2.500 de bolnavi din Romania asteapta un transplant
Se bucura de viata la aproape 10 ani de cand au acceptat o procedura noua la vremea aceea in Romania: transplantul de ficat. Peste 70% dintre pacientii care din '99 incoace au suferit un transplant hepatic traiesc fara probleme.
Trist este ca listele de asteptare sunt in continuare pline, pentru ca a scazut numarul donatorilor in moarte cerebrala.
In urma cu noua ani, Timeea, o fetita de un an, primea de la mama ei o portiune de ficat. Atunci, chirurgii de la Institutul Fundeni au realizat primul transpant de ficat de la un donator in viata. Astazi, Timeea are 10 ani.
Prin mainile chirurgilor de la Fundeni, au trecut alti peste 100 de bolnavi cu probleme hepatice, pentru care singura salvare a fost transplantul. Gheorghe Penea este si el un supravietuitor, iar anul viitor, in aprilie, face 10 ani de la interventie.
Grav este ca, anul acesta, rata refuzului pentru prelevarea de organe din partea celor care au avut o ruda in moarte cerebrala este de 50%. Iar asta nu face decat sa creasca numarul bolnavilor de pe listele de asteptare. Acum, sunt peste 2.500.
In 2008, in urma campaniei Stirilor PROTV, "Exista viata dupa moarte", numarul transplanturilor de organe s-a dublat in Romania. Este important ca oamenii sa inteleaga ca acceptul pentru donare nu este doar un gest de omenie, ci si o fapta crestineasca, recunoscuta si incurajata de biserica ortodoxa.