Iliescu: Sistemul antiracheta in Romania trebuie dezbatut in Parlament

Ultima actualizare: 09-04-2012 09:57
Ion Iliescu

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a declarat pentru "Gandul", ca decizia CSAT cu privire la amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor componente ale scutului antiracheta trebuie evaluata cu toate datele "pro" si "contra" de Parlament.

In opinia lui Ion Iliescu, o astfel de hotarare este extrem de importanta, iar decizia organizarii unui referendum pe aceasta tema revine Legislativului, dar numai dupa o dezbatere serioasa a argumentelor pro si contra.

Trebuie calculat. Daca e nevoie, daca nu... Care sunt conditiile SUA, ce s-a discutat in CSAT, ce conditii am pus noi? De asemenea, ar trebui sa vedem, sa ne punem intrebari, de ce polonezii si cehii au refuzat si au renuntat la asa ceva.
Ion Iliescu, presedinte de onoare PSD
Ion Iliescu a amintit faptul ca proiectul in discutie a fost inceput in perioada Reagan-Brejnev si a pus intrebarea actualitatii lui. Pe de alta parte, insa, fostul presedinte al Romaniei a tinut sa precizeze ca nu vrea sa faca acum niciun fel de judecati, intrucat nu detine toate datele de care are nevoie.

Presedintele Traian Basescu a anuntat saptamana trecuta, dupa sedinta CSAT, ca omologul sau american, Barack Obama, a invitat Romania sa participe la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta, seful statului precizand ca este vorba despre stabilirea unor componente ale acestuia in tara noastra.

El a mentionat ca propunerea SUA a fost aprobata de CSAT, cu precizarea ca aceasta decizie nu este indreptata impotriva Federatiei Ruse.

Potrivit lui Traian Basescu, in perioada urmatoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru incheierea unor acorduri necesare, care ulterior vor fi ratificate de Parlamentul Romaniei.

Traian Basescu a mai spus ca acceptarea propunerii Statelor Unite este importanta in consolidarea parteneriatului dintre cele doua tari, dar cel mai important este cresterea nivelului de securitate al Romaniei.

Referitor la decizia CSAT-ului, presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Teodor Melescanu, a declarat vineri ca ministrul apararii , Gabriel Oprea, si cel de externe, Teodor Baconschi, vor fi invitati pentru o discutie privind sistemul antiracheta, miercuri, in comisiile parlamentare de resort.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO