Iliescu: renunt la functia onorifica, dar nu plec din PSD

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE:Fondatorul Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a explicat in exclusivitate pentru stirileprotv.ro motivele care au stat la baza deciziei de a demisiona din functia de presedinte de onoare. Marea nemultumire: deciziile luate in sedinta de luni.

Discutiile aprinse care au avut loc in ultima sedinta a comitetului executiv al PSD nu au ramas fara urmari. Dupa anuntul surprinzator al lui Adrian Nastase, care a decis sa nu mai candideze la sefia partidului, a venit randul lui Ion Iliescu sa ia atitudine.

Picatura care a umplut paharul presedintelui de onoare al social-democratilor a fost decizia prin care se "legalizeaza" candidaturile in echipe: "Mie mi se pare periculoasa pentru partid, pentru unitatea sa. Oamenii se aduna intr-un partid, animati de un crez comun si nu vin ca sa se grupeze pe echipe, subordonate unui anumit lider. Si deci..sunt mai multi lideri care intra intr-o competitie pentru o functie, cea de presedinte.. Trebuie neaparat ca el sa aiba in spatele lui o echipa distincta de altele. Asta aduce in partid o samanta de discordie, mi se pare nociv, periculos si inacceptabil pentru unitatea partidului".

Iliescu a dat asigurari ca va mai lansa o data acest mesaj si pe 20 februarie, in cadrul Congresului.

Un al doilea motiv care l-a determinat sa renunte la functia de presedinte onorific al PSD a fost..batranetea. Iliescu a amintit faptul ca in curand va implini 80 de ani, drept pentru care vrea sa se gandeasca mai mult la prezenta sa in structurile executive: "Vreau sa-mi restrang aceasta activitate personala".

Citește și
Racheta
Iliescu: Sistemul antiracheta in Romania trebuie dezbatut in Parlament
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Intrebat daca gestul sau nu va influenta si pe alti lideri ai partidului, Iliescu sustine ca a atras atentia inca de la inceput asupra pericolului de "spargere" a partidului, la fel cum s-a intamplat si cu FSN-ul. In opinia sa, acest pericol este prezent acum..mai mult ca oricand.

Congresul PSD care va avea loc pe 20 februarie a incins apele in partid mai mult ca niciodata. Primul care a ridicat glasul a fost Miron Mitrea, care a anuntat initial ca va cere colegilor din teritoriu sa boicoteze organizarea evenimentului de la Romexpo, considerat a fi teritoriul lui Marian Vanghelie.

Ion Iliescu i-a tinut si el isonul, aruncand presei o declaratie prin care anunta o posibila amanare a Congresului "din cauza conditiilor meteo nefavorabile". A venit apoi randul lui Adrian Nastase, care, dupa doar o saptamana de candidatura la sefia PSD a anuntat ca iese din concurs. Motivul: nu doreste sa fie "figurant într-un scenariu prost scris".

Locul caldut lasat de Nastase a fost imediat ocupat de fostul sau invatacel in ale politicii, Victor Ponta. El a anuntat in aceeasi zi in care Nastase isi lua inapoi dosarul de inscriere ca vrea sa fie sef la PSD. Nu trebuie uitate nici micile "glumite" pe care Ponta le-a avut cu mai vechiul sau "prieten", Marian Vanghelie.

Luni, in pauza sedintei de partid, liderul organizatiei Bucuresti i-a transmis urmatorul lucru "micului Titulescu": "La Romexpo o sa stau la prezidiu, o sa ma uit la tine si o sa-ti dau. Linistit". "Voi fi in sala", i-a replicat, la randul sau, Ponta, dupa care a parasit grupul în care se afla Vanghelie.

Viata politica a lui Ion Iliescu:

De la Revolutia din decembrie 1989, Ion Iliescu nu a lipsit o clipa din activitatea politica romaneasca.

Pe 22 decembrie 1989 infiinta Consiliul Frontului Salvarii Nationale, care, in ianuarie, se transforma in Frontul Salvarii Nationale. In mai 1990 candideaza la sefia tarii. Protestele nu lipsesc. Victoria sa este insa zdrobitoare, dar umbrita de vizita violenta a minerilor la Bucuresti.

In octombrie 1992, mai obtine un mandat. Si nu este ultimul. In 1996 este infrant de Emil Constantinescu, dar revine la sefia tarii in 2000, candidand improtriva lui Corneliu Vadim Tudor.

Dupa despartirea de aripa Roman din FSN, Ion Iliescu fondeaza FDSN, care apoi se va numi PDSR, pentru ca in final sa se transforme in actualul PSD.

In 1997, Iliescu este desemnat presedintele formatiunii si va ramane in fruntea sa pana in aprilie 2005, cand este invins de Mircea Geoana.

Din decembrie 2006 devine presedinte onorific. Isi spune de fiecare data franc parerea. Declaratiile sale nu menajeaza pe nimeni. E celebru deja apelativul de "prostanac", adresat lui Mircea Geoana.

Decizia de marti, insa, vine dupa o perioada in care sfaturile fostului presedinte nu mai sunt respectate.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Vremea rea ameninta desfasurarea congresului PSD
Vremea rea ameninta desfasurarea congresului PSD

UPDATE: Nametii, baltile de apa, noroiul si inghetul ar putea deveni principalii dusmani ai social-democratilor, care se pregatesc pentru congres. Ei iau acum in calcul amanarea evenimentului din 20 februarie, din cauza vremii nefavorabile.

Iliescu: Sistemul antiracheta in Romania trebuie dezbatut in Parlament
Iliescu: Sistemul antiracheta in Romania trebuie dezbatut in Parlament

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a declarat pentru "Gandul", ca decizia CSAT cu privire la amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor componente ale scutului antiracheta trebuie evaluata cu toate datele "pro" si "contra" de Parlament.

Mitrea candideaza, colegii reactioneaza, Iliescu se abtine
Mitrea candideaza, colegii reactioneaza, Iliescu se abtine

Anuntul privind candidatura lui Miron Mitrea la sefia PSD a starnit reactii aprinse in randul liderilor social-democrati.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.