CE avertizeaza in raportul pe justitie: Romania nu respecta angajamentele


Ultimul update: Luni 27 August 2012 16:28
Data publicarii: Marti 20 Iulie 2010 00:00
Categorie: Stiri actuale

UPDATE: Primim un avertisment extrem de dur al Comisiei Europene, in legatura cu modificarea legii ANI. In raportul pe justitie, oficialii de la Bruxelles vorbesc despre un serios pas inapoi si posibila incalcare a angajamentelor de aderare.

Reactia Bucurestiului nu a intarziat. Seful statului a calificat drept "obiectiva" observatia cu privire la lege, insa a catalogat drept "exagerare" cealalta afirmatie din raport.

Comisia Euroapeana arata in raportul pe justitie, ca exista importante neajunsuri in eforturile Romaniei de a inregistra progrese in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei.

De asemenea, oficialii de la Bruxelles spun ca angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezinta un serios pas inapoi.

"Per total, in pofida progreselor inregistrate in anumite domenii, evaluarea Comisiei arata existenta unor neajunsuri importante in eforturile Romaniei de a realiza progrese in cadrul MCV. Romania nu demonstreaza un angajament politic suficient pentru sprijinirea procesului de reforma. Amendamentele la legea ANI, votate la 30 iunie, reprezinta un important pas inapoi. Legea pune in pericol parcursul bun al activitatii ANI si determina incalcarea in mod clar de catre Romania a angajamentelor asumate la data aderarii", se arata in raportul dat publicitatii marti.

Comisia Europeana cere Romaniei sa isi onoreze angajamentele prin gasirea celor mai potrivite mijloace juridice de restabilire a atributiilor ANI care sa permita confiscarea averilor nejustificate.

Raportul arata, de asemenea, ca, dupa o perioada de incetinire a muncii la nivel parlamentar, Romania a recastigat impulsul reformelor in cel de-al doilea trimestru al anului 2010 si s-a angajat intr-o reforma legislativa majora odata cu aprobarea de catre Parlament a codurilor de procedura civila si penala, la 22 iunie.

In opinia CE, Romania sufera, la nivelul conducerii sistemului juidiciar, de o anumita lipsa de vointa de a coopera si de a-si asuma responsabilitati in beneficiul reformei.

"Desi sunt disponibile solutii pragmatice in multe cazuri, acestea adesea nu sunt luate, in timp ce exista initiative individuale ale magistratilor, asociatiilor profesionale si societatii civile, care incearca sa acopere aceste neajunsuri", se mai arata in document.

Comisia Europeana publica un nou raport privind justitia din Romania in vara anului 2011.

Documentul CE este al patrulea Raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania in domeniul justitiei si afacerilor interne, care a fost agreat de Comisia Europeana si Guvernul Romaniei in luna decembrie 2006, in preajma datei aderarii la Uniunea Europeana, prin care statul roman se angaja sa elimine intarzierile si disfunctionalitatile in sistemul judiciar, combaterea coruptiei, in general, in functionarea statului de drept in Romania.

Tags: mcv, justitie, ce, raport,

VIDEO PROTVPLUS.RO