Cine a fost Iosif Constantin Dragan?
Un personaj controversat, care a ocupat, ani la rand, prima pozitie in topul celor mai bogati romani, cu o avere de un miliard 600 de milioane de dolari.
Iosif Constantin Dragan a fost un om abil, care a stiut sa se adapteze oricarui regim politic. Era atras de idealurile fasciste si foarte apropiat Miscarii Legionare. S-a zvonit chiar ca ar fi fost trezorierul Miscarii si ca ar fi fugit cu banii acesteia. Dragan a devenit rapid un colaborator apropiat al lui Nicolae Ceausescu. Acest statut i-a permis chiar sa faca afaceri cu statul comunist si i-a favorizat accesul la anumite documente secrete despre maresalul Antonescu, pe care intotdeauna, in cartile sale, a incercat sa-l puna intr-o lumina favorabila.
Nascut la data de 20 iunie 1917 in orasul Lugoj, Iosif Constantin Dragan a studiat dreptul la Universitatea din Bucuresti. In anul 1941, a obtinut o bursa de studii in Italia, la Universitatea din Roma, unde a studiat stiinte politice si economie. In acelasi an se lanseaza in afaceri prin infiintarea unei companii specializate in imbutelierea si distribuirea gazului petrolifer lichefiat. Afacerea s-a dezvoltat rapid si are filiale in toata lumea, inclusiv in Romania.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
A devenit cunoscut nu doar ca om de afaceri, ci si ca profesor, istoric, doctor in jurisprudenta corporativa si ca scriitor.
In 1967 a fondat “Fundatia Europeana Dragan”. Scopul institutiei, care dispune de multe sedii in diverse capitale si orase europene, este acela de a promova raspandirea culturii si valorilor romaneşti in Europa. A mai fondat doua edituri (Nagard in Italia şi Europa Nova in Romania), o universitate privata, Universitatea Europeana Dragan (fondata in 1991 in Lugoj), o statie TV, una radio (Radio NovaFm), un ziar saptamanal (Redesteptarea) si un cotidian local (Renasterea Banateana) – toate in Romania.
Mai mult, a finantat si un proiect artistic: o sculptura de 40 de metri in munte, langa Orsova, care il infatiseaza pe Decebal.
Un cartier din Lugoj in care locuiesc si acum oameni saraci a primit ajutorul financiar al miliardarului roman. El le-a platit in anii '90 datoriile la regia de apa si canal tuturor locuitorilor.
Iosif Constantin Dragan a refuzat orice aparitie publica. La un moment dat, s-a spus chiar ca ar fi incetat din viata.
Constantin Dragan avea 78 de ani cand s-a recasatorit cu Daniela Veronica Gusa, in 1995 . Veronica este fiica generalului MApN Stefan Gusa, fost sef de stat major in decembrie 1989 . Cei doi au 3 copii : Stefan Constantin (9 ani) si gemenii Alexandru Eugen si Tudor Sebastian (7ani). Dragan are si un fiu mai mare, dintr-o alta casatorie, Mike Fink, nascut in 1971.
Constantin Dragan a murit joi, la varsta de 91 de ani.
Cortegiul funerar care l-a condus la Lugoj, judeţul Timiş, a fost escortat de zeci de agenti de securitate.
Astazi a avut loc ceremonia de inmormantare, intr-o capela din Cimitirul greco-catolic din Lugoj, sute de persoane fiind prezente pentru a-l conduce pe ultimul drum.
Sursa: Pro Tv
Etichete: inmormantare, lugoj, Iosif Constantin Dragan,
Dată publicare:
25-08-2008 01:00