta este insa in concediu si are telefonul inchis.